31.5.10

Έξοδο Ελλάδας από το ευρώ προτείνει το CEBR

Έξοδο από το ευρώ και χρεοκοπία, προκειμένου να σωθεί η οικονομία, προτείνουν στην Ελλάδα οι Βρετανοί οικονομολόγοι της εταιρίας συμβούλων CEBR (Centre for Economics and Business Research), σύμφωνα με δημοσίευμα των "Sunday Times", μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Βρετανοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν τους Έλληνες υπουργούς πως δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την "παγίδα" χρέους χωρίς να υποτιμήσουν το νόμισμά τους ώστε να ενισχύσουν τις εξαγωγές. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα.

Μιλώντας το Σάββατο στην Αθήνα, ο διευθύνων σύμβουλος το CEBR, κ. Doug McWilliams, είπε: "Το να φύγει από το ευρώ θα σήμαινε πως το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 15%. Όμως, καθώς το εθνικό χρέος αποτιμάται σε ευρώ, αυτό θα αύξανε το χρέος από το τρέχον επίπεδο του 120% του ΑΕΠ στο 140% εν μια νυκτί". Έτσι, σύμφωνα με τον κ. McWilliams, "μέρος του πακέτου εξόδου από το ευρώ θα πρέπει να είναι και η μονομερής μετατροπή του χρέους στο νέο εγχώριο νόμισμα".

Σύμφωνα με τους "Times", ο κ. McWilliams χαρακτήρισε την κίνηση αυτή "ουσιαστικά αναπόφευκτη", τονίζοντας πως ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλα κράτη-μέλη. "Το μόνο ερώτημα είναι ο χρονισμός", πρόσθεσε.

"Το άλλο θέμα είναι η έκταση της μετάστασης της ελληνικής κρίσης. Η Ισπανία μάλλον θα αναγκαστεί να ακολουθήσει και ενδεχομένως και η Πορτογαλία και η Ιταλία, αν και η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι τόσο σοβαρή". Και πρόσθεσε: "Θα μπορούσε αυτό να είναι το τελευταίο σαββατοκύριακο για το ενιαίο νόμισμα; Πολύ πιθανό…".

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/586287/Article.aspx

No comments: