10.4.10

Μάχη στο Θριάσιο Πεδίο

Μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, ναυτιλιακές μεταφορικές εταιρείες, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, ελληνικές και πολυεθνικές, από τον χώρο των logistics ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη για την απόκτηση του δικαιώματος μακρόχρονης εκμετάλλευσης του Εμπορευματικού Κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο. Πρόκειται για ένα έργο που, σύμφωνα με στελέχη εμπλεκόμενων φορέων, θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών στην Ελλάδα. Από το Κέντρο, που καλύπτει συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων, θα διακινούνται σε ημερήσια βάση από και προς το εξωτερικό αλλά και την εγχώρια αγορά, εκατοντάδες τόνοι εμπορευμάτων.

Στο Κέντρο θα απασχολούνται αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι θα «ξεπακετάρουν» τα πάσης φύσεως εμπορεύματα, θα συναρμολογούν αρκετά από αυτά και γενικά θα τα ετοιμάζουν για να διοχετευθούν στη συνέχεια στις τελικές αγορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Νέος διαγωνισμός
Ηδη ένα μεγάλο μέρος του έργου- αυτό που αφορά τις υποδομές του ΟΣΕ- είναι έτοιμο και έχει κοστίσει μέχρι στιγμής περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ στα τέλη Απριλίου αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες του νέου διαγωνισμού (τον συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα) για το έργο της παραχώρησης σε ιδιωτικό κοινοπρακτικό σχήμα του κομματιού που αφορά την κατασκευή και εκμετάλλευση των αποθηκών και των υποδομών logistics.

Προς κατασκευή μένει ακόμη και η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το Εμπορευματικό Κέντρο και η οποία θα κοστίσει συνολικά περί τα 143 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω γραμμή (Ικόνιο- Θριάσιο) υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2011. Οι προϋπολογισμοί αυτοί (δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των αποθηκευτικών χώρων που θα χρηματοδοτηθούν από τους ιδιώτες οι οποίοι θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους) αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα μεγαλύτερα- μετά το αεροδρόμιο των Σπάτων και την Ψυττάλεια- που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πιέζει ο χρόνος
Επισημαίνεται ότι το συνολικό έργο πρέπει να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατόν καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 150 εκατ. ευρώ (μέχρι στιγμής), απειλεί να ζητήσει πίσω τα κονδύλια που έχει χορηγήσει, αν το έργο δεν τρέξει με ταχύτητες μεγαλύτερες από τις σημερινές.

Το Εμπορευματικό Κέντρο έπρεπε- με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα- να είχε παραδοθεί στο σύνολό του το 2007, αλλά το έργο εκτροχιάστηκε από ανεπάρκειες και ολιγωρίες των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι «μνηστήρες»
Σήμερα, και μετά την ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού (είχε αναδείξει ανάδοχο κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρεία Ακτωρ), νέοι «μνηστήρες» έρχονται να προστεθούν στους παλαιούς. Πρόκειται για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς αλλά και την CΟSCΟ, τον γνωστό από τον προβλήτα 2 του ΟΛΠ κινεζικό κολοσσό των θαλάσσιων μεταφορών. Ενα λογικό σενάριο θέλει την CΟSCΟ να συνεργάζεται σε κοινοπρακτικό σχήμα με τον ΟΛΠ, ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους αλλά και εγχώριες μεταφορικές εταιρείες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης επισημαίνει ότι η συμμετοχή του ΟΛΠ στον διαγωνισμό είναι «εκ των ουκωνάνευ», καθώς το λιμάνι του Πειραιά θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες με εμπορεύματα του Εμπορευματικού Κέντρου. Ηδη ο ΟΛΠ συνέστησε για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό τη θυγατρική εταιρεία Συνδυασμένων Μεταφορών και Εμπορευμάτων (Logistics). Ο ΟΛΠ είναι ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων με ετήσια, κατά μέσο όρο, διακίνηση 1.000.000 ΤΕUs. Επιπλέον, το λιμάνι του Πειραιά κατέχει κυρίαρχη θέση στην εξυπηρέτηση των εισαγωγών και εξαγωγών της χώρας και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τον Πειραιά περνάει το 20% των θαλάσσιων εισαγωγών, που αντιστοιχεί στο 16% του συνόλου των εισαγωγών της χώρας. Το έργο που θα ανατεθεί για εκμετάλλευση σε ιδιωτικό κοινοπρακτικό σχήμα, είναι αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ (κατασκευαστικό κόστος), ενώ η διάρκεια εκμετάλλευσής του θα είναι 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Δίπλα στο εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών, εμπορευματικό σταθμό θα κατασκευάσει ο ΟΣΕ, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιείται κυρίως για μεταφορτώσεις και συντήρηση βαγονιών.

Θα είναι διεθνούς βεληνεκούς

Το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου Πεδίου (ΕΚΘΠ)

θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο όγκο από τις εμπορευματικές δραστηριότητες της Αττικής, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των συνολικών εμπορευματικών δραστηριοτήτων, και θα αποτελέσει τον κεντρικό εμπορευματικό σταθμό της Ελλάδας, ενδεχομένως δε και ένα σημαντικό διεθνές εμπορευματικό κέντρο. Θα αποτελέσει επίσης τμήμα ενός ευρύτερου συγκροτήματος, συνολικού εμβαδού 2.000 στρεμμάτων, που θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, τελωνεία, αποθήκες και πλήθος μεγάλων εταιρειών διαχείρισης και logistics.

Το Εμπορευματικό Κέντρο θα συνδέεται απευθείας νοτιοανατολικά με το Ικόνιο, τον Πειραιά και την Ελευσίνα. Προς Βορρά θα υπάρχει σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και προς τη Δύση με την Πάτρα και τη Μεγαλόπολη. Η οδική πρόσβαση εξασφαλίζεται με την άμεση σύνδεση του ΕΚΘΠ με την Αττική Οδό και την Εθνική Οδό (μέσω της Αττικής Οδού και της Περιφερειακής Λεωφόρου Ασπροπύργου).

Το συγκρότημα του Θριασίου Πεδίου σχεδιάστηκε και υλοποιείται με στόχο τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων που υπάρχουν σήμερα διάσπαρτες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας (Σταθμός Διαλογής, terminal για containers, τελωνείο, εμπορικός σταθμός, αποθήκες εμπορευμάτων κ.λπ.).

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4569114&ct=3

No comments: