15.4.10

Αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες ζητεί το ΔΝΤ

Κίνδυνος να μειωθεί η πιστωτική επέκταση αν επιβληθούν νέες επιβαρύνσεις στην παροχή υπηρεσιών

Reuters

Ελλοχεύει κίνδυνος ανακοπής της ροής πίστωσης από τις τράπεζες σε ένα κρίσιμο στάδιο ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εάν επιβληθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στην παροχή υπηρεσιών από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του οργανισμού για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ο Χουάν Σολ, οικονομολόγος του ΔΝΤ, τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, οι χώρες των G20, δηλαδή των είκοσι ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών του κόσμου, θα πρέπει να χαράξουν κοινή γραμμή ως προς τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρότερων κριτηρίων κεφαλαιακής επάρκειας. Απώτερος στόχος είναι να τεθούν αποτελεσματικά μέτρα για να μην αναλάβουν ξανά οι τράπεζες υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, μια πρόβλεψη που αφορά περισσότερο μεγάλους τραπεζικούς ομίλους όπως είναι η αμερικανική Citigroup και η ελβετική UBS. Και οι δύο αποτέλεσαν κάποια από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης.

Η τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε απώλειες και ζημίες της τάξεως των 1,6 τρισ. δολαρίων και πλέον. Προκλήθηκε από τη χορήγηση στεγαστικών δανείων χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις στις ΗΠΑ και τη μετακύλιση του πιστωτικού κινδύνου υπό τη μορφή περίπλοκων επενδυτικών προϊόντων. Η παγκόσμια οικονομία οδηγήθηκε, κατά συνέπεια, σε ύφεση. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν δισεκατομμύρια για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση των οικονομιών τους, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με τεράστια ελλείμματα.

Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ και της δημιουργίας παγκόσμιας αρχής εποπτείας συστημικού κινδύνου και όχι διαφορετικών αρχών σε κάθε χώρα, καθώς οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης μεγάλου χρηματοπιστωτικού ομίλου επεκτείνονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Εκτός της οχύρωσης των τραπεζών και κατ' επέκταση των οικονομιών με αυστηρότερους κανόνες, το ΔΝΤ επισημαίνει, επίσης, στην προαναφερόμενη έκθεση ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να συντελούνται σε περιορισμένο βαθμό για να θωρακίσουν τις αναδυόμενες αγορές από μαζικές εισροές ξένων κεφαλαίων. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και η διάθεση μεγάλης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, ειδικότερα, των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενδεχομένως, να πυροδοτήσει νέο κύμα υπεραξιών και πληθωρισμού. Οι αναδυόμενες αγορές, ειδικότερα, της Ινδίας και της Κίνας αποτελούν κινητήριο και πολύτιμη δύναμη στην παγκόσμια ανάκαμψη, κάτω από τις τρέχουσες, ασταθείς συνθήκες. Η Βραζιλία, η Κολομβία, η Νότια Κορέα και η Τουρκία έχουν στο παρελθόν επιβάλει φόρους ή υψηλότερα κριτήρια αποθεμάτων ή απευθείας απαγορεύσεις στην κίνηση κεφαλαίων σε μια απόπειρα να προστατεύσουν τις οικονομίες τους και την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των οικονομιών από μία μαζική εισροή κεφαλαίων είναι η ελεύθερη διακύμανση των ισοτιμιών, ένα επίμαχο ζήτημα στις οικονομικο-πολιτικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας. Η οικονομική ισχύς της Κίνας στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος από τη μεγάλη ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της λόγω της χαμηλής ισοτιμίας του γουάν, που διατηρείται ελκυστική με τεχνητή σύνδεση με το δολάριο.

No comments: