9.4.10

Μειώθηκε 39,2% το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Σημαντική μείωση κατά 39,2% σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το α' τρίμηνο του έτους έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 30,2% και διαμορφώθηκε στα 4,326 δισ. ευρώ από 7,119 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για αύξηση κατά 11,7%.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 3% έναντι στόχου στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για μείωση κατά 3,5%.

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες σημείωσαν μείωση 6,3% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 2,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 14,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 48,2%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 38,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1800330

_________________________

Επισημάνσεις:

Το κλισέ της εγχώριας ρηχής οικονομίας είναι "εύκολα χαλάει, εύκολα φτιάχνει".

Τα έσοδα είναι το κλειδί, θέλουν πιο λεπτομερή ανάλυση. Σημασία έχει ότι δείχνουν άνοδο, αναμονή και για τα τελικά στοιχεία. Και αυτή είναι μια διαδικασία μήνα-μήνα.

Γενικά, η πρώτη ματιά στα προσωρινά στοιχεία δείχνει μια αισθητή βελτίωση, η οποία μεν είναι μικρότερη από το -40% της επικεφαλλίδας αλλά είναι αισθητή. Θετικός ο πρώτος σοβαρός απολογισμός.

Οι τόκοι όντως ξέφυγαν, ανησυχητικό γιατί θα ξεφύγουν κι άλλο.

Το πρώτο τρίμηνο είναι εκείνο με τη μικρότερη σημασία καθώς αποτελεί το το πιο "ελαφρύ" της εγχώριας οικονομίας .

Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι συγκρίνουμε με τα στοιχεία 2009, ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 1993, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ από τον Β'ΠΠ. Συγκρίνουμε δηλαδή το χειρότερο με κάτι που δεν είναι το χειρότερο. Ας ελπίσουμε να συνεχίσει και να πιστωθεί μόνο στον Παπακωνσταντίνου.

Με δύο λόγια: καιρό είχαμε να δούμε κάτι θετικό στα δημοσιονομικά.

No comments: