Αντ' αυτής, καλεί τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά, να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη, ενώ σε ό, τι αφορά την υποχώρηση του πληθωρισμού προβλέπει πως θα συνεχισθεί, αλλά προειδοποιεί πως οποιαδήποτε ραγδαία πτώση του θα είναι παροδική.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_12/12/2008_295669
Ελπίδες για ανάκαμψη της Ζώνης Ευρώ μέσα στο β΄ εξάμηνο του νέου έτους εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει ώς τότε την πολιτική των επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων. Στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά να συνεισφέρουν ώστε να προλειάνουν το έδαφος για την ανάκαμψη και δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά κακοί. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε χθες ότι η Ζώνη Ευρώ δεν έχει ακόμη διαφύγει από την καταιγίδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και πρέπει να περάσει καιρός για να είναι εφικτή μια διεξοδική ανάλυση της κατάστασής της.
Υψηλός βαθμός ανασφάλειας
Η έκθεση της Τράπεζας για τον Δεκέμβριο τονίζει χαρακτηριστικά πως «η παγκόσμια οικονομική κρίση και η υποχώρηση της ζήτησης φαίνεται μάλλον να συνεχίζονται και τα επόμενα τρίμηνα» και υπογραμμίζει πως η εικόνα της οικονομίας περιβάλλεται από ιδιαιτέρως υψηλό βαθμό ανασφάλειας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «απειλεί την οικονομία ο κίνδυνος της περαιτέρω πτώσης» καθώς οι προβλέψεις για συνολική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους κυμαίνονται από 0,8% ώς 1,2% ενώ σε ό,τι αφορά το 2009 από συρρίκνωση κατά 1% μέχρι μηδενική ανάπτυξη και ανάπτυξη από 0,5% ώς 1,5% για το 2010. Παράλληλα, πάντως, η Τράπεζα ευελπιστεί πως «αργότερα μέσα στο 2009 θα αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει η οικονομία υποβοηθούμενη από την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και υπό την προϋπόθεση ότι βελτιώνεται το διεθνές περιβάλλον και υποχωρούν οι οικονομικές εντάσεις». Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό της ζώνης, που έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, η Τράπεζα προεξοφλεί περαιτέρω μείωσή του τους επόμενους μήνες αλλά προειδοποιεί πως οποιαδήποτε ραγδαία πτώση του θα είναι βραχυπρόθεσμη και δεν θα επηρεάσει τη νομισματική της πολιτική. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, όταν σε ομιλία του στη Γερμανία τόνισε πως «η νομισματική πολιτική της Τράπεζας εξαρτάται αποκλειστικά από τις εκτιμήσεις της περί των κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών και από τίποτε άλλο», ενώ προσέθεσε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επανεξετάσει τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών πριν από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Απέκλεισε, έτσι, ουσιαστικά οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά την επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες επενδυτών που στοιχημάτιζαν σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης στις 15 Ιανουαρίου. Σύμφωνα, πάντως, με τον όμιλο UniCredit, η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο 1% τον Ιούνιο.
Γερμανία: συρρίκνωση ανάπτυξης
Παράλληλα μια ακόμη δυσοίωνη πρόβλεψη προσετέθη χθες όταν το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,2% μέσα στο επόμενο έτος. Πρόκειται για τη δεύτερη τόσο απαισιόδοξη πρόβλεψη που δίνεται στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα και μιλά ουσιαστικά για τη χειρότερη ύφεση της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με το Ifo, η συρρίκνωση θα συνεχισθεί και μέσα στο 2010, οπότε το γερμανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,2% ενώ η μείωση των φορολογικών εσόδων και η αύξηση των δημοσίων δαπανών για επιδόματα ανεργίας θα εξωθήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας στο 1,4% το 2009 και στο 2,9% το 2010. Ανησυχητική ηχεί η προειδοποίηση του Ifo πως «τα σημάδια για τη γερμανική οικονομία ανάβουν κόκκινο φωτάκι για το 2009», καθώς και η ανάλυσή του πως η γερμανική οικονομία που είχε επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ανάπτυξη χάρη στον προσανατολισμό της στο εμπόριο, τώρα «παρασύρεται στη δίνη που έχει δημιουργήσει η χρηματοπιστωτική κρίση παγκοσμίως».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100009_12/12/2008_295647
No comments:
Post a Comment