19.12.08

Ελληνικός δανεισμός - Δημόσιο Χρέος

Βολές Κ. Σημίτης κατά ΝΔ και προειδοποίηση για το δανεισμό του κράτους
Για κίνδυνο να υποδειχθεί η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω δυσκολιών δανεισμού του κράτους, έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2009.
«Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη, ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔΝΤ Θα είναι μια ταπεινωτική για την Ελλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Σημίτης.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό «αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ΟΝΕ και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν». Θεωρούν, πρόσθεσε, ότι «η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας, που στηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της, την απογραφή, την αναθεώρηση του ΑΕΠ, την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιτήρησης, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συμπαράσταση για να χειροτερεύσει κατά πολύ τα πράγματα και να μην τηρήσει δεσμεύσεις. Απλά, τους κορόιδεψε. Η Ελλάδα, πιστεύουν, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της Ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητα του και όχι φροντίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι «αφορμές για μια τέτοια κίνηση μπορούν, να βρεθούν, αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που συζητάμε θα πρέπει να δανειστεί το 2009 τουλάχιστον 40 δισ. αλλά πιθανότατα ένα ποσό 50 δισ. Τα χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές θα είναι δύσκολο να βρεθούν την περίοδο που θα επιδιώξει τον δανεισμό η Ελλάδα. Γιατί και άλλες χώρες και προπαντός ξένες τράπεζες θα επιθυμούν να δανειστούν και θα προσφέρουν ικανοποιητικότερο επιτόκιο ή περισσότερη φερεγγυότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολγα Κεφαλογιάννη: Τα επεισόδια πλήττουν το μέλλον του τόπου μας
«Κάποιοι παίζουν με τη φωτιά. Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τι ζημιά κάνουν. Η οικονομία δεν αντέχει άλλο αυτές τις ανεύθυνες πρακτικές». Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2009, η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η κ. Κεφαλογιάννη καταδίκασε τα «συνεχιζόμενα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, γεγονότα που πλήττουν σφόδρα το μέλλον του τόπου μας».
Επί του προϋπολογισμού ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και παράλληλα να θωρακίσει την πραγματική οικονομία και να προστατεύσει τους πολίτες από τους κλυδωνισμούς της κρίσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 comments:

Anonymous said...

Μαλιστα και απο ποτε ο κ. Σημιτης επανεκτησε την αξιοπιστια του? Πριν απο λιγους μηνες αρχιερεα της διαπλοκης και αρχιτεκτονα του βρωμικου ΠΑΣΟΚ τον ανεβαζαν προδοτη και δολοπλοκο των κατεβαζαν. Ηδη ολα τα μεσα αρπαξαν την συμπτωματικη πασα του καταλληλοτερου και μιλαν για κυβερνηση εθνικης ενοτητας για κυβερνηση που παρελαβε ισχυρη ελλαδα το 2004 και χρεοκωπησε την χωρα!! Ολα στοχευουν στο να δημιουργηθει ενα δηθεν κλιμα ασφυξιας ανυπερβλητου τελματος αδιεξοδου λαικης εξεγερσης καταπιεσης και δεξιου παρακρατους!!(το ακουσαμε για τριτη φορα μετα τον ξυλοδαρμο του συντροφου-εργατοπατερα Πολυζογοπουλου, του συντροφου Ευθυμιου, και τον τραυματισμο ενος νεαρου απο ενα λιανοτουφεκο του 1940 απο εναν παππου που τον ενοχλουσε ο θορυβος)
Ολα δειχνουν οτι δουλευουν για τον Γιωργακη.

geokalp said...

αν και με πολιτική ΔΕΝ ασχολούμαι σε αυτό το blog, ομολογώ ότι υπάρχει μεγάλη πίεση προς τη κυβέρνηση

θερμή παράκληση, θα ήθελα ένα όνομα, έστω και ψευδώνυμο...