Στροφή στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης ζητάει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς κάνει λόγο για αποτυχία του αγγλοσαξονικού κανονιστικού μοντέλου
Η κ. Μέρκελ προέβη σε αυτή τη δήλωση λίγες εβδομάδες πριν από τη συνάντηση των G8, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα για θέσπιση νέων κανονισμών, καθώς ο «αγγλοσαξονικός» οργανισμός οικονομικών αγορών υποτίμησε την αυξανόμενη σημασία της ευρωζώνης.
Η ευρωπαϊκή απάντηση στα Moody's
Συγκεκριμένα, πρότεινε τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας αξιολόγησης φερεγγυότητας ως αντίβαρο στην κυριαρχία της Moody's και της Standard and Poor's. «Η Ευρώπη έχει αποκτήσει μία σχετική αυτονομία εξαιτίας του ευρώ», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος: «Όμως…υπό τους όρους των κανόνων, της διαφάνειας και της τυποποίησης των οικονομικών αγορών, έχουμε ακόμη ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχεί το αγγλοσαξονικό μοντέλο».
Η πρόταση της Γερμανίας για μία ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης προήλθε μέσα από την λεπτομερή αξιολόγηση της πιστωτικής κρίσης που πραγματοποίησε το Βερολίνο.
«Πρέπει να επανεξετάσουμε τη σχέση μεταξύ κεφαλαίου και των ασφαλίσεων» τόνισε η Μέρκελ και συμπλήρωσε: «Αυτοί είναι οι κανόνες που μπορούν να συζητηθούν σε διεθνές επίπεδο».
Αρνήθηκε ωστόσο να προσυπογράψει τις επισημάνσεις του προέδρου της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ, ότι οι τραπεζικοί μετέτρεψαν τις διεθνείς οικονομικές αγορές σ' ένα «τέρας».
«Σε σχέση με την βιομηχανία, όπου οι άνθρωποί της μπορούν και κατανοούν όλα τα προϊόντα, τα οποία διαπραγματεύονται, οι οικονομικές αγορές είναι περισσότερο αδιαφανής. Αυτό πρέπει ν' αλλάξει, ώστε μία χώρα όπως η Γερμανία, η οποία ακόμη παράγει βιομηχανικά αγαθά, να μην έχει ν' αντιμετωπίσει οικονομικά ρίσκα».
Η κυρία Μέρκελ επέκρινε εμμέσως και τον Γιόζεφ Άκερμαν, διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, ο οποίος δήλωσε πως δεν «πιστεύει στην «ικανότητα της αγοράς ν' αυτοθεραπεύεται». Προειδοποίησε επίσης τους πολέμιους της ελεύθερης οικονομίας πως δεν πρέπει να εκμεταλλευθούν τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα: «Δεν θα πρέπει να δώσουμε το πράσινο φως στον προστατευτισμό».
Το ευρώ «μαξιλαράκι» στο πετρέλαιο
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως με το ευρώ, η Ε.Ε. κατάφερε να απεξαρτηθεί εν μέρει από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον στον τομέα των βιομηχανικών αγαθών. Δεν συνέβη το ίδιο όμως στις οικονομικές αγορές. Επιπλέον, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Εάν αποφασίσουμε να κάνουμε τις ενέργειες της EKT αντικείμενο της πολιτικής, τότε θα υπάρξουν κάποια κράτη, με ισχυρή οικονομία, που θα έχουν σημαντική επιρροή πάνω της. Σας λέω να είστε προσεκτικοί: χρειαζόμαστε ξεκάθαρες αρχές ή κλονίσουμε την εμπιστοσύνη στο ευρώ».
Σ' αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, η κ. Μέρκελ υποβάθμισε τους οικονομικούς κινδύνους για την ευρωζώνη από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Υπογράμμισε ότι αυτό το γεγονός αποτέλεσε και το μαξιλάρι της Ευρώπης απέναντι στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των αγαθών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Financial Times
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment