26.5.10

Ευκαιρίες στον Κόλπο αναζητεί η κ. Μέρκελ

Δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις εμπορικές συναλλαγές - Στόχος, η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών

The Αssociated Ρress

Με τη δέσμευση να προωθήσει τις εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, έστω και μεσούσης της βαθύτερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το ευρώ, ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή της στο Αμπού Ντάμπι η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος συνεχίζει την τετραήμερη περιοδεία της στην περιοχή, με επόμενο σταθμό τη Σαουδική Αραβία, όπου έφθασε χθες, και τελευταίο το Μπαχρέιν, έχοντας εξασφαλίσει συμβόλαια για την παραγωγή πλαστικού και την παροχή υπηρεσιών στο φυσικό αέριο με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία του Αμπού Ντάμπι, ενός από τους σημαντικότερους εταίρους της Γερμανίας στη Μ. Ανατολή. Με βασική αποστολή την ενίσχυση των γερμανικών εξαγωγών και επενδύσεων στην περιοχή, η ίδια παραδέχθηκε ότι το ευρώ παρέμεινε κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οπως απάντησε σε σχετική ερώτηση, «και βέβαια» συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο για τις προσπάθειες των κυβερνήσεων του Κόλπου να δημιουργήσουν δικό τους κοινό νόμισμα. Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου «κατανοούν πολύ καλά» την ανάγκη ελέγχου του ελλείμματος για χώρες που μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα. Ομως, «εξίσου καλά γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Αυτή είναι και η γερμανική θέση».

Συνοδευόμενη από κορυφαία στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων -όπως τους διευθύνοντες συμβούλους των Siemens, Deutsche Bahn, Linde και Eon-Ruhrgas- η κ. Μέρκελ εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας της να επεκτείνει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές με τη Μ. Ανατολή, οι οποίες ανέρχονται σήμερα στα 60 δισ. ευρώ. Οπως δήλωσε, «παρότι οι πολιτικοί δεσμοί και οι πρωτοβουλίες είναι σημαντικοί, τη μεγαλύτερη σημασία έχει τελικά η δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών».

Παρά την κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η περιφέρεια του Κόλπου εξακολουθεί να απολαμβάνει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 5%, κάτι που οφείλεται κυρίως στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει. Οι γερμανικές εξαγωγές εκεί -κυρίως αυτοκίνητα και καταναλωτικά αγαθά- τριπλασιάσθηκαν το διάστημα 2000-08, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Τώρα, με το ευρώ να ολισθαίνει διαρκώς έναντι του δολαρίου -με το οποίο είναι συνδεδεμένα όλα τα νομίσματα των χωρών του Περσικού πλην Κουβέιτ- ίσως ο στόχος της κ. Μέρκελ περί ενίσχυσης των εξαγωγών (και «απεξάρτησής» τους από την Ευρώπη και ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό Νότο, η ανάπτυξη του οποίου αναμένεται να πληγεί λόγω της λιτότητας) να επιτευχθεί ευκολότερα.

__________________________

Νομίζω το έχω γράψει....

No comments: