Με κεντρικό θέμα «Η πολιτική οικονομία στην Ευρωζώνη», τρεις καθηγητές -ο Β. Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας (η ομιλία του στη σελ. 45), ο Γ. Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθώς και ο Γκ. Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος της Eurobank- σε ημερίδα που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής ανέλυσαν τα αίτια της κρίσης και τις επιπτώσεις της, αναζητώντας παράλληλα τις ενδεχόμενες διεξόδους στα δύσκαμπτα γρανάζια της Ευρωζώνης.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Είναι προφανές, είπε, ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, ενώ για τη χώρα μας ανέδειξε σημαντικές και ανεκμετάλλευτες πηγές ανάπτυξης και άλλους τρόπους μείωσης του ελλείμματος. Ο «μήνας του μέλιτος» -όπου οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανακύκλωναν τα πλεονάσματα των τρεχουσών συναλλαγών των ώριμων οικονομιών του ευρωπαϊκού βορρά προς τις λιγότερο ώριμες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, χρηματοδοτώντας τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών τους με επιτόκια που δεν απειλούσαν με «έκρηξη» το ποσοστό του καθαρού εξωτερικού χρέους ως προς το ΑΕΠ- τελείωσε, είπε ο Γ. Στουρνάρας.Αποτυχία
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα εποπτείας και ελέγχου της Ευρωζώνης απέτυχε να εντοπίσει έγκαιρα το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας». Και κατέληξε ότι «εάν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα ρεαλιστικό αλλά και ευέλικτο τρόπο, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το μέλλον του ευρώ θα μπορούσε να είναι γεμάτο δυσάρεστες εκπλήξεις». Η Ελλάδα χάνει μια δεκαετία ανάπτυξης λόγω της δικής της κρίσης και βρίσκεται στο ξεκίνημα αναδιάρθρωσης της οικονομίας καθώς και αλλαγής κουλτούρας, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι αλλά ελέγξιμοι, ενώ η κατανομή του εισοδήματος θα αποτελέσει σημείο αιχμής τα επόμενα χρόνια.
Επιλογή
Το σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης έχουν αντιληφθεί ότι η διάλυσή της δεν αποτελεί επιλογή, επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης στην ομιλία του, καθώς δημιουργούνται τεράστια κόστη για το εξωτερικό εμπόριο, τη χρηματοδότηση, την πολιτική προοπτική και την ευημερία ολόκληρης της ηπείρου. Η Ευρωζώνη, στο συνολικό σχέδιο που επεξεργάζεται, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα και της διαδικασίας ενοποίησης με την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών στα πεδία της δημοσιονομικής πολικής και των πολιτικών επαύξησης της ανταγωνιστικότητας, ως απαραίτητων συμπληρωμάτων της κοινής νομισματικής πολιτικής. Αυτά ωφελούν την Ελλάδα, αφού επιβάλλει μακροπρόθεσμη πειθαρχία.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=98577158
Τις αιτίες, τη λύση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσαν στην εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος, ο διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γ. Στουρνάρας και ο οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank, κ. Γ. Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, “με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών, που πέρασαν περιόδους δημοσιονομικής κρίσης, μπορούμε να πούμε ότι οι βασικές αδυναμίες του δημοσιονομικού μας συστήματος οφείλονται στους εξής βασικούς λόγους: -Έλλειψη διαφάνειας στον κρατικό προϋπολογισμό και απουσία μηχανισμών ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων.-Απουσία μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, αφού ο προϋπολογισμός συντάσσεται σε ετήσια βάση και μόνο. Αν και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιβάλλει την υποβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον τριετών σχεδίων εσόδων και δαπανών, αυτά τα στοιχεία ήταν ενδεικτικά και μόνο και ουδέποτε τηρήθηκαν.
-Ο προϋπολογισμός δεν συντάσσεται με βάση προγράμματα, αλλά με βάση ανάγκες υπουργείων και φορέων και με βάση τις δαπάνες της προηγούμενης δημοσιονομικής χρήσης.
-Ο προϋπολογισμός συντάσσεται με βάση προτάσεις εκ των κάτω προς τα άνω και όχι αντίστροφα, όπως γίνεται πλέον σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
-Η απουσία προγραμμάτων οδηγεί και στο να μην υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι για τις δαπάνες, αλλά μόνο έλεγχοι για νομιμότητα και χωρίς έλεγχο για σκοπιμότητα ή αποτελεσματικότητα των δαπανών.
-Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει αριθμητικούς κανόνες ούτε για τα έσοδα ούτε για τις δαπάνες, πέρα από εκείνους του ΣΣΑ.
-Τα πληροφοριακά συστήματα παρακολούθησης εκτέλεσης των δαπανών είναι ακόμη πρωτόγονα.
-Ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι πολύ περιορισμένος και πέρα από την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν ασκεί κανένα ουσιαστικό ρόλο στην εκτέλεση του.
-Η φορολογική διοίκηση λειτουργεί με πρότυπα οργάνωσης που είναι ξεπερασμένα και η φοροδιαφυγή είναι ενδημικό φαινόμενο.
-Οι προϋπολογισμοί εκτός κεντρικής κυβέρνησης ελάχιστα πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις λογιστικών προτύπων.
Στις σημαντικές και ανεκμετάλλευτες πηγές ανάπτυξης αλλά και σε τρόπους μείωσης του ελλείματος στάθηκε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, , μιλώντας στην ημερίδα. Όπως τόνισε, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μπορεί να μειωθεί με την περικοπή των αμυντικών δαπανών και, κυρίως, με την περιστολή των δημοσίων δαπανών για την υγεία μέσα από την αναμόρφωση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, την εισαγωγή λογιστικών βιβλίων, επαγγελματικής διαχείρισης και πληροφοριακών συστημάτων στα κρατικά νοσοκομεία.
Ομοίως, υπογράμμισε, το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί με την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων γης υψηλής αξίας, που, για ιστορικούς λόγους, ανήκουν στο κράτος. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.
Όλες οι χώρες της ευρωζώνης αντιλαμβάνονται ότι η διάλυσή της δεν αποτελεί επιλογή, σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γ. Χαρδούβελης, μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής.
Ο κ. Χαρδούβελης, καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρθηκε στις αρχές που βασίστηκε η δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, στις ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν, στην κρίση που απειλεί την ίδια τη συνοχή της Ε.Ε., ανέλυσε τις προοπτικές και τις λύσεις που συζητούνται και σκιαγράφησε την μορφή που θα έχει στο μέλλον η ζώνη του ευρώ και η ελληνική οικονομία.
Όπως ανέφερε, η ολιγωρία στη επιβολή της απαραίτητης δημοσιονομικής και ανταγωνιστικής εναρμόνισης στην Ευρωζώνη τερματίστηκε με βίαιο τρόπο από τις αγορές. Η κρίση είναι το τελικό σύμπτωμα μιας δομικά ανισομερούς ανάπτυξης (υπερκατανάλωση και δίδυμα ελλείμματα, εξωτερικό και δημοσιονομικό, σε χώρες με χαμηλή εξωτερική ανταγωνιστικότητα) καθώς και ενός ανεξέλεγκτου χρηματοοικονομικού τομέα στη Δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης αντιλαμβάνονται ότι η διάλυσή της δεν αποτελεί επιλογή: τεράστια κόστη για το εξωτερικό εμπόριο, τη χρηματοδότηση, την πολιτική προοπτική και την ευημερία ολόκληρης της ηπείρου.
Συνεπώς, η Ευρωζώνη επεξεργάζεται ένα συνολικό σχέδιο οριστικής επίλυσης του προβλήματος: Ενδυνάμωση της εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και ενδυνάμωση της διαδικασίας ενοποίησης με την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών στα πεδία της δημοσιονομικής πολικής και των πολιτικών επαύξησης της ανταγωνιστικότητας, ως απαραίτητων συμπληρωμάτων της κοινής νομισματικής πολιτικής.
Η νέα αρχιτεκτονική ωφελεί την Ελλάδα αφού επιβάλλει μακροπρόθεσμη πειθαρχία χωρίς βραχυχρόνιους περιορισμούς σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες.
Η Ελλάδα χάνει μια δεκαετία ανάπτυξης λόγω της δικής της κρίσης και βρίσκεται στο ξεκίνημα αναδιάρθρωσης της οικονομίας καθώς και αλλαγής κουλτούρας, σημείωσε. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι μεγάλοι αλλά ελέγξιμοι, ενώ ενώ η κατανομή του εισοδήματος θα αποτελέσει σημείο αιχμής τα επόμενα χρόνια.
http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/173033-%CE%A4%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82
_______________________________________
Μένω σε αυτό που λέει ο Χαρδούβελης, για τον οποίο λέω καλά λόγια από το 1998 που διάβασα ένα βιβλίο του.
Και το γράφω όπως το άκουσα στις ειδήσεις και όχι όπως το γράφει εδώ:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ 2008 ΤΟ 2017.
Ο Χαρδούβελης, που λέει τέτοια, ΔΕΝ είναι ούτε Χρυσαυγίτης ούτε Κομμουνιστής, ούτε δεξί ούτε αριστερό εξτρέμ, λέει αυτό που τα νούμερά του βγάζουν.
Θα θυμίσω ότι η αντίστοιχη εκτίμηση για την Γερμανία είναι 2008 - 2013.
Δεν ξέρω τι θα γίνει στη Γερμανία, ΠΛΕΟΝ αυτή η εκτίμηση δείχνει ότι είναι μετριοπαθής για την Ελλάδα: ίσως να μην πιάσουμε το 2008 ούτε το 2022...
Ας συνεχίσω λίγο ακόμα: μπορεί να το πιάσουμε το βιοτικό επίπεδο του 2008 το 2017, όμως, όπως λέει ο Χαρδούβελης ["ενώ η κατανομή του εισοδήματος θα αποτελέσει σημείο αιχμής τα επόμενα χρόνια"], δεν πρόκειται αυτό το επίπεδο να μοιράζεται όπως μοιραζόταν το 2008!! Ο συντελεστής gini (ανισοκατανομής εισοδήματος) θα έχει πάει από το 33% του 2009 στο ..50-60% της Λατινικής Αμερικής... [στις ΗΠΑ για το 2009 ξεκινάει το λιγότερο από το 40%..]
υ.γ. στο tag "κοίτα ποιοι τα λένε"...
No comments:
Post a Comment