26.5.10

ΔΝΤ: Παραμένουν οι αμφιβολίες για την βοήθεια προς την Ελλάδα

Ο κορυφαίος οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε σήμερα ότι οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές μέχρι να αρθούν οι αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει την υπόσχεση βοηθείας προς την ελληνική κυβέρνηση και επιλυθεί η ιστορία της αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα La Tribue, στο φύλλο που θα κυκλοφορήσει αύριο, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα όσο η Ελλάδα και ότι το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που είναι διαθέσιμο ως μηχανισμός βοηθείας προς τις Ευρωπαϊκές χώρες, τόσο από την Ευρώπη όσο και από το ΔΝΤ, είναι αρκετό.

«Οι αγορές αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει ή όχι τα χρέη της», είπε ο Μπλανσάρ .

«Με δεδομένη τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, οι αβεβαιότητες είναι κατανοητές» πρόσθεσε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος συνέχισε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της ΕΕ να παραδώσει τα χρήματα που υποσχέθηκε για να ενισχύσει οικονομικά την ελληνική κυβέρνηση.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από μήνες ταραχών που ώθησαν πολλές χώρες της ευρωζώνης να δανειστούν δυσθεώρητα ποσά και κατέληξαν σε ένα πακέτο βοηθείας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, συν ένα δίχτυ ασφαλείας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να παρεμποδίσουν τη μόλυνση και άλλων οικονομιών.

Ο Μπλανσάρ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα κοινοβούλια σε όλη την ευρωζώνη πρέπει να συμφωνήσουν για τα μέτρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) πρέπει να διευκρινίσει τη θέση της και να πείσει τις αγορές ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Ενώ η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική από τα υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας, ο Μπλανσάρ επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν είπε ότι για να αποφευχθεί ο περιορισμός της ανάπτυξης, οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να εστιάζονται πολύ γρήγορα στο περιορισμό του ελλείμματος των προϋπολογισμών.

«Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα όπως η Ελλάδα. Είναι πιο αξιόπιστες για να ξεκινήσουν, έχουν μικρότερο χρέος και μπορούν να αντέξουν μια σταδιακή προσαρμογή και έτσι να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες... στην ανάπτυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα» .

Με εξαίρεση «τα καταστροφικά γεγονότα» ο Μπλανσάρ είπε ότι η βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ θα είναι αρκετή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για «επιμόλυνση» αλλά με δεδομένο τα δικά τους μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, θα ήταν απαραίτητο να εφαρμόσουν ένα σχέδιο προσαρμογής έστω και σταδιακά, τόνισε ο Μπλανσάρ.

«Η συμπεριφορά των αγορών καταδεικνύει ότι τα τραπεζογραμμάτια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο», κατέληξε ο Μπλανσάρ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

___________________

Μόνο η Αμερική...

Μέχρι να ανακοινώσει μέτρα λιτότητας...

No comments: