28.5.10

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης οι διεθνείς αγορές

Ανέκαμψαν χθες ευρώ και χρηματιστήρια μετά τη βουτιά της Τετάρτης, εξαιτίας δημοσιεύματος των F.T.

Φήμες και δηλώσεις ανεβοκατεβάζουν τα διεθνή χρηματιστήρια και το ευρώ. Χθες και τα δύο ανέκαμψαν σημαντικά, μετά τη διάψευση δημοσιεύματος των Financial Times ότι η Κίνα σχεδιάζει μείωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων σε ευρώ και τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ ότι τα ευρωπαϊκά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας επιβεβαίωσε πως η Ευρώπη παραμένει μια στρατηγικής σημασίας επενδυτική αγορά για τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Η είδηση προκάλεσε ευφορία στις αγορές, οδηγώντας σε άνοδο το ευρώ και τις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, με κέρδη έκλεισαν χθες τα 16 από τα 18 ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 3%, στις 244,79 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων και πλέον. Στο θετικό κλίμα που επικράτησε χθες, μεταξύ των επενδυτών συνέβαλαν και οι δηλώσεις διακεκριμένων αναλυτών που θεωρούν ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ και τις χώρες της Ασίας λειτουργεί προστατευτικά, ώστε να θωρακιστούν από το ενδεχόμενο μετάδοσης της δημοσιονομικής κρίσης από την Ευρώπη.

Ανοδος πετρελαίου

Σχεδόν 4% ενισχύθηκε αργά χθες το βράδυ η τιμή του αργού Νέας Υόρκης, στα 74,67 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδό του από τα μέσα Αυγούστου. Το κλίμα διαμορφώθηκε από την ανοδική πορεία των μετοχών και τους φόβους για τις συνέπειες που αναμένεται να προκαλέσουν οι ισχυροί τυφώνες που προβλέπεται ότι θα πλήξουν τις ΗΠΑ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_28/05/2010_402469

No comments: