12.4.09

Υψηλά εισοδήματα και νέοι επιχειρηματίες θα πληρώσουν την ύφεση στην Ιρλανδία

Πλήγμα κατά της λεγόμενης «μεσαίας» τάξης της Ιρλανδίας εκτιμούν οι αναλυτές των Financial Times ότι θα αποτελέσει ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας που παρουσίασε η ιρλανδική κυβέρνηση, καθώς στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που κινδυνεύει να αγγίξει το 13%, αλλά επιστρατεύει για τον σκοπό αυτόν την αύξηση των φόρων εισοδήματος στα υψηλά εισοδήματα.

Ο προϋπολογισμός, που έπεται τριών προγραμμάτων λιτότητας από τον περασμένο Ιούλιο και ενός ακόμη προϋπολογισμού εκτάκτου ανάγκης τον Οκτώβριο, προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος και κατά ακόμη 2,7 δισ. ευρώ το 2010. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ο στόχος αυτός προβλέπεται να επιτευχθεί με μια αύξηση φόρων κατά 4% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, η οποία θα ανέλθει στο 6% για τα εισοδήματα άνω των 175.000 ευρώ. Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ωστόσο ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί η «μεσαία τάξη», και δη εκείνη η μερίδα του πληθυσμού που είχε επωφεληθεί τα μέγιστα από την αλματώδη ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας και αποτελείται από τους νέους, υψηλής εξειδίκευσης και ευέλικτους επαγγελματίες. Η εφημερίδα επικαλείται την ίδια την κεντρική τράπεζα της χώρας που είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης των δαπανών για τη συρρίκνωση του ελλείμματος και όχι τόσο υπέρ της αύξησης των φόρων. Οπως επισημαίνει, όμως, η εκτίναξη της ανεργίας στο 12% δένει τα χέρια του υπουργού Οικονομικών Μπράιαν Λενίχαν, που είχε την πρόθεση να μειώσει τα μισθολόγια του δημόσιου τομέα και να μεταρρυθμίσει το κράτος πρόνοιας. Αλλοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση «κατέβασε τον πήχυ», καθώς αρχικά σχεδίαζε να λάβει μέτρα που θα περιόριζαν το έλλειμμα κατά 4,5 δισ. ευρώ, αλλά μάλλον θεώρησε δυσβάσταχτο το πολιτικό κόστος μιας τόσο φιλόδοξης επιδίωξης.

Η «κελτική τίγρη» είναι η ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη πρώτη από την κρίση, καθώς με ομολογία του ίδιου του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να συρρικνωθεί η οικονομία της φέτος κατά 8%. Ο κ. Λενίχαν επιμένει πάντως ότι η χώρα του δεν χρειάζεται την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα προχωρήσει σε μείωση δαπανών για να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Απώτερος στόχος είναι η μείωση του διογκωμένου ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% μέχρι το 2013.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_11/04/2009_310768

No comments: