19.12.08

Ιαπωνία: Μείωση επιτοκίων στο 0,1%

Στο 0,1% μείωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) το βασικό επιτόκιο δανεισμού, ενώ ανακοίνωσε νέους τρόπους για τη διοχέτευση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας.
Ο διοικητής της τράπεζας Μασαάκι Σιρακάουα και οι συνεργάτες του μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού από το 0,3% με επτά ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας πρότεινε να αγοράσει εμπορικά χρεόγραφα προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Η δεύτερη μείωση των επιτοκίων σε δύο μήνες γίνεται μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια έως το μηδέν, οδηγώντας το ιαπωνικό γιέν [JPY=X] στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών έναντι του δολαρίου. Φέτος, το γιέν έχει σημειώσει άνοδο 25%, περιορίζοντας τα κέρδη των εξαγωγέων.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο παράτασης της συρρίκνωσης στην Ιαπωνία, είχε προειδοποιήσει ο Σιρακάουα στις 16 Δεκεμβρίου, μιλώντας στο Κοινοβούλιο.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/19/1608169.htm

No comments: