27.5.10

Κίνα και Ισπανία στηρίζουν τις αγορές, ενώ το ΧΑ ακολουθεί ολισθηρό δρόμο παρά την τεχνική αντίδραση...λόγω MSCI

Ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ καταγράφουν αξιόλογα κέρδη λόγω της απόφασης της Κίνας να διατηρήσει τις θέσεις της στα ευρωπαικά ομόλογα και της Ισπανίας να ακολουθήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας το το ελληνικό χρηματιστήριο αυτονομημένο υποχώρησε κατά -0,46%, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από μη τραπεζικές μετοχές να αντιδράσουν. Ενδοσυνεδριακά εκτυλίχθηκε μιας τεχνικής υφής αντίδραση στο ΧΑ με επίκεντρο όχι τις τράπεζες που το κλίμα παραμένει αρνητικό, αλλά εταιρίες όπως ο ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ιντραλότ, ΜΟΗ οι οποίες κατέγραψαν αξιόλογα κέρδη έως 6%-8% αποτέλεσμα τόσο της εκτόνωσης της πίεσης που είχε ασκηθεί λόγω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων στους δείκτες της MSCI όσο και της προσπάθειας για τεχνική αντίδραση. Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει σημάδια κόπωσης απόρροια των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου που σε καμία περίπτωση δεν ενθουσίασαν. Όμως χωρίς την στήριξη των τραπεζών άνοδος ουσιαστικά στο ΧΑ δεν μπορεί να υπάρξει και έτσι εξηγείται γιατί η προσπάθεια αντίδρασης από μη τραπεζικές μετοχές γρήγορα εξασθένησε.

Το κλίμα αυτό έχει αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις των τραπεζών αλλά και στην συμπεριφορά των μετοχών.
Οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς υποχωρούν περίπου 1% έως 4,25%. Ειδικά ο τίτλος της Εθνικής δέχθηκε ισχυρές πιέσεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο λόγος που επέδρασε σήμερα στις τράπεζες είναι τα αποτελέσματα τα οποία δεν έχουν ικανοποιήσει ωστόσο εμφάνισαν και ορισμένα θετικά στοιχεία οι τράπεζες ειδικά στην οργανική τους κερδοφορία η οποία τηρουμένων των αναλογιών ήταν ικανοποιητική.
Από τα αξιοσημείωτα πάντως στην τραπεζική αγορά είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της Κύπρου 2,3 δις ευρώ έχει φθάσει την κεφαλαιοποίηση της Eurobank και Alpha bank.
Προσεχώς αναμένεται σκληρή μάχη με επίκεντρο τις κεφαλαιοποιήσεις αυτών των τραπεζών. Στα 6,2 δις ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής και της Πειραιώς στα 1,45 δις ευρώ.
Στα ομόλογα οι φόβοι των παρεμβάσεων από κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει μια άνευρη αγορά.
Στις 505 μονάδες βάσης το spread όπου και έκλεισε ωστόσο θετικό στοιχείο ότι έχουν υποχωρήσει τα CDS στην Ελλάδα 675 μονάδες βάσης και Πορτογαλία 330 μονάδες βάσης.
Το ευρώ επίσης πραγματοποιεί μεγάλη διακύμανση επηρεασμένο και από τις δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων ότι δεν σχεδιάζει μείωση της έκθεσης της Κίνας από τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Το ευρώ στα 1,2210 δολάρια με κίνηση ημέρας 1,2343 υψηλό και 1,2154 χαμηλό ημέρας.

bankingnews

No comments: