7.1.13

Nέες προφητείες για τη μέρα της κρίσης

Μπορεί η κρίση στην ευρωζώνη να μην τελειώσει με πόλεμο (αν και κάποιοι θεωρούν πως αυτή ακριβώς θα είναι η κατάληξη), όμως το μέλλον της σίγουρα προδιαγράφεται ζοφερό, με τεράστιες ανακατατάξεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ο αμερικανός hedge fund manager Kyle Bass εκτιμά πως η έκρηξη του παγκόσμιου χρέους των τελευταίων ετών δεν θα έχει καλή εξέλιξη. «Αυτό τελειώνει με πόλεμο», λέει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Hayman Capital Management.

«Δεν ξέρω ποιος θα κάνει πόλεμο σε ποιόν, όμως είμαι αρκετά βέβαιος πως τα επόμενα χρόνια θα δείτε να ξεσπάνε πόλεμοι, και όχι μόνο μικροί πόλεμοι», δήλωσε σε πρόσφατη διάσκεψη.

Όμως, σύμφωνα με το Reuters, αν και πολλοί επενδυτές –όπως και ο Bass- έχουν «στοιχηματίσει» βαριά σε χαοτικές χρεοκοπίες χωρών όπως η Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια η ευρωπαϊκή διπλωματία φαίνεται να τους διαψεύδει. Και μπορεί διάφορες διαδηλώσεις –κυρίως στην Ελλάδα- να έγιναν βίαιες, όμως το μυστήριο για πολλούς αναλυτές είναι γιατί οι ευρωπαίοι δεν έχουν παλέψει πιο σκληρά κατά της κλιμάκωσης της απώλειας θέσεων εργασίας, των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και των αυξήσεων στους φόρους. Η ανεργία στην Ελλάδα και στην Ισπανία έχει ήδη φτάσει το 25%.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/749600/ArticleNewsWorld.aspx

Έξοδο της Ελλάδας, από το ευρώ το 2013, της Ισπανίας στη συνέχεια, ακόμη και  ξέσπασμα πολεμικών συγκρούσεων, προβλέπουν οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές για το 2013.
Όλο και περισσότερες αναλύσεις το τελευταίο διάστημα υπογραμμίζουν τη διάψευση των καταστροφολογικών προβλέψεων της περασμένης χρονιάς για την ευρωζώνη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Ωστόσο δε λείπουν οι αναλυτές που συνεχίζουν να βλέπουν εικόνες «αποκάλυψης» και για το 2013.
Μπορεί η Ελλάδα τελικώς να μην κατέρρευσε, ωστόσο οι αναλυτές διερωτούνται, με φόντο τις κοινωνικές αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό Νότο, γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πάλεψαν ενάντια στην απώλεια θέσεων εργασίας και στις φορολογικές αυξήσεις, την ώρα που η ανεργία σε Ισπανία και Ελλάδα  ξεπερνά το 25%.
Μάλιστα, ο ιδρυτής της Hayman Capital Management, Kyle Bass, προβλέπει ότι η έκρηξη του παγκοσμίου χρέους τα επόμενα χρόνια, κάθε άλλο παρά θετικά θα εξελιχθεί για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο. Η ακραία άποψή του υποστηρίζει ότι το επόμενο διάστημα θα ξεσπάσουν πολεμικές συρράξεις,  με φόντο την οικονομική κρίση, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προβλέψει ποιες χώρες θα εμπλακούν.
Ο Bass βασίζει την πρόβλεψή του στο γεγονός ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το χρέος στις πιστωτικές αγορές έχει φτάσει το 340% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο κόσμος δεν έχει ζήσει ποτέ σε καιρό ειρήνης με ένα τέτοιο βάρος.
Όσον αφορά ειδικότερα την ευρωζώνη, ο Bass εκτιμά ότι δεν θα επιβιώσει με την τωρινή της μορφή. Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, δήλωσαν την περασμένη χρονιά την αποφασιστικότητά τους να διαφυλάξουν  το ευρώ, ενώ οι προφητείες περί διάλυσης της ευρωζώνης, διαψεύστηκαν. Ωστόσο εύλογα προκύπτει το ερώτημα, πως αυτοί που βρέθηκαν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά πιστωτών και οφειλετών, θα τα καταφέρουν για όσο διάστημα συνεχίζεται η μάχη για τη σωτηρία του ευρώ.
Για παράδειγμα η Πορτογαλία, διανύει την τρίτη χρονιά ύφεσης. Ο Adelino Maltez,  πολιτικός επιστήμονας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, σχολιάζει πως η Πορτογαλία «μέθυσε» από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των χρόνων της ευημερίας, ωστόσο για πρώτη φορά επικτρατεί το συναίσθημα ότι δεν ανήκει πουθενά.
Από την πλευρά του ο Dominique Giuliani, επικεφαλής του think tank Robert Schuman Foundation, υπογραμμίζει ότι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε Ελλάδα και Ισπανία πρέπει να συνεχιστούν.
Την ίδια ώρα, ο Charles Robertson, κορυφαίος οικονομολόγος της Renaissance Capital, διερωτάται για πόσο ακόμα είναι διατεθειμένοι οι ψηφοφόροι να θυσιάζονται, ενώ αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ φέτος, ενώ η Ισπανία ενδεχομένως θα ακολουθήσει έως τα τέλη του 2014.
Το χειρότερο από όλα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η απουσία κάθε ελπίδας. Τα νοικοκυριά πτωχεύουν και δεν μπορούν πλέον να δανειστούν για να τροφοδοτήσουν την κατανάλωση.

bankingnews

No comments: