10.4.09

«Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων», είπε ο Τρισέ

Σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τη χειρότερη ύφεση την οποία διέρχεται η Γηραιά Ηπειρος από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, συντασσόμενος με προηγούμενες δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου αλλά και με εκείνες του επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστρίας Εγουαλντ Νοβότνι οι οποίοι έχουν πει ότι το τρέχον βασικό επιτόκιο του 1,25% μάλλον δεν αποτελεί το κατώτερο όριο στο οποίο μπορεί να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη. Συζητείται ακόμη και μείωση κάτω του 1% χωρίς ωστόσο αυτό να είναι σε καμία περίπτωση αποφασισμένο. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου κάτω του 1% αποτελεί ακόμη θέμα διαβουλεύσεων. «Προσωπική μου τοποθέτηση είναι ότι το βασικό επιτόκιο δεν θα πρέπει να μειωθεί κάτω του 1% αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται ακόμη» δήλωσε ο Νοβότνι, προσθέτοντας ότι θα ήταν «λογικό» η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές εταιρικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε χαρακτηρίσει ως ανακριβές προηγούμενο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με το οποίο ο κ. Προβόπουλος φέρονταν να είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο κάτω του 1%. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογράμμισε ότι η σωστή διατύπωση του σχολίου του κ. Προβόπουλου ήταν ότι «το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης το οποίο προς το παρόν βρίσκεται στο 1,25% ενδέχεται να μην είναι στο χαμηλότερο όριο. Ανάλογα με τις εκτιμήσεις για τη σταθερότητα των τιμών δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να μειώσουμε τα επιτόκια κάτω από το τωρινό επίπεδο, αν και με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο».

Επειτα από τις δηλώσεις και του Αυστριακού τραπεζίτη καθίσταται μάλλον σαφές ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι διαιρεμένο σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της ύφεσης στην Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, παρά την προτροπή του Νοβότνι να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αγορές εταιρικού χρέους, ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Αξελ Βέμπερ τάχθηκε ανοιχτά κατά μιας τέτοιας προσέγγισης. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει συμφωνήσει ότι ενδεχομένως να υπάρξει μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% τον Μάιο», σχολίασε ο Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στο Λονδίνο.

Από την πλευρά του ο Τρισέ τόνισε επίσης ότι τα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομιών τα οποία συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του G20 στο Λονδίνο θα πρέπει να εφαρμοστούν «γρήγορα» προκειμένου να είναι αποτελεσματικά. «Τα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομιών είναι πολύ σημαντικά αλλά δεν έχουν σε κάθε περίπτωση εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Γι' αυτό τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Λονδίνο θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και όσο πιο επαγγελματικά γίνεται», είπε ο ίδιος. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η «διόρθωση» στις αγορές συνεχίζεται και ότι είναι «μεγάλης εμβέλειας». Στο πλαίσιο αυτό «ο κρατικός έλεγχος τραπεζών σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις» ενδεχομένως να είναι αναπόφευκτος υπογράμμισε ο Τρισέ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/04/2009_310551

No comments: