15.4.10

ΕΚΤ: Έντονες ανησυχίες για τη δυναμική της ανάκαμψης

Για τον κίνδυνο οι διαστρεβλώσεις της παγκόσμιας οικονομίας που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την οικονομική κρίση να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν επιπλοκές στην παγκόσμια ανάκαμψη, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, η ΕΚΤ υπογράμμισε την ανησυχία της ότι οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν αρκετά μέτρα για την επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, παρά τα διεθνή κίνητρα που ελήφθησαν το περασμένο έτος.

Η συμπερίληψη της έκθεσης στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ υποδεικνύει την έντονη ανησυχία του ευρωπαϊκού οργάνου σχετικά με τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Στο μηνιαίο σχόλιό της σχετικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η ΕΚΤ σημειώνει ότι η επιστροφή των ΗΠΑ στην ανάπτυξη έχει «βασικά χαρακτηριστικά προηγούμενων περιπτώσεων ανάκαμψης με υψηλή ανεργία».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1803078

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και να διορθώσουν τα υπερβολικά ελλείμματα εντός των συμφωνημένων προθεσμιών, τονίζει η ΕΚΤ στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο της για τον Απρίλιο.

Όπως επισημαίνεται, σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, η δημοσιονομική εξυγίανση θα ξεκινήσει εφέτος και σε όλες τις άλλες τα διορθωτικά μέτρα θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το 2011 το αργότερο.

Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να υπερβεί σημαντικά το ετήσιο ποσοστό διαρθρωτικής προσαρμογής (0,5% του ΑΕΠ) το οποίο ορίζεται ως ελάχιστη απαίτηση από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ κρίνεται αναγκαία η ολοκληρωμένη χάραξη και υλοποίηση αξιόπιστων στρατηγικών δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτό απαιτεί αποφασιστικές προσπάθειες, κυρίως εκ μέρους χωρών με υψηλό λόγο δημοσιονομικού ελλείμματος και δημόσιου χρέος προς το ΑΕΠ, κυρίως εν όψει του αναμενόμενου αυξανόμενου δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού. Απαιτείται να δοθεί έντονη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά των δαπανών, τονίζει η ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εκφράζει παράλληλα την ικανοποίησή του για τη δήλωση στην οποία προέβησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ για την Ελλάδα στις 25 Μαρτίου 2010.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει πλήρως την πρόθεση να ενισχυθεί η επιτήρηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και των μέσων για την πρόληψή τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο χαιρετίζει επίσης την απόφαση να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός εύρωστου πλαισίου αντιμετώπισης κρίσεων. Η επίτευξη προόδου σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να αποσκοπεί στη διαφύλαξη της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών και στην προώθηση της ομαλής λειτουργίας της ΟΝΕ.

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 και 26 Μαρτίου 2010 όσον αφορά τη στρατηγική "Ευρώπη 2020" θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανταγωνιστικότητα και η διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, προς το σκοπό αυτό, οι πολιτικές θα πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στην αύξηση του ανταγωνισμού, ενώ τα προγράμματα στήριξης συγκεκριμένων τομέων που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της κρίσης θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά.

Στις αγορές εργασίας, απαιτείται επαρκής μισθολογική ευελιξία και ενίσχυση των κινήτρων για εργασία, προκειμένου να αποφευχθεί η άνοδος της διαρθρωτικής ανεργίας τα προσεχή έτη.

Στο ίδιο πνεύμα, παραμένει ουσιώδης η κατάλληλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Υγιείς ισολογισμοί, αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και επιχειρηματικά μοντέλα χαρακτηριζόμενα από διαφάνεια και αξιοπιστία αποτελούν βασικούς παράγοντες προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών στις διαταραχές και να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσβαση σε χρηματοδότηση, γεγονός που θα θέσει τα θεμέλια για διατηρήσιμη ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/578282/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: