21.12.08

Γνώριζαν ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός...»

Ο Χαρι Μαρκοπουλος είχε καταγγείλει στις αρχές των ΗΠΑ ότι τα κεφάλαια του Μέιντοφ είναι πυραμίδα

O Ελληνοαμερικανός Χάρι Μαρκόπουλος από το 1999 είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές εποπτικές αρχές ότι το κεφάλαιο κάλυψης που διαχειριζόταν ο πρώην πρόεδρος του Nasdaq Μπέρναντ Μέιντοφ είναι μία τεράστια πυραμίδα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ωστόσο, αγνόησε την πρώτη αυτή καταγγελία και δεν διενήργησε έρευνα στην εταιρεία του Bernard L. Madoff Investment Securities παρά μόνο το 2005, όταν ο κ. Μαρκόπουλος επανήλθε με μία καταγγελία 19 σελίδων. Παρά το γεγονός πως προειδοποιούσε ότι το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου ήταν απάτη, δύο χρόνια μετά οι αμερικανικές εποπτικές αρχές είχαν εντοπίσει μόνο μια μικρή παρατυπία: Οτι η εταιρεία παρείχε επενδυτικές συμβουλές χωρίς αυτό να αντανακλάται στην άδεια λειτουργίας της! Οπως αναφέρεται μάλιστα στην απόφαση που παρουσιάζει η «Κ», επειδή ο κ. Μέιντοφ είχε συνεργαστεί «εθελοντικά» με τις αρχές και προσφέρθηκε να εγγράψει την εταιρεία του ως επενδυτικό σύμβουλο, η υπόθεση έκλεισε χωρίς κυρώσεις.

Ως διαχειριστής κεφαλαίων σε μία ανταγωνίστρια εταιρεία, τη Rampart Investment Management, ο κ. Μαρκόπουλος είχε προσπαθήσει να μιμηθεί την επιτυχή επενδυτική στρατηγική του εβδομηντάχρονου επενδυτή, χωρίς ωστόσο να επιτύχει αντίστοιχα αποτελέσματα. Οι σταθερά θετικές αποδόσεις που έφερνε ο τελευταίος στους επιφανείς πελάτες του -εξέχοντα μέλη της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και νοσοκομεία- συχνά συζητιούνταν στα γήπεδα γκολφ της Φλόριντα και στα κοκτέιλ πάρτι του Μανχάταν από ευτυχείς επενδυτές που ορκίζονταν στο όνομα του κ. Μέιντοφ.

Ανθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το επαγγελματικό στυλ του κ. Μέιντοφ σημειώνουν ότι υπερηφανευόταν στους υποψήφιους πελάτες του για τις υψηλές του διασυνδέσεις, ενώ τελευταία παινευόταν ότι εκείνος είχε υπαγορεύσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν και για πόσο διάστημα θα έπρεπε να απαγορεύσει το short selling. Τέτοιο ήταν το κύρος του μεταξύ των επενδυτικών κύκλων, ώστε ακόμη και δισεκατομμυριούχοι φοβούνταν μήπως τον δυσαρεστήσουν και σταματήσει να διαχειρίζεται τα κεφάλαιά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιτυχημένου επιχειρηματία που είχε ταξιδέψει αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη μόνο και μόνο για να του ζητήσει προσωπικά μια μεγάλη ανάληψη.

Ακόμη και ο κ. Μαρκόπουλος, στην καταγγελία του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2005, είχε ζητήσει να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, καθώς φοβόταν για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του. Σε αυτήν ο Ελληνοαμερικανός δήλωνε ότι είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχει τις μαθηματικές γνώσεις για να καταλάβει κάποια από τα πιο περίπλοκα σύνθετα προϊόντα που διαχειριζόταν ο κ. Μέιντοφ. Με τη συνδρομή του μαθηματικού - οικονομολόγου Νταν Ντι Μπαρτολομέο, ο κ. Μαρκόπουλος είχε καταλήξει ότι οι σταθερά υψηλές αποδόσεις που έδινε το κεφάλαιο του κ. Μέιντοφ, της τάξης του 12% ετησίως, δεν ήταν εφικτές για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Οπως ανέφερε μάλιστα, όλοι οι επικεφαλής των τμημάτων συναλλαγών της Wall Street του «έλεγαν ότι ο Μπέρνι Μέιντοφ είναι απάτη, αλλά κανείς δεν ήθελε να αναλάβει περιττό επαγγελματικό ρίσκο σηκώνοντας το κεφάλι του και λέγοντας ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός».

Από την πλευρά του είχε εντοπίσει 29 προβληματικά σημεία στον τρόπο λειτουργίας του κεφαλαίου του κ. Μέιντοφ που του είχαν δημιουργήσει αμφιβολίες για τις αποδόσεις που εμφάνιζε. Ηταν πεπεισμένος ότι ακόμη και αν οι αποδόσεις ήταν αληθινές, προέρχονταν από forward trading, καθώς μέσω του χρηματιστηριακού σκέλους της εταιρείας του -σ.σ.: η οποία πραγματοποιούσε συναλλαγές για λογαριασμό των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών- «διάβαζε» και τοποθετούνταν εγκαίρως στην αγορά για λογαριασμό του hedge fund που διαχειριζόταν. Ο κ. Μέιντοφ φέρεται να καλλιεργούσε αυτήν την εντύπωση στους πελάτες του, ισχυριζόμενος ότι ενώ στην περίπτωση μιας μετοχής αυτό συνιστά insider trading και τιμωρείται αναλόγως, η νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι αντίστοιχο για το σύνολο της αγοράς!

Περίπου δέκα χρόνια μετά την πρώτη του καταγγελία, ο κ. Μαρκόπουλος δικαιώνεται στην εκτίμησή του ότι επρόκειτο για μια τεράστια απάτη, καθώς παρά τη σχολαστική μηνιαία ενημέρωση που παρείχε στους πελάτες του, τα πινακίδια των χρηματιστηριακών συναλλαγών και τη λεπτομερή απόδοση των μερισμάτων, ο κ. Μέιντοφ φαίνεται ότι δεν πραγματοποίησε ποτέ αυτές τις συναλλαγές.

Αν δεν υπήρχε μάλιστα η χρηματιστηριακή κρίση, η οποία ανάγκασε αρκετούς από τους επενδυτές να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους, ενδεχομένως η απάτη του κ. Μέιντοφ να μην αποκαλυπτόταν ποτέ. Σήμερα ο κ. Μαρκόπουλος έχει αφήσει τη Wall Street για τη Βοστόνη, όπου εργάζεται ως ελεγκτής περιπτώσεων απάτης, ενώ ο άλλοτε πανίσχυρος χρηματιστής περιμένει, σε κατ' οίκον περιορισμό, τη δίκη του. Την ώρα που η εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ κλαίει τα χαμένα της πλούτη και αρκετά ασφαλιστικά ταμεία, επενδυτικά κεφάλαια και τράπεζες μετρούν απώλειες, η τύχη των δύο ανδρών αντανακλά την αλλαγή των καιρών...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_21/12/2008_296887

No comments: