18.12.08

**BlackRock: Οι προοπτικές των αγορών το 2009

Προβλέπουμε μια ανάσχεση στη βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας περί τα μέσα του 2009, αλλά πιθανολογούμε ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης θα παραμείνουν υποτονικές μέχρι το 2010. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι παραμένει πιθανή η προοπτική μιας παρατεταμένης και επώδυνης περιόδου προσαρμογής.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι συνθήκες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες: ύφεση, μείωση των εταιρικών κερδών, ένα οικονομικό σύστημα που εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από ακραίες πιέσεις, συνεχιζόμενες αναγκαστικές ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και ένα επίπεδο μεταβλητότητας που δεν έχει ιστορικό ανάλογο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Κάτω από αυτές τις συγκυρίες, η διατήρηση θέσεων σε ρευστό παραμένει προφανώς η πιο ελκυστική επενδυτική προοπτική. Παρόλα αυτά, όπως και σε άλλες περιόδους εξαιρετικής οικνομικής δυσπραγίας, οι επενδυτικές ευκαιρίες αρχίζουν κι αυτές να γίνονται ορατές.

...
Οι επενδυτές θα πρέπει, παρόλα αυτά, να λάβουν υπ’ όψη ότι τα χρηματιστήρια τείνουν να προεξοφλούν με ένα μακροχρόνιο ράλυ τιμών την όποια σημαντική υποχώρηση των παραγόντων της ύφεσης, πολλές φορές 7 – 9 μήνες πριν η οικονομία βρεθεί στο κατώτερο σημείο του κύκλου.

...
Συνολικά, οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να συνεχίσουν να χειροτερεύουν κατά το 2009, με την ύφεση στις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών να είναι πιθανόν πιο έντονη σε σχέση με αυτή των αρχών της δεκαετίας του 1990 και των πρώτων ετών της τρέχουσας δεκαετίας. Οι ζημιές των τραπεζών είναι πιθανό να διευρυνθούν περαιτέρω, καθώς θα βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο του οικονομικού κύκλου, ενώ οι εταιρείες που βρίσκονται εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι πιθανό να δούν μια σημαντική μείωση στην κερδοφορία τους κατά το 2009.

...
Παρά τις δυσμενείς οικονομικές και εταιρικές ειδήσεις, πιστεύουμε ότι τα χρηματιστήρια βρίσκονται τώρα στο μέσο της διαδικασίας προσέγγισης των κατώτατων σημείων τους. Η διαδικασία αυτή φαίνεται να έχει αρχίσει στις 10 Οκτωβρίου 2008.

Έκτοτε, οι μετοχές βρέθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου κάτω από τα χαμηλά της 10ης Οκτωβρίου, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μεταβλητότητα σε εκείνη τη στιγμή ήταν χαμηλότερη, γεγονός το οποίο ενισχύει την άποψη μας που θέλει τις τιμές των μετοχών να βρίσκουν σημείο στήριξης. Με βάση όσα παρατηρήθηκαν σε παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος, τέτοιες διαδικασίες έχουν τυπική διάρκεια μερικών μηνών.

Προς το παρόν, διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα, ενώ πιστεύουμε ότι μένουν ακόμη δύο έως τέσερρις μήνες μέχρι τη σταθεροποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένουμε να διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας, αλλά η πιο μακροπρόθεσμη προοπτική είναι πιο αισιόδοξη.

Ο πιο ορατός κίνδυνος για περαιτέρω βύθιση των χρηματιστηριακών αγορών παραμένει στο επίπεδο των μακροοικονομικών μεγεθών ή στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του οικονομικού συστήματος. Παρόλα αυτά, η πρόσφατη επίσημη παρέμβαση για τη στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων έχει μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/422707/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: