Υψηλότερη φορολογία στους πλουσιότερους Ισπανούς πολίτες προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Ο νέος φορολογικός συντελεστής, το ύψος του οποίου δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αφορά μόλις 0,1% του πληθυσμού της χώρας με τα υψηλότατα εισοδήματα, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Θαπατέρο. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός των επομένων εβδομάδων και στόχο έχει να συγκεντρωθούν χρήματα για να μειωθεί το έλλειμμα.
Πριν από λίγο καιρό, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα περικοπών για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις δημόσιες επενδύσεις. Στο Δημόσιο οι αποδοχές θα ελαττωθούν κατά 5% φέτος, ενώ το 2011 θα παγώσουν. Ο κ. Θαπατέρο προσδοκά πως θα εξοικονομήσει 15 δισ. ευρώ το 2010 και το 2011, ώστε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να κατευνάσει τις διεθνείς αγορές. Οι περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις θα φθάσουν τα 6 δισ. ευρώ. Μεταρρυθμίσεις είχαν ανακοινωθεί και στο συνταξιοδοτικό σύστημα και ειδικά στα ηλικιακά όρια και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αλλά μετά λίγες ημέρες αποσύρθηκαν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 9,3% φέτος και το 6% του χρόνου, όταν το μέγεθος αυτό είχε διαμορφωθεί στο 11,9% το 2009. Πέραν των μισθολογικών μειώσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της χώρας, ακολούθησαν κι άλλες. Σε αμφότερα τα σώματα του ισπανικού Κοινοβουλίου, τη Γερουσία και τη Βουλή, οι αμοιβές των βουλευτών και των γερουσιαστών μειώθηκαν 10% και οι περιφερειακές αυτόνομες κυβερνήσεις ανακοίνωσαν αντίστοιχες μειώσεις έως και 15% για δημάρχους κι άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η ιταλική κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενέκρινε μέτρα λιτότητας αξίας 24 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ηδη ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις από τη συνομοσπονδία των Ιταλών εργατών, με τον επικεφαλής της Γκουλιέλμο Επίφανι να κάνει λόγο για περικοπές που τιμωρούν τους εργαζομένους και ελάχιστα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας. Οπως εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα μέτρα είναι «ισορροπημένα και αναγκαία» και πρόσθεσε ότι οι θυσίες του ιταλικού λαού θα διασφαλίσουν το μέλλον του και θα διασώσουν το ευρώ. «Η υπεράσπιση του ευρώ διασφαλίζει το μέλλον της Ιταλίας», τόνισε.
No comments:
Post a Comment