1.4.10

Πάνω από τις 340 μ.β. παραμένει το spread

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, με το spread του 10ετούς να διατηρείται υψηλότερα των 340 μ.β.

Συγκεκριμένα, το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ενισχύεται στις 342 μονάδες.

Άνω των 400 μονάδων παραμένουν τα spreads σε 2ετές και 3ετές ομόλογο και συγκεκριμένα στις 420 και 452 μ.β. αντίστοιχα, ενώ το spread του 5ετούς τίτλου ενισχύεται στις 374 μβ. Στις 358 μβ το spread του 7ετούς.


----Πως σχολιάζει η Πήγασος


Σύμφωνα με την Πήγασος, σε νέες σημαντικότατες ρευστοποιήσεις για 3η συναπτή οδήγησαν:

- η αναβίωση, μετά την χλιαρή υποδοχή του νέου 7ετούς ομολόγου αναφοράς, του ρίσκου ρευστότητας δηλαδή του φόβου μήπως η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών (2 δις ευρώ το μήνα) και την αναχρηματοδότηση του χρέους της (11,6 δις ευρώ μέχρι τα τέλη Μάιου και 20,4 δις ευρώ από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του έτος)
- η εκτόξευση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg και της Credit Agricole, η πρόσθετη τοκοεπιβάρυνσης των νέων εκδόσεων σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα θα ανέλθει στα 13 δις ευρώ
- η ενίσχυση της αβεβαιότητας για την αποτελεσματική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης
- η επιστροφή στο προσκήνιο των ανησυχιών για την υγεία της ελληνικής οικονομίας και την επιδείνωση των μακροοικονομιών επιδόσεων της.

Το «sell-off» συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση χτες, αν και κάποια στιγμή επιχειρήθηκε μια αντίδραση που ανακόπηκε όμως γρήγορα και με βίαιο τρόπο από την απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση 5 εκ των σημαντικότερων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω της αποδυνάμωσης των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας και της αρνητικής επίδρασης στη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κερδοφορία τους.

Όπως επισημαίνει η Πήγασος, απώλειες είχαμε σε όλο το φάσμα της καμπύλης των επιτοκίων με τις ζημιές να κυμαίνονται μεταξύ 0,5% με 1,0% και τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 2,2 δις ευρώ (1,9 δις στην ΗΔΑΤ και 0,3 δις στην MTS).

Πάνω από το μισό τζίρο, 1,4 δις ευρώ περίπου, επικεντρώθηκε σε 3 διάρκειες. Μεγαλύτερο τζίρο εμφάνισαν κατά σειρά η 2ετία λήξεως 2012 με 621 εκ. ευρώ, η νέα 10ετία λήξεως 2020 με 440 εκ. ευρώ και η νέα 5ετία λήξεως 2015 με 345 εκ ευρώ.

Οι εντολές πώλησης αντιπροσώπευσαν το 60% των συνολικών συναλλαγών και προήλθαν κατά κύριο λόγο από αμερικάνους επενδυτές.

Το περιθώριο απόδοσής του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε κατά 10,6 μ.β. στις 343,7, εμφανίζοντας ωστόσο μεγάλη μεταβλητότητα μέσα στην ημέρα, ενώ το «spread» του 2ετους ξαναπέρασε πάνω από τις 400 μ.β. κλείνοντας στις 416,2 μ.β. με άνοδο 22,2 μ.β..

Ανάλογη πορεία ακολούθησε το κόστος ασφάλισης του δημόσιου χρέους CDS που αναρριχήθηκε στις 325,2 (+10,4 μ.β.), καθώς επανήλθε στο προσκήνιο ο κίνδυνος αναστολής πληρωμών και χρεοκοπίας.

Απώλειες 1,1% κατέγραψαν τόσο το νέο 10ετές όσο και το νέο 7ετές ομόλογο αναφοράς κλείνοντας στο 97,90 (απόδοση 6,53%, +9 μ.β.) και 97,75 (απόδοση 6,31%, +13 μ.β.) με ζημιές 0,64% και 0,70% αντίστοιχα. Πλέον οι 2 τίτλοι υποχωρούν 1,1% και 1,7% αντίστοιχα σε σχέση με την τιμή έκδοσή τους (98,942 και 99,428 αντίστοιχα).

Πλέον η αγορά έχει ξαναβρεθεί εκεί που ήταν πριν ένα μήνα όταν ακόμη δεν είχαν αποφασιστεί ούτε τα επιπλέον και αναγκαία σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ούτε ο κοινός μηχανισμός στήριξης «Eurogroup» και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Πήγασος, οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο εύθραυστη και πρόσκαιρη ήταν η πρόσφατη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για το ελληνικό χρέος. Αποδεικνύει επίσης ότι ο δρόμος αποκλιμάκωσης των πιέσεων θα είναι πιο επίπονος, δύσκολος και χρονοβόρος από ότι ίσως εκτιμούσαμε αρχικώς.

Μόνο η αποτελεσματική και πιστή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, στα πρότυπα της Ιρλανδίας, θα ήταν ικανή να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την αξιοπιστία της Ελλάδος, και να οδηγήσει σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των περιθωρίων απόδοσης σε πιο «λογικά» επίπεδα.

«Ευελπιστούμε ότι τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που θα γίνουν γνωστά μέσα στον Απρίλη θα είναι θετικά σε ότι αφορά την επίτευξη του ετήσιου στόχου μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε επίσης μέγιστης σημασίας τα αποτελέσματα έως τα μέσα Μαΐου της τριήμερης επιτροπής Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ που καλείται να ελέγξει την πορεία εκτέλεσης του ΠΣΑ και την προώθηση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αναμένουμε τέλος με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των 2 νέων εκδόσεων που σχεδιάζει ο ΟΔΗΧ μέχρι τα τέλη Μαΐου, πιθανότητα μια 3ετία με στόχο την άντληση 7 δις ευρώ και μια έκδοση σε δολάρια ύψους περίπου 6 δις δολαρίων άγνωστης διάρκειας ακόμη», σημειώνει η χρηματιστηριακή.

«Με βάση το κεντρικό μας σενάριο που θέλει την υποχώρηση των πιέσεων να είναι θέμα χρόνου, θεωρούμε τα κυβερνητικά χρεόγραφα ως «φθηνά» και ελκυστικά αποτιμώμενα για όσους επενδυτές διαθέτουν επενδυτικό ορίζοντα και ασπάζονται την εκτίμηση ότι η αγορά, τελικώς, θα ανταμείψει την Ελλάδα για τις προσπάθειες της», επισημαίνει η Πήγασος.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/576227/Article.aspx

No comments: