26.5.10

Τελικά ήταν ή δεν ήταν καλά τα αποτελέσματα της Εθνικής τράπεζας;

Αξιολογώντας στατικά τα αποτελέσματα της Εθνικής εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά δικαιολογώντας έτσι και την τρέχουσα αποτίμηση της τράπεζας στα 6,4 δις ευρώ.
Τα 21 εκατ ευρώ ή οι ζημίες 133 εκατ από την Ελλάδα ή 114 εκατ προ εκτάκτων φόρων προφανώς και αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη.
Όμως αν αξιολογηθούν δυναμικά τα αποτελέσματα οι επιδόσεις της Εθνικής δεν ήσαν άσχημες για 3 λόγους.
1)Σωστή η κίνηση της διοίκησης να περάσει τον έκτακτο φόρο στο α΄ τρίμηνο τα 93 εκατ ευρώ.
Εφάπαξ βαρύνει το τρίμηνο και τον ετήσιο ισολογισμός αλλά τα επόμενα τρίμηνα θα είναι απαλλαγμένα από έκτακτο φόρο.
2)Οι ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων 154 εκατ ευρώ ήταν αναμενόμενες. Σωρευτικά η ζημία στο δ΄ τρίμηνο και από ομόλογα ήταν 281 εκατ ευρώ.
Άρα τα ομόλογα βαραίνουν την Εθνική και με βάση την εξέλιξη του spread και στο β΄ τρίμηνο του 2010 θα πρέπει να εμφανίσει ζημία παραπλήσια δηλαδή 140 με 150 εκατ ευρώ.
Η διοίκηση αναφέρει ότι η συνολική ζημία φθάνει τα 350 εκατ ευρώ. Αναφέρεται ότι το επενδυτικό και εμπορικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής διαμορφώνεται στα 14,7 δις ευρώ και περιλαμβανομένης και της Τουρκίας τα 2,5 δις ευρώ και της ΝΑ Ευρώπης 500 εκατ συνολικά 17,9 με 18 δις ευρώ περίπου.
Πάντως είναι αξιοπερίεργο πως η επίδραση στην καθαρή θέση είναι τόσο μικρή θα έπρεπε θεωρητικά να είναι μεγαλύτερη η επίδραση.
3)Προβλέψεις για προβληματικά δάνεια ήταν αυξημένες και δικαιολογημένα και κατανέμονται Ελλάδα 219 εκατ ευρώ , τουρκία 44 εκατ και ΝΑ Ευρώπη 51 εκατ ευρώ.
Οι προβλέψεις συνολικά ανήλθαν στα 314 εκατ ευρώ όταν στο δ΄ τρίμηνο του 2009 είχαν διαμορφωθεί στα 323 εκατ ευρώ.
Άρα διατηρήθηκε η πολιτική υψηλών προβλέψεων.
Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο και θα πρέπει να πούμε ότι είναι και ο σωστός δρόμος.
Σε επίπεδο χρηματοδότησης η Εθνική έχει δανεισθεί από την ΕΚΤ 14,9 δις ευρώ και 5,1 δις από την διατραπεζική.
Σημειώνεται ότι η Εθνική μπορεί να προχωρήσει σε εκδόσεις έως 8 δις ευρώ π.χ. μέσω καλυμμένων ομολογιών ώστε να χρηματοδοτήσει τα σχέδια της να βελτιώσει την ρευστότητα της.
Ήδη σχεδιάζει καλυμμένη ομολογία.
Συγκρίνοντας πάντως το α΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2009 δεν άλλαξαν πολλά η κρίση παραμένει και αγγίζει και επιδρά στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Τα αποτελέσματα της Εθνικής στο α΄ τρίμηνο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο β΄ τρίμηνο θα είναι υψηλότερα αυτό είναι βέβαιο ωστόσο επειδή δεν θα επαναληφθούν τα κέρδη του β΄ τριμήνου του 2009 από ομόλογα η επίδραση θα είναι αξιόλογη.
Η Εθνική με βάση αυτές τις παραμέτρους μπορεί θεωρητικά να επιτύχει κέρδη το 2010 περίπου 380-400 εκατ με βάση ένα καλό σενάριο.
Με κεφαλαιοποίηση 6,4 δις ευρώ εμφανίζει εκτιμώμενο p/e 16 για το 2010 και επιβεβαιώνει την σταθερή άποψη του www.bankingnews.gr ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη υπερτιμημένες σε σχέση με άλλες ξένες τράπεζες.
Η Εθνική θα κριθεί στο β΄ τρίμηνο και κυρίως στο γ΄ τρίμηνο εκεί όπου οι αντίστοιχες επιδόσεις της το 2009 ήσαν πολύ καλές λόγω ομολόγων.
Άρα έχει ακόμη δρόμο να διαβεί η Εθνική τράπεζα.

bankingnews

No comments: