28.5.10

Ιαπωνία: Απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε στην Ιαπωνία τον Απρίλιο η ανεργία, οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν και ο αντιπληθωρισμός διευρύνθηκε, σηματοδοτώντας ότι η εσωτερική ζήτηση εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση.

Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 5,1% από 5%, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Τόκιο. Οι τιμές καταναλωτή – εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων – υποχώρησαν 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την υποχώρησή τους 1,2% τον Μάρτιο.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της κυβέρνησης για διεύρυνση της ανάκαμψης των εξαγωγών, αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, καταδεικνύοντας την εξάρτηση της Ιαπωνίας για ανάπτυξη από το εμπόριο. Ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν είπε ότι θα προσπαθήσει να τονώσει την απασχόληση.

Οι ανησυχίες ότι η κρίση του ευρωπαϊκού χρέους θα βλάψει την παγκόσμια ζήτηση για ιαπωνικά αγαθά ώθησαν αυτόν τον μήνα τον δείκτη Nikkei [.N225] Σχετικά άρθρα 225 11% χαμηλότερα. Σήμερα ο δείκτης κατά το μέσον της συνεδρίασης σημείωνε άνοδο 1,7% μετά την ισχυροποίηση των μετοχών στην Ευρώπη και την Κίνα, αποτέλεσμα της υπόσχεσης που έδωσε η Κίνα για επενδύσεις στην Ευρωζώνη.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία μειώθηκαν 0,7% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος,. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων σε πρατήρια υγρών καυσίμων και εκθέσεις αυτοκινήτων.

Οι εξαγωγές τροφοδότησαν την ετήσια ανάπτυξη 4,9% της Ιαπωνίας το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα η οικονομία απώλεσε 280.000 καθαρές θέσεις εργασίας, σηματοδοτώντας το τρίτο μήνα μείωσης της απασχόλησης. Το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 220.000 θέσεις.

Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 91,16 γιέν [JPY=X] Σχετικά άρθρα ανά δολάριο από 90,98 γιέν, πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις, και έναντι του ευρώ στα 112,21 γιέν από 112,31 γιέν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1822522

No comments: