16.4.10

ΗΠΑ: Αγωγή Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εναντίον Goldman Sachs

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον της Goldman Sachs για εξαπάτηση των επενδυτών σχετικά με τις πληροφορίες που τους έδινε για επενδυτικά προϊόντα που πωλούσε και τα οποία ήταν συνδεδεμένα με επισφαλή στεγαστικά δάνεια, καθώς η αγορά κατοικίας κατέρρεε.

Η αγωγή κατατέθηκε εναντίον της τράπεζας και ενός υψηλόβαθμου στελέχους της. Η επιτροπή υποστηρίζει ότι η επιχείρηση προώθησε τα συγκεκριμένα προϊόντα χωρίς να διευκρινίσει στους πελάτες της ότι ισχυρό hedge fund είχε «στοιχηματίσει» ότι η τιμή τους θα υποχωρούσε.

Πτώση 13% παρουσίασαν οι μετοχές της Goldman Sachs.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1803760

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ καταδίκασε την Goldman Sachs και έναν από τους αντιπροέδρους της, τον κ. Fabrice Tourre, ότι εξαπάτησαν τους επενδυτές και απέκρυψαν κρίσιμα στοιχεία, σχετικά με ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν που σχετίζεται με τα subprime στεγαστικά δάνεια.

Η εποπτική αρχή του αμερικανικού χρηματιστηρίου κατηγορεί την Goldman για την δόμηση και εμπόρευση μιας συνθετικής τιτλοποιημένης υποχρέωσης (collateralized debt obligation) που ήταν εξαρτημένη από την απόδοση χρεογράφων με αντίκρυσμα στην στεγαστική πίστη και η οποία προκάλεσε στους επενδυτές τελικώς ζημία ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Η SEC κατηγορεί την Goldman Sachs ότι απέκρυψε από τους επενδυτές ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το προϊόν CDO, και ειδικά για τον ρόλο που έπαιξε ένα μεγάλο hedge fund στην διαδικασία επιλογής χαρτοφυλακίου καθώς και ότι το hedge fund είχε θέσεις short εναντίον αυτού του CDO.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/578636/ArticleNewsWorld.aspx

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μήνυση αφορά την παρουσίαση ψευδών στοιχείων και την παράληψη δεδομένων σχετικά με χρηματοοικονομικό προϊόν που συνδέεται με ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου μειωμένης εξασφάλισης.

Στη μήνυσή της η SEC κατηγορεί την Goldman ότι προώθησε στην αγορά προϊόν που εξαρτιόταν από την απόδοση χρεογράφων που καλύπτονταν από δάνεια subrime. Ωστόσο απέκρυψε το ρόλο που έπαιξε το hedge fund Paulson & Co. στη διαδικασία επιλογής του χαρτοφυλακίου καθώς και το γεγονός ότι το hedge fund είχε πάρει short θέση έναντι του CDO ABACUS 2007AC1.

“Η Goldman επέτρεψε σε ένα πελάτη της που στοιχημάτιζε ενάντια στη στεγαστική αγορά να επηρεάσει σημαντικά ποια χρεόγραφα θα συμπεριληφθούν σε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ενώ η ίδια μετέφερε σε πελάτες της πως οι τίτλοι ήταν επιλεγμένοι από ανεξάρτητο και αντικειμενικό τρίτο μέρος,” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το στέλεχος της SEC Robert Khuzami.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι απώλειες των πελατών της τράπεζας υπολογίζονται στα 1 δισ. δολ. Η μετοχή της Goldman υποχώρησε 12,79% στα 160,7 δολ.

Σύμφωνα με τη SEC, τα θύματα της απάτης είναι η ABN Amro, την οποία τώρα κατέχει η RBS και η γερμανική IKB. Η RBS κάλυψε το άνοιγμα της ABN καταβάλλοντας 840,9 εκατ. δολ. στην Goldman ενώ η IKB έχασε σχεδόν όλα χρήματα από τα 150 εκατ. δολ. που είχε επενδύσει.

Ωστόσο, σημειώνεται το fund του Paulson δεν έχει μηνυθεί από τη SEC. Ο Khuzami κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ανέφερε σχετικά πως “η Goldman ήταν αυτή που παρουσίασε το προϊόν στους επενδυτές και όχι ο Paulson.

Goldman Sachs: Εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες

Εντελώς αβάσιμες χαρακτηρίζει τις κατηγορίες της SEC η Goldman Sachs Group. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τράπεζα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα “αμφισβητήσει σθεναρά” την κατηγορία πως εξαπάτησε επενδυτές παραλείποντας βασικά στοιχεία για τα δάνεια που σχετίζονταν με το χρηματοοικονομικό προϊόν.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=947154

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση των αμερικανικών Αρχών εναντίον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κερδοσκόπησαν με την «φούσκα» των ακινήτων προκαλώντας την οικονομική κρίση του 2007.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τέθηκε το επενδυτικό προϊόν «Αbacus 2007 AC1», που επέτρεπε στην Goldman Sachs και τους πελάτες της να ποντάρουν στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και απέφερε κέρδη στην τράπεζα, αλλά προκάλεσε ζημιά ύψους ενός δισ. στους αγοραστές του.

Το «Abacus» προέκυψε από την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τράπεζα είχε κρυφά αναθέσει την επιλογή των δανείων στο αμοιβαίο κεφάλαιο «Paulson & Co», που είχε εντοπίσει τα δάνεια με την υψηλότερη επισφάλεια. Στη συνέχεια η τράπεζα πούλησε το «πακέτο» των στεγαστικών δανείων στους επενδυτές –μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία- ενώ η «Paulson & Co» πόνταρε εναντίον του.

«Το προϊόν είναι νέο και σύνθετο, αλλά η παραπλάνηση και τα νομικά ασυμβίβαστα είναι παλιά και απλά», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο μάνατζερ του αμοιβαίου κεφαλαίου, Τζον Πόλσον είχε προβλέψει την φούσκα της στεγαστικής πίστης και είχε προσεγγίσει πολλές τράπεζες, προκειμένου να σχεδιάσουν επενδυτικά προϊόντα που θα του επέτρεπαν να επενδύσει στη μη εξυπηρέτηση των δανείων. Με όχημα την ασφάλιση πιστωτικού κινδύνου, το κεφάλαιο του Πόλσον εκτιμάται ότι κατέγραψε κέρδη 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2007.

Σε ανακοίνωση της, η Goldman Sachs χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «εντελώς αστήρικτες στο νόμο και την πραγματικότητα» και δηλώνει ότι «θα τις αντικρούσει σθεναρά, προστατεύοντας την εταιρεία και την αξιοπιστία της».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4570382

"Ο οίκος Goldman Sachs, με μία νέα τακτική εξαπάτησε στην πραγματικότητα επενδυτές του, υπονομεύοντας και την αξιοπιστία δικών του προϊόντων" (...) "ακολουθώντας πάντως παλαιές απλές (παράνομες οπωσδήποτε) πρακτικές" του χρηματο-επενδυτικού χώρου, αναφέρεται στη μήνυση που άσκησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της Goldman Sachs.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12887&subid=2&pubid=27351148

__________________

Το δημόσιο κάνει αγωγή απέναντι σε αυτούς που υπηρετεί;
Το δημόσιο ασκεί βασικό μέρος του ρόλο του;
Μιλάμε για κοσμογονία!
Για να δούμε εάν θα έχει ψωμί η υπόθεση ή αν θα γίνει αβαβά...

No comments: