Τη θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) στην ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), ώστε να επιτευχθεί η ίδρυση μιας επιχείρησης σε ένα βήμα και σε μία ημέρα, προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η κ. Λούκα Κατσέλη.
Όπως ανέφερε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το επιχειρηματικό κόστος αυτής της διαδικασίας μειώνεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει και η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα από την θέση 109 στην θέση 90.
Από 38 μέρες και 15 βήματα που απαιτούνται σημερα για την ίδρυση μιας επιχείρησης με τη βοήθεια του Γενικού Εμπορικού Μητρώου αυτά θα γίνουν 1 βήμα και μια ημέρα. Το δίκτυο εξυπηρέτησης που συγκροτείται αποτελείται από τα 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των επιμελητηρίων, που συμπληρώνεται από επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και τους 3.200 συμβολαιογράφους της χώρας.
Συγκεκριμένα, για την ίδρυση των ΟΕ και ΕΕ, που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ, και τις ΑΕ που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσία μιας στάσης θεσπίζεται ο συμβολαιογράφος. Οι υπηρεσίες μιας στάσης αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις εργασίες για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις:
- Εισπράξουν το ενιαίο τέλος που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη που ισχύουν σήμερα
- Συνδέονται με το ηλεκτρονικό Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καταχωρούν την επωνυμία και εγγραφούν την επιχείρηση σε αντικατάσταση της δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, και στο ΦΕΚ
- Συνδέονται ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και την χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης
- Συνδέονται με το ΤΑΧΙS για την έκδοση ΑΦΜ
Μιλώντας λίγο νωρίτερα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την παρουσίαση της «Ελληνο-Αμερικάνικης Πρωτοβουλίας» γνωστοποίησε πως το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο, ενώ σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τον αναπτυξιακό νόμο.
Διευκρίνισε μάλιστα πως οι διατάξεις του ν/σ για τη απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων θα τεθούν σε ισχύ μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφισή του.
Η κ. Κατσέλη σημείωσε ακόμη πως αυτή η πρώτη φάση του νομοθετήματος έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας. Τόνισε ακόμη πως επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τις ιδρυόμενες επιχειρήσεις και η εξοικονόμηση του διοικητικού κόστους για την δημόσια διοίκηση. Μειώνεται, επίσης, η πιθανότητα εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς για την επιτάχυνση των πολύπλοκων διαδικασιών της υπάρχουσας διαδικασίας ίδρυσης, και αυξάνεται η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με τις αποτελεσματικότερες μορφές έλεγχου που εισάγονται.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να γίνεται στο τέλος κάθε έτους απολογισμός του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας των δράσεων που αναλαμβάνονται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της εξωστρέφειας.
Η υπουργός Οικονομίας μίλησε για ολιγοπώλια με τα οποία λειτουργούν αρκετοί τομείς στην οικονομία μας, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση με τα κλειστά επαγγέλματα. Τα υπουργεία, υποστήριξε, συντονίζονται για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, ενώ αναμορφώνεται και ο νόμος περί ανταγωνισμού.
Όσον αφορά την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, σε μήνυμά του, ο Πρωθυπουργός εκφράζει την ικανοποίησή του «για τη δημιουργία του πρώτου claster επιχειρηματικών και πολιτικών δράσεων για την προώθηση συνεργασιών με τις ΗΠΑ μέσα από τη δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας ανάμεσα στα εμπορικά επιμελητήρια, τους συνδέσμους βιομηχανιών της χώρας, των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για ανάπτυξη και υλοποίηση ενεργειών και δράσεων που θα πρωθήσουν το εμπόριο τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, τη μεταφορά τεχνολογίας, τις οικολογικές ενεργειακές λύσεις, την έρευνα και ανάπτυξη αλλά και τις πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ».
«Η κρίση είναι ευκαιρία για να προχωρήσει η Ελλάδα σε ανώτερο επίπεδο ανάπτυξης πέρα από αυτό που έχει κάνει τα τελευταία 10 χρόνια», υποστήριξε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, από το βήμα της εκδήλωσης. Η Ελλάδα, σημείωσε, έχει δυνατότητες ανάπτυξης για επενδύσεις και στην άλλη πλευρά των Ατλαντικού ωστόσο μέχρι τώρα, πρόσθεσε, υπήρχαν πολύ σημαντικά εμπόδια κυρίως γραφειοκρατικά.
«Η κυβέρνηση πλέον εστιάζει στην ανατροπή αυτής τη κατάστασης, ενώ και η πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου συμβάλλει στο να γίνουν βήματα ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρέσβης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης τόνισε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επενδύσεις στη χώρα μας και για συνεργασία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων ιδιαίτερα στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και στις καινοτόμες και νέες τεχνολογίες.
Όπως επεσήμανε, η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου έρχεται να συμβάλλει προσθετικά, σε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία είναι κατανοητό από όλους ότι εξωστρέφεια προσφέρει μια λύση για την έξοδο από το πρόβλημα, και ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ σημείωσε ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της χώρας μας.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης γνωστοποίησε ότι αύριο θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με επιχειρηματικούς παράγοντες, «για να έχουμε τα ταχύτερα αποτελέσματα στους στόχους που έχουν τεθεί».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment