1.4.10

Τι περιμένει τα χρηματιστήρια στο β΄ τρίμηνο

Οι χρηματιστηριακοί επενδυτές μόλις έκλεισαν το τέταρτο τρίμηνο κερδών, έστω κι αν οι αποδόσεις είναι λιγότερο θεαματικές από τις αντίστοιχες περυσινές, όταν οι αγορές ανέκαμπταν δυναμικά από το ναδίρ.

Στους τρεις πρώτους μήνες του 2010, ο S&P 500 σημείωσε το καλύτερο ξεκίνημα έτους σε μία δεκαετία και πλέον, ενώ τα υπόλοιπα χρηματιστήρια αποκόμισαν κέρδη σχεδόν 5%.

Όμως τις προοπτικές για το β΄ τρίμηνο επισκιάζουν μια σειρά παράγοντες, όπως η λήξη των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και η απειλή υψηλότερων επιτοκίων. Αυτά μπορούν να έχουν κάποια επίπτωση στη μεγάλη ροή ρευστότητας που έχει στηρίξει την άνοδο των ενεργητικών τον τελευταίο χρόνο.

Ο παρατηρητής δεν έχει παρά να κοιτάξει τη δυναμική των χρηματιστηρίων κρατών όπου οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια, όπως η Ινδία και η Αυστραλία, ή που είναι έτοιμες να τα αυξήσουν, όπως η Βραζιλία και η Κίνα, για να καταλάβει πώς επιβαρύνουν τις ριψοκίνδυνες διαθέσεις των χρηματιστηριακών επενδυτών.

Αυτή η δυναμική ίσως εξηγεί γιατί η άνοδος 2,5% του παγκόσμιου δείκτη FTSE All World στο τρίμηνο είναι μεγαλύτερη από την άνοδο 2,1% του αναδυόμενου FTSE Emerging Market.
«Τα επιτόκια είναι μεγάλος κίνδυνος», τονίζει ο κ. Stuart Schweitzer, global strategist της JP Morgan Private Bank. "Η αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και ο χάλυβας, εκπροσωπεί πληθωριστικούς κινδύνους που προβλέπεται να αυξηθούν μαζί με την οικονομική ανάκαμψη".

Μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερά χαμηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, ο S&P 500 σημείωσε ράλι 5,1% στο καλύτερο α΄ τρίμηνο από το 1988, ενώ ο FTSE 100 με άνοδο 4,9%, ο FTSE Eurofirst 300 με άνοδο 3,2% και ο Nikkei 225 με άνοδο 5,2% έχουν καταθέσει το καλύτερο ξεκίνημα από το 2006.

Αντιθέτως, οι μετοχές της Αυστραλίας ενισχύθηκαν μόλις 0,2% και της Ινδίας 0,4%, ενώ στη Βραζιλία σημειώθηκε άνοδος 2,2% και στην Κίνα πτώση 5,1%.

Η κατάσταση θα γίνει εμφανής στις ΗΠΑ αν η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία Μαρτίου, την Παρασκευή, επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για 150.000 νέες θέσεις εργασίας και δώσει τον τόνο των συναλλαγών στο β΄ τρίμηνο.

"Αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι ένας αριθμός απόλυτα ισορροπημένος", εξηγεί ο κ. John Stoltzfus, της Ticonderoga Securities. "Αν είναι υπερβολικά καλός αριθμός, θα δώσει την ευκαιρία για νευρικό ξεπούλημα, εξαιτίας του φόβου ότι η βελτίωση στην απασχόληση θα υποχρεώσει τη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα".

Τελευταία η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ πιέζεται, με το επιτόκιο του 10ετούς να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, εξαιτίας υποτονικών προσφορών στις δημοπρασίες και ενόψει της λήξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed, την Πέμπτη.

Πολλοί στην αγορά ομολόγων πιστεύουν ότι τα yields στα 10ετή θα αυξηθούν πάνω από το 4% αν η δημιουργία θέσεων εργασίας επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες και συνοδευτεί με προετοιμασία της Fed για αυστηρότερη πιστωτική πολιτική.

Όλα αυτά σημαίνουν έναν πιο ταραχώδη δρόμο για τις μετοχές και την πίστωση. Η μεταβλητότητα, όπως καταγράφεται στον δείκτη Vix, μπορεί κάλλιστα να ανατρέψει τη σταθερή αποκλιμάκωσή της.

Ο κ. Barry Knapp, επικεφαλής χρηματιστηριακής στρατηγικής ΗΠΑ της Barclays Capital, πιστεύει ότι οι μετοχές θα επαναλάβουν το μοτίβο του 2004, "όταν αυτές δαπάνησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους περιμένοντας τη λήξη της χαλαρότερης πιστωτικής πολιτικής δεκαετιών".

Τονίζει ότι, καθώς η Fed θα κινείται προς την ομαλοποίηση της πιστωτικής πολιτικής, οι αυξήσεις της απόδοσης των ομολόγων θα προκαλέσουν ξεπούλημα στις μετοχές, που θα γίνουν έτσι ευκαιρία αγοράς. "Πιστεύουμε ότι, όταν η Fed θα αυξήσει τελικά τα επιτόκια, η προσαρμογή της αγοράς θα έχει ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί και οι μετοχές θα απολαύσουν ένα καλύτερο β΄ εξάμηνο", προσθέτει.


ΠΗΓΗ: FT.com

No comments: