24.12.08

Πούτιν: «Τέλος εποχής για το φθηνό φυσικό αέριο»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί ότι τελειώνουν οι εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προϊδέασε σήμερα ότι, οι εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου τελειώνουν, «ότι τελειώνει η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου», σε ομιλία του στη Μόσχα προς τους εκπροσώπους του Φόρουμ των Εξαγωγικών Χωρών του Φυσικού αερίου, το GECF.
«Έχει ακριβύνει αισθητά το κόστος ανάπτυξης-εκμετάλλευσης των πεδίων άντλησης φυσικού αερίου (των κοιτασμάτων του προϊόντος) δηλαδή είναι τούτο κάτι που σημαίνει ότι παρά την οικονομική κρίση που εξελίσσεται και την κάμψη τιμών ενεργειακών πρώτων υλών, τελειώνει εντούτοις η εποχή των φθηνών ενεργειακών πηγών, του φθηνού φυσικού αερίου».
Η Ρωσία και άλλα 11 κράτη έχουν συγκροτήσει το GECF, ένα είδος «ΟΠΕΚ» του φυσικού αερίου, και είναι σε αναζήτηση Καταστατικού του (ει δυνατόν με ρυθμίσεις για τις ποσοστώσεις παραγωγής) που οπωσδήποτε θα ενισχύσει και τους δεσμούς των μελών, μεταξύ των άλλων.
Ο GECF πρωτολειτούργησε στη διάρκεια του έτους 2001. Αντιπροσωπεύονται σ' αυτόν κράτη όπως το Ιράν, η Αλγερία και το Κατάρ, στο πλευρό της Ρωσίας.
Πάντως κατά πολλούς αναλυτές στο γεωγραφικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που δεν κρύβουν άλλωστε πως δεν βλέπουν με «καλό μάτι» παρόμοια εξέλιξη, ο GECF, επί τού παρόντος, δεν συνιστά 'καρτέλ'. Τις συνομιλίες αυτές, στη Μόσχα, τις αντιμετωπίζουν με «ψυχρό» τρόπο κι επιφυλακτικότητα, διαβλέποντας προσπάθεια μελλοντικής χειραγώγησης της τιμής του φυσικού αερίου, διεθνώς.
Μεσολαβεί πάλι διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας, για το φυσικό αέριο αυτή τη φορά (την τελευταία ήταν για τον «μαύρο χρυσό") με την Gazprom στη Μόσχα να απειλεί με διακοπή παραδόσεων, εάν δεν ρυθμιστούν εκκρεμούντα χρέη, σύμφωνα με σημερινές μεταδόσεις του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου 'Interfax'.
Σε μία σαφώς ψύχραιμη αντίδραση, η ρωσική «Alfa bank» κατέστησε σήμερα σαφές σε μία συμβουλευτική της εισήγηση προς τους επενδυτές ότι «τυχόν διακοπή παραδόσεων του φυσικού αερίου σε μία περιοχή του κόσμου δεν μπορεί να επηρεάσει την τιμή του προϊόντος και σε άλλο σημείο του πλανήτη.
Το φυσικό αέριο, στην υγροποιημένη μορφή του (LNG) είναι τελευταία άκρως εμπορεύσιμο προϊόν--δια θαλάσσης διακινείται πολύ με πλοία ελληνικών συμφερόντων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 comment:

Anonymous said...

Μέρα που είναι λέω να σου ευχηθώ.
Χρόνια πολλά και χαρούμενα Χριστούγεννα.

Ιππολάριος