3.6.08

Η κρίση θα έχει διάρκεια αρκετών μηνών ακόμα, εκτιμά ο Χένρι Πόλσον

Μήνες» θα διαρκέσει ακόμα η χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με την εκτίμηση που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, χθες, σε ομιλία του στο Αμπού Ντάμπι. Οπως τόνισε, «θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο», καθώς «οι αγορές ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας. Κάθε οικονομία έχει αναταράξεις και οι ΗΠΑ διέρχονται δύσκολη περίοδο».
Τα σχόλια του κ. Πόλσον ήταν απάντηση στις ερωτήσεις που δέχθηκε στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στον Περσικό Κόλπο, με αφορμή τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διάσωση των τραπεζών που εξακολουθούν να μαστίζονται από την κρίση των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime), η οποία έχει επιφέρει ζημίες και διαγραφές στοιχείων ενεργητικού ύψους 386 δισ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο. Ερωτήσεις διατυπώθηκαν και για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη διαρκή εξασθένηση του δολαρίου, το οποίο απώλεσε πέρυσι το 14% της αξίας του έναντι του ευρώ.
Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για ένα ισχυρό δολάριο, επιχείρησε δε να καθησυχάσει τους επενδυτές του Κόλπου ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ανοιχτή στα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWF), στο πλαίσιο της εκστρατείας της για το άνοιγμα νέων αγορών σε όλο τον κόσμο. «Απορρίπτουμε μέτρα που θα μας απομόνωναν από την παγκόσμια οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος το εύλογο των φόβων στη Μέση Ανατολή με αφορμή τη σφοδρή αντίδραση του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία υποχρέωσε την κυβέρνηση του Ντουμπάι μέσω της Dubai Ports World να υπαναχωρήσει των σχεδίων επένδυσης στις ΗΠΑ, το 2006. Στα δυνάμει μέτρα προστατευτισμού που προβληματίζουν τις χώρες του Κόλπου, περιλαμβάνεται το αίτημα των ΗΠΑ να ορισθούν κανόνες για τις επενδύσεις των SWF.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/06/2008_272304

No comments: