3.4.10

Τα γαλλικά Ταμεία τελικά δεν ήρθαν στο ραντεβού της Μεγάλης Δευτέρας

Γιατί η έκδοση του επταετούς ομολόγου καλύφθηκε οριακά και της Μεγάλης Τρίτης δεν καλύφθηκε καθόλου

Η συμφωνία ήταν ξεκάθαρη. Μεγάλα γαλλικά ασφαλιστικά ταμεία και επενδυτικά χαρτοφυλάκια, θα «έμπαιναν» στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου της Μεγάλης Δευτέρας και θα τη σάρωναν. Ετσι, θα βοηθούσαν όχι απλά στην κάλυψη, αλλά στην εντυπωσιακή υπερκάλυψή της, προσφέροντας μια άνετη «νίκη» στα ελληνικά χρώματα, σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά και ουσίας, σε αυτή την πολύ κρίσιμη καμπή του δανεισμού. Για τον σκοπό αυτό, βασικοί ανάδοχοι της έκδοσης είχαν επιλεγεί τα δύο μεγαλύτερα γαλλικά τραπεζικά ονόματα, η Credit Agricole και η Societe Generale, ενώ η προετοιμασία είχε ολοκληρωθεί ήδη από την Παρασκευή.

Το σχέδιο απέτυχε

«Κάτι» όμως δεν πήγε καλά και την τελευταία στιγμή το σχέδιο απέτυχε. Για την ακρίβεια, δεν πέτυχε στον βαθμό που η Αθήνα περίμενε. «Τα ταμεία δεν βγήκαν στην έκδοση, στον βαθμό που περιμέναμε, αν και υποτίθεται ότι είχαν πεισθεί. Δεν ήρθαν και οι Ολλανδοί διαχειριστές, στον βαθμό τουλάχιστον που τους περιμέναμε, και κάπως έτσι φτάσαμε στο αποτέλεσμα της Μεγάλης Δευτέρας» εξηγεί στην «Κ» στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκδοση των 5 δισ.

Τελικώς, το σύνολο των προσφορών που έγιναν, οριακά ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ, γεγονός που προκάλεσε κατήφεια και γκρίνιες στο οικονομικό επιτελείο. Οταν μέσα στον δύσκολο Ιανουάριο, σε 10ετές ομόλογο, ζητάς 5 δισ. και παίρνεις προσφορές ύψους 17 δισ., τότε τον Μάρτιο ο πήχυς μπαίνει αναγκαστικά πολύ ψηλά, κι αν περάσεις από κάτω, τότε η όλη προσπάθεια λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί αποτυχημένη. Γι' αυτό και η δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό κριτική που ασκείται τις τελευταίες ώρες στον ΟΔΔΗΧ. Από τον τελευταίο, απλώς τη δέχονται. Λένε μόνο ότι «σε λίγο καιρό θα μας λένε όλοι μπράβο, που τελειώσαμε με τον δανεισμό και θα μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με την ησυχία μας». Μπορεί να είναι κι έτσι.

Πολιτική και εκδόσεις

Ομως, η συγκεκριμένη έκδοση, όπως και η συμπληρωματική -κι εξίσου προβληματική- της επόμενης μέρας, αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες στην εξαγωγή ορισμένων χρήσιμων συμπερασμάτων. Οπως, για παράδειγμα, εκείνου που υποστηρίζει ότι «ποτέ δεν μπλέκεις την πολιτική με τις... εκδόσεις». Αυτό που αφήνεται, δηλαδή, να εννοηθεί από το οικονομικό επιτελείο, είναι ότι η επιλογή να στηριχθεί η έκδοση της Μεγάλης Δευτέρας κυρίως από γαλλικές αναδοχές, εμπεριείχε και μιας μορφής ανταπόδοση στη στήριξη που παρείχε το Παρίσι στα ελληνικά αιτήματα κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μολονότι παραμένει αδιευκρίνιστο το ακριβές της, το γεγονός ότι η Αθήνα επέλεξε να ευχαριστήσει εμπράκτως κι αμέσως την κυβέρνηση του κ. Νικολά Σαρκοζί, σημαίνει ότι ήταν μάλλον αποφασιστική. Λεπτομέρειες, πάντως, δεν έγιναν γνωστές.

Παλαιές «αμαρτίες»

Ενα δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από τις δύο εκδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι ότι ο απογαλακτισμός από παλιούς -πλην «ύποπτους»- συνεργάτες είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Η κανονική έκδοση της Μεγάλης Δευτέρας θα πρέπει να ήταν η πρώτη μετά από πάρα πολύ καιρό στην οποία δεν είχε ενεργό, άμεση ή έμμεση, σχέση η GoldmaSachs. Η οποία μπορεί να χρεώνεται δεκάδες «αμαρτίες», ως προς τον χειρισμό του ελληνικού χρέους, κάθε φορά όμως που προγραμματίζονταν νέα έκδοση, εξασφάλιζε την επιτυχία της πριν ακόμα «βγει», για τον απλό λόγο ότι την κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό μόνη της.

Τουλάχιστον αυτό λέγεται στην αγορά (σ.σ. είτε επειδή ήταν πολύ «ανοιγμένη» η ίδια κι έβρισκε την ευκαιρία να καλυφθεί, είτε επειδή ήταν πολύ «ανοιγμένοι» οι πελάτες της). «Τι να την κάνεις όμως τέτοια κάλυψη;» αναρωτιούνται στο υπουργείο Οικονομικών. Και μπορεί να έχουν δίκιο. Μόνο που θα πρέπει να αρχίσουν να συμβιβάζονται και με την ιδέα ότι οι υπερκαλύψεις των εκδόσεών τους ανήκουν οριστικά στο παρελθόν κι ότι μπορεί να επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτό της Μεγάλης Τρίτης. Οταν, δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο «βγήκε» με μια συμπληρωματική έκδοση, για να μαζέψει 1 δισ. ευρώ, αλλά συγκέντρωσε τελικώς 390 εκατ. Το σχόλιο αρμόδιου στελέχους που συμμετείχε ενεργά στην όλη κίνηση; «Με τέτοια απόδοση που είχε, πάλι καλά πήγε»...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_03/04/2010_396413

No comments: