15.4.10

Αύξηση 11,8% του ελλείμματος κεντρικής κυβέρνησης στο δίμηνο

Στο 1,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ και είναι υψηλότερο κατά 11,8% σε σχέση με το αντίστοιχο έλλειμμα του πρώτου διμήνου του 2009.

Πέρυσι στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με την κακή εικόνα των εσόδων τον Μάρτιο, έχει σημάνει «συναγερμό» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ξεφύγει η εκτέλεση προϋπολογισμού και να αμφισβητηθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Μάλιστα, χθες, υπήρξαν δύο θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα, στο μέτωπο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Μέχρι στιγμής όλα καλά», ανέφερε η Credit Agricole για την τροχιά μείωσης του ελληνικού ελλείμματος, εκτιμώντας ότι εάν συνεχιστούν οι τάσεις του πρώτου τριμήνου, τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 7,8% του ΑΕΠ το 2010, έναντι του στόχου για υποχώρησή του στο 8,7% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η Credit Agricole υποστήριξε ότι πολλά από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ελλείμματος θα επιτευχθεί από τον έλεγχο των δαπανών.

Το δεύτερο «καλό» νέο ήρθε από την Alpha Bank, η οποία στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο προβλέπει πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται στο 8% του ΑΕΠ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_15/04/2010_397497

______________________

Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι όλοι (και οι ξένοι) ακούνε και διαβάζουν την ΤτΕ περισσότερο από την (αρμόδια) κυβέρνηση ή τη ΕΣΥΕ.

Εννοείται ότι η ΤτΕ ΔΕΝ ωραιοποιεί την εικόνα...

No comments: