3.6.08

Οι έρευνες μείωσαν 80% τα στοιχήματα των κερδοσκόπων για αύξηση τιμών πετρελαίου

Κατά 80% μείωσαν τα στοιχήματα για αύξηση των τιμών του πετρελαίου από τον περασμένο Ιούλιο κερδοσκόποι και διαχειριστές hedge funds. Οπως δείχνουν επίσημα στοιχεία, οι καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις αγοράς (long) υποχώρησαν στα 25.867 συμβόλαια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαΐου, έναντι ρεκόρ 127.491 στις 31 Ιουλίου.
Η εξέλιξη αποδίδεται εν μέρει στις έρευνες που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Εποπτείας Αγοράς Εμπορευμάτων (CFTC) των ΗΠΑ για να διαπιστωθεί κατά πόσο η εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού σε πλέον των 135 δολαρίων το βαρέλι, τον περασμένο μήνα, οφείλεται όχι στην καταναλωτική ζήτηση αλλά σε κινήσεις χειραγώγησης της αγοράς. Η μείωση των θέσεων ίσως δυσχεράνει την πρόοδο αυτών των ερευνών, που επικεντρώνονται στον διπλασιασμό των τιμών το περασμένο έτος. Αυτό, γιατί «το πραγματικό πρόβλημα αφορά τους παθητικούς επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι επενδυτές σε δείκτες, οι οποίοι δεν μπορούν να θεωρηθούν κερδοσκόποι γιατί είναι μακρόχρονοι κάτοχοι συμβολαίων».
Κάποιοι επενδυτές επιμένουν ότι η αγορά δεν χειραγωγείται, επικαλούμενοι ως επιχείρημα την υποχώρηση των τιμών κατά 5 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, απορρίπτει την άποψη πως η άνοδος των τιμών οφείλεται στο ασθενές δολάριο και στα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια. Οι έρευνες, πάντως, συνεχίζονται στην πετρελαϊκή αγορά κατόπιν πιέσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Χθες, οι τιμές ανέκαμψαν για να κινηθούν σε επίπεδα άνω των 128 δολαρίων το βαρέλι, σε αμφότερες τις αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Η άνοδος αντέστρεψε την αρχική πορεία υποχώρησης, καθώς το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου και των διυλισμένων προϊόντων αντιστάθμισε τους φόβους για την πορεία της ζήτησης και την ενίσχυση του δολαρίου. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του φυσικού αερίου ενισχύθηκε σχεδόν κατά 4%, ενώ εκείνες του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης κατά 1,5% και 1,3%, αντίστοιχα. Νωρίτερα, η τιμή υποχωρούσε περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/06/2008_272305

No comments: