Bloomberg, Reuters
Οι προκλήσεις για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είναι πολυμέτωπες, δεδομένου ότι συσσωρεύονται τα πλέον δυσάρεστα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία δίχως να εμφανίζεται κάποια ένδειξη αισιοδοξίας για το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Η ύφεση στην αγορά των ακινήτων, η οποία αποτέλεσε τη ρίζα της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης οδηγώντας σε κατάρρευση την αγορά των στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας, επιμένει πεισματικά. Οι τιμές στην αγορά κατοικίας υποχώρησαν κατά 18% σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ κατά το δωδεκάμηνο που έληξε τον Οκτώβριο, αντανακλώντας ιστορικό ποσοστό πτώσης. Σε πρωτοφανή επίπεδα εξασθένησε, επίσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, με τις εταιρείες λιανικού εμπορίου να διανύουν τη χειρότερη εορταστική περίοδο, τουλάχιστον, από τη δεκαετία του ’70.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 38. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία αυτά από το Conference Board, δηλαδή από το 1967. Η πτώση σηματοδοτεί περαιτέρω αποδυνάμωση της κατανάλωσης μέσα στο επόμενο έτος. Διαψεύστηκαν, επίσης, εκτιμήσεις οικονομολόγων, που ήθελαν ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μετά την πτώση της τιμής του αργού και κατ’ επέκταση της βενζίνης μέσα στους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας των καταναλωτών για την αμερικανική οικονομία είναι ότι το ποσοστό που απάντησε θετικά ως προς την αφθονία θέσεων εργασίας περιορίστηκε στο 6,2%.
Στην αγορά κατοικίας των 20 μεγαλύτερων αστικών κέντρων στις ΗΠΑ, η πτώση των τιμών ξεπέρασε τις προβλέψεις της αγοράς, όπως και το αντίστοιχο 17,4% που είχε εμφανιστεί το δωδεκάμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case–Shiller. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, η υποχώρηση των αξιών κατά 18% είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει εμφανιστεί από τότε που κρατούνται αρχεία με βάση τον δείκτη S&P/Case-Shiller, δηλαδή το 2001. «Σε αυτό το στάδιο, η ύφεση στην αγορά των ακινήτων υποκινείται από την οικονομική κρίση, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντί της υπερπροσφοράς κατοικιών που ίσχυε παλαιότερα», δήλωσε επικεφαλής οικονομολόγος της Janney Montgomery Scott LLC. Από τα υψηλά επίπεδα του 2006, όταν κορυφώθηκε το ράλι στην αγορά για να ακολουθήσει έκτοτε μια διετής και πλέον ύφεση, οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 23%.
Μετά την ορκωμοσία του κ. Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου, το έργο της νέας κυβέρνησης των Δημοκρατικών φαίνεται δυσθεώρητο. Δεν έχει μόνον αφανιστεί κάθε ισχυρή τράπεζα στη Γουόλ Στριτ. Εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους έχουν περιέλθει σε κρατική διαχείριση. Πλην των εταιρειών χρηματοδότησης της αγοράς στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac, όπως και της AIG, η υφιστάμενη κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών παραχώρησε κρατικά κεφάλαια για την ενίσχυση των αυτοκινητοβιομηχανιών. Μέχρι το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων, το κατά κεφαλήν κόστος της κρίσης υπολογίζεται στα 2.500 δολάρια σε μια χώρα 350 εκατομμυρίων κατοίκων. Εκτενής αναφορές έχουν γίνει, παράλληλα, στο πακέτο των 675 με 775 δισ. δολαρίων που συζητούν οι Δημοκρατικοί και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Kογκρέσο μέσα στον Ιανουάριο, αφού ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_31/12/2008_297673