4.6.08

Σε μακροπρόθεσμο πρόβλημα εξελίσσεται ο υψηλός πληθωρισμός, προειδοποιεί το Ecofin

Σε μακροπρόθεσμο πρόβλημα εξελίσσεται η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου και η Ευρώπη πρέπει να προσαρμόσει την οικονομία της για να το αντιμετωπίσει, εκτίμησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στη σύνοδο του συμβουλίου Ecofin. στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Ιουνίου
Παράλληλα, διαφαίνεται συναίνεση στο ότι η -προτεινόμενη από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί- μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση του καλπασμού των τιμών του καυσίμων.
Αντίθετος με την προτεινόμενη αλλάγή φορολογίας στα καύσιμα δήλωσε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, που εξήγησε τις κατευθύνσεις που μελετώνται και μπορεί να κινηθεί η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κατάστασης χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία.
Εντωμεταξύ τη λήψη μέτρων και κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης ζητά και προτείνει ο πρωθυπουργος Κ.Καραμανλής με επιστολή του στον Ζοζέ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαίκής Επιτροπής.
Την επιστολή ο κ. Καραμανλής απέστειλε σήμερα (Τρίτη), εν όψει της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Ιουνίου και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπίσει την «απειλή» του πληθωρισμού.
Το Ecofin κρούει κώδωνα κινδύνου
«Υπάρχουν προφανείς ενδείξεις ότι τα πράγματα είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης από ό,τι θεωρείτο αρχικά», δήλωσε ο προεδρεύων της συνόδου του Ecofin Σλοβένος υπουργός Οικονομικών Αντρέι Μπάγιουκ.Ο συνδυασμός αύξησης των τιμών καυσίμων και τροφίμων και έλλειψης εργατικών χεριών «είναι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μόνιμες πηγές υψηλότερου πληθωρισμού για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Φιλλανδός υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν.Αν και η σύνοδος του Ecofin επρόκειτο να εξετάσει θέματα όπως οι προοπτικές εισόδου της Σλοβενίας στην ευρωζώνη το 2009, η ρευστότητα των ασφαλιστικών εταιριών και ο ΦΠΑ στις ασφάλειες, φαίνεται ότι η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την άνοδο των τιμών των τροφίμων κυριαρχεί στις συζητήσεις.
Oι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συζητούν κατά πόσον οι χρηματοοικονομικές πολιτικές στην Ευρώπη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης.Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν άνοδο 7,1% στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Απρίλιο, σχεδόν τη διπλάσια από την άνοδο 3,6% του ετήσιου πληθωρισμού τον ίδιο μήνα.«Η συζήτηση πρέπει να εστιάσει στο πώς θα καταστεί πιο αποτελεσματική η αγροτική πολιτική μας και πώς θα ανταποκρίνεται περισσότερο στα μηνύματα που στέλνει η αγορά, καθώς και σε μια βαθύτερη εξέταση των προγραμμάτων βιοκαυσίμων», είπε ο Μπάγιουκ.Θέμα που απασχόλησε τη σύνοδο ήταν επίσης οι πρόσφατες διαμαρτυρίες σε όλο το εύρος της ΕΕ για τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες προέτρεψαν στις αρχές Μαΐου τον Γάλλο πρόεδρο να προτείνει πάγωμα του ΦΠΑ στα καύσιμα.«Πρέπει να απορροφούμε τους εξωτερικούς κραδασμούς και πρέπει να το συζητήσουμε αυτό σε πολυμερές επίπεδο. Ελπίζω ότι η επόμενη σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ (G7) στην Ιαπωνία τον Ιούλιο θα εξετάσει αυτό το θέμα και θα αποφασίσει σχετικά με τη συνεργασία όλων των χωρών και περιοχών που εμπλέκονται», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.Η πρόταση Σαρκοζί δεν αναμένεται, ωστόσο, να βρει πολλούς υποστηρικτές, με τους υπουργούς να επισημαίνουν ότι θα επιμείνουν στη συμφωνία του 2005 στο Μάντσεστερ, να μην «απαντούν» στις τιμές του πετρελαίου μειώνοντας το φόρο.
«Θεωρώ ότι η άποψη πολλών συναδέλφων μου είναι ότι οι φορολογικές πολιτικές δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα», είπε ο Μπάγιουκ.
Παράλληλα, στο Συμβούλιο αποφασίστηκε ο τερματισμός της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για την Τσεχία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.Δηλώσεις Αλογοσκούφη
Οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Eurogroup) την Δευτέρα στην Φρανκφούρτη και της ΕΕ σήμερα (Τρίτη) στο Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο πολύ μεγάλων αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκουφης μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ecofin. Σε δηλώσεις του ο Γ.Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και τις εξελίξεις στις τιμές των πρώτων υλών, των τροφίμων και του πετρελαίου, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, έχει μεγάλες επιπτώσεις στον πληθωρισμό της ΕΕ γενικότερα, αλλά και στον πληθωρισμό συγκεκριμένων χωρών, με δεδομένες τις διαρθρωτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στη βάση σχετικής ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Σλοβενικής προεδρίας, και αποτελεί τη συνεισφορά του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Ιουνίου.Όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις στις πρωτοβουλίες που μπορεί να λάβει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το διεθνή πληθωρισμό:Πρώτον, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την καλύτερη λειτουργία των αγορών τροφίμων, των άλλων καταναλωτικών αγαθών και του πετρελαίου.
Έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στην αγορά των πρώτων υλών όπου, όπως ανέφερε ο Γ.Αλογοσκούφης, υπάρχει ένα στοιχείο κερδοσκοπίας στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα και εισοδηματικής στήριξης των φτωχών νοικοκυριών, μέσα στα πλαίσια που θέτουν οι δημοσιονομικοί στόχοι (είτε μέσα από την αναδιάρθρωση δαπανών, είτε μέσα από τη χρησιμοποίηση τυχόν εσόδων που υπερβαίνουν τις προβλέψεις).
Τρίτον, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το βάρος της σε όλα τα διεθνή φόρα στις συνεννοήσεις που κάνει με τους διεθνείς εμπορικούς εταίρους στον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις με διεθνή χαρακτήρα τόσο για την αύξηση της παραγωγής και τη διαχείριση της ζήτησης, όσο και για τις αγορές των πρώτων υλών.
«Αυτές τις τρεις ομάδες κατευθύνσεων συζητήσαμε. Θα υπάρξει και μια πρόταση της Προεδρίας προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την οποία θα συζητήσουμε. Και όπως ξέρετε υπάρχει και ένα σημείωμα της Επιτροπής, το οποίο έγινε από όλους δεκτό ως μια πολύ σωστή βάση για την ανάλυση» είπε ο υπουργός.
Επίσης πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και μια σειρά από άλλα θέματα, όπως η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης - είχαμε τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Τσεχία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και μια έκθεση για τη λειτουργία της ΟΝΕ τα τελευταία 10 χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

No comments: