27.5.10

Προς αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στη Γαλλία

Tο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης εξετάζει η γαλλική κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Ερίκ Ουέρθ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως ανέφερε, το σημερινό όριο συνταξιοδότησης (στα 60 έτη) «δεν είναι δόγμα», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την αύξηση του ορίου αυτού. «Βασικά δεν υπάρχουν άλλα μέτρα στο τραπέζι που να είναι πειστικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασαν τον περασμένο μήνα τα μέλη του Συμβουλίου για το Συνταξιοδοτικό, το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα το 2030 θα αντιμετωπίσει κενό χρηματοδότησης που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ και μπορεί να φθάσει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2050.

Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας εξετάζει σειρά μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και οι προτάσεις του αναμένονται στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γαλλικών Μέσων Ενημέρωσης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 ή 63 έτη και παράτασης του διαστήματος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους εργαζόμενους στα 42 χρόνια, ενώ σήμερα το διάστημα αυτό είναι 40,5 έτη. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν σταδιακά μέχρι το 2030.

Αμεση ήταν αντίδραση των συνδικάτων που απάντησαν με 24ωρη απεργία Εικοσιτετράωρη απεργία διαμαρτυρίας, από την οποία επηρεάζονται κυρίως οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή τρένο θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις και ματαιώσεις παρότι τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για Βρετανία και Γερμανία αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, στα αεροδρόμια του Παρισιού Charles de Gaulle και Orly αναμένεται να ακυρωθεί το 10 με 30% των πτήσεων.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1821938

_____________________

Αυτό είναι το σημαντικότερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο γηραιός πληθυσμός της γηραιάς ηπείρου.

No comments: