21.2.11

«Βόμβα» Στρος-Καν για Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα.
Ερωτώμενο από την «Κ», το ΔΝΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζει προσωπικές συζητήσεις του επικεφαλής του. Στο πλαίσιο όμως της παραγωγής του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου, το οποίο συνθέτει το προφίλ του Γάλλου πολιτικού ακολουθώντας τον από την κουζίνα του σπιτιού του στην Ουάσιγκτον μέχρι τις επίσημες επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στρος-Καν αναφέρει ο ίδιος την πληροφορία, υπογραμμίζοντας μάλιστα την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης. Η εκτίμηση του Γάλλου πολιτικού επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση. Αντ’ αυτού, του ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Οπως τόνισε στις Βρυξέλλες, δεν ετίθετο ζήτημα προσφυγής στο ΔΝΤ. Μία ημέρα πριν, ο διεθνής οργανισμός επίσης το είχε διαψεύσει. Οπως είχε δηλώσει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τζον Λίπσκι, «θα μπορούσαμε να εμπλακούμε μόνο κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών αρχών, και εννοείται των ελληνικών αρχών. Εχει συμβεί αυτό; Οχι». Ο κ. Λίπσκι έλεγε την αλήθεια: Δεν υπήρχε ακόμη επίσημο αίτημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συζητήθηκε η προσφυγή στο ΔΝΤ μεταξύ των δύο ανδρών.
Εξάλλου, όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφάσιζαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στην ιδέα του ΔΝΤ, αυτή τη φορά υπό τη μορφή απειλής: Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, προειδοποίησε δημοσίως τους ηγέτες της Ε. Ε. ότι αν δεν συμφωνήσουν σε ένα πακέτο στήριξης προς τη χώρα, θα καταφύγει στον διεθνή οργανισμό. Είχε προηγηθεί η οδυνηρή εμπειρία του Νταβός, όπου ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανησυχία παραγόντων των αγορών, δεχόμενος καταιγισμό ερωτήσεων για το αν θα κηρύξει στάση πληρωμών και πότε θα ζητήσει διεθνή βοήθεια.
Η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός εξέταζε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ από την αρχή, ουσιαστικά, της κυβερνητικής του θητείας, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Γιατί δεν αναζήτησε πρώτα μία λύση εντός της Ε. E.; Και αν είχε αντιληφθεί τόσο νωρίς τη δεινή κατάσταση της χώρας, πώς εξηγείται η απροθυμία του να λάβει μέτρα δραστικής περιστολής του δημοσιονομικού ελλείμματος τους μήνες που ακολούθησαν, ώστε να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο; Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση, υπό το κράτος της ανησυχίας για το πολιτικό κόστος των ιδιωτικοποιήσεων που συμφώνησε με την τρόικα, επιλέγει να επιτεθεί στο «ύφος» των εκπροσώπων της, η απάντηση φαντάζει εύκολη...
Το ντοκιμαντέρ του Canal+ αναμένεται να ταράξει το πολιτικό σκηνικό και στη Γαλλία, καθώς ο κ. Στρος-Καν προχωρεί σε αποκαλύψεις και για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ενόψει προεδρικών εκλογών, ο Σοσιαλιστής επικεφαλής του ΔΝΤ προβάλλει ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του κ. Σαρκοζί. Ο κ. Στρος-Καν φέρεται να σχεδιάζει την επιστροφή στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας μέσω… Ελλάδας, δρέποντας τις δάφνες της διάσωσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης. Οσο για τον κ. Σαρκοζί, δεν σκοπεύει να αφήσει το μονοπώλιο της διάσωσης του ευρώ στο ΔΝΤ και τον πολιτικό του αντίπαλο. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να ερμηνευθεί η προσέγγισή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την προστασία της Ευρωζώνης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_20/02/2011_433401

_________________________________________

O ΓΑΠ ΔΕΝ μπορούσε να περάσει όσα ήθελε χωρίς μπαμπούλα - υπήρχε η εκτίμηση, πλέον έχουμε την επίσημη επιβεβαίωση.
Βλέπουμε δηλαδή ότι ήταν στρατηγική κίνηση η εμπλοκή του ΔΝΤ.
Το ότι απέφευγε να το πει, είναι η κλασσική στρατηγική όπως σε υποτίμηση.

4 comments:

Κυριάκος said...

Διαφωνώ με την εκτίμησή σου για στρατηγική κίνηση κυρίως γιατί δεν ήταν σε καμία περίπτωση πρωτοβουλία του ΓΑΠ η εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό. Πολύ πιθανότερη μου φαίνεται η εκδοχή οτι ο ΓΑΠ αφενός ερευνούσε τις εναλλακτικές του καθώς οι πρώτες επαφές με τους Ευρωπαίους ήταν αρνητικές και αφετέρου προσπαθούσε να πιέσει του Ευρωπαίους να στήσουν το μηχανισμό.

Αν μιλάμε για στρατηγική της Μέρκελ τότε συμφωνώ, οι κοινοτικοί όπως και οι έλληνες πολιτικοί είχαν αποτύχει παταγωδώς στις προσπάθειες επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα (βλέπε απογραφή - επιτήρηση). Ο ΓΑΠ δεν μπορεί να μη γνώριζε πως ελάχιστες κυβερνήσεις έχουν επιβιώσει από τις επεμβάσεις του ΔΝΤ οπότε είναι μάλλον απίθανο να επιθυμούσε τη συνεργασία μαζί τους.

geokalp said...

κοίτα, η εκτίμηση αυτή έγινε πριν κάμποσους μήνες, όταν υπήρξαν δημοσιεύματα για συναντήσεις με τον Καν εκείνη την εποχή που γράφτηκε (τέλος 2009 - μετά εκλογές) - εάν ψάξω θα βρω και το βλόγι

σημειώνω ακόμα:
ο Σημίτης ήταν ο πρώτος που είπε (Βουλή, Δεκ.2008) ότι η ακολουθούμενη πολιτική - από ΝΔ - μας στέλνει στο ΔΝΤ
διάβασα ότι αυτή θα ήταν η κατάληξη κάπου αλλού τον Ιάν ή Φεβ 2009
εμένα μου βγήκε αυθόρμητα τον Οκτώβριο 2009 - http://athenstock.blogspot.com/2009/10/2008.html

αυτό που θεωρώ ότι ώθησε προς το ΔΝΤ (υποθετικά) είναι ότι μάλλον ο ΓΑΠ θεώρησε [εκτός του ότι θα είχε το μπαμπούλα ποτ χρειαζόταν για τις "μεταρρυθμίσεις"] πως θα είχε περιθώρια ελιγμών με το ΔΝΤ καθώς παραδοσιακά το Ταμείο ελέγχεται από την Ουάσιγκτον και το εκεί ΥΠΟΙΚ (άσχετα που συνήθως είναι ευρωπαϊος ο πρόεδρας), με τους οποίους σίγουρα έχει καλές σχέσεις - καλύτερες από τους ευρωπαϊους

Κυριάκος said...

Ο αρθρογράφος εικάζει πως η συνάντηση με τον Στρος Καν προηγήθηκε κάποιας προσπάθειας του ΓΑΠ να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους κάτι που δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση από τις πληροφορίες. Αντίθετα, αν όπως μας πληροφορεί το άρθρο ο ΓΑΠ συζήτησε το θέμα στις 11/12 στη σύνοδο είναι προφανές πως οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Αποκλείεται ο ΓΑΠ να πήγε ξαφνικά και να είπε στους Ευρωπαίους πως σκέφτεται να πάει στο ΔΝΤ, προφανώς οι μυστικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και προφανώς οι δημόσιες δηλώσεις διέψευδαν τα πάντα, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο αρθρογράφος απλά ανήκει στο κομμάτι της Καθημερινής που παίζει το παιχνίδι του Σαμαρά (με πρώτη και καλύτερη τη Ζήκου) που κατηγορεί τον ΓΑΠ για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και αφήνει υπόνοιες για μυστικές συμφωνίες δίχως να μας λέει πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία και τι εναλλακτικές είχαμε. Γελοία και επικίνδυνη πολιτική σπέκουλα και τίποτα παραπάνω. Είναι γεγονός πως ένας λόγος που βρέθηκε το ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι για να κάνει το μπαμπούλα μόνο που δεν ήταν ιδέα του ΓΑΠ αλλά της Μέρκελ που δεν εμπιστευόταν τους μηχανισμούς της ΕΕ και φυσικά είχε δίκιο, είδαμε τι καλά αποτελέσματα είχε η επιτήρηση. Περιμένεις να πιστέψω πως ο ΓΑΠ επέβαλε το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους επειδή είχε προσωπική ατζέντα λόγω κάποιας υποτιθέμενης καλής σχέσης του με την Ουάσιγκτον; Και οι Ευρωπαίοι γιατί το δέχτηκαν, χρωστάνε τίποτα οι Γερμανοί στις ΗΠΑ και είπαν να τις βάλουν να κάνουν κουμάντο στις χώρες του ευρώ; Σόρυ αλλά δε στέκουν αυτά τα πράγματα.

geokalp said...

πρόσεχε: δεν επέβαλε η Μέρκελ το ΔΝΤ στην Ελλάδα... το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη, πρώτα στη Τουρκία πριν χρόνια, και λίγο πριν την Ελλάδα ήταν σχεδόν σε όλη τη βαλκανική και βαλτική
και στη Πολωνία πήγε πρόσφατα
σε χώρα ΟΝΕ πήγε για πρώτη φορά...

δηλαδή, το ΔΝΤ βρήκε πολλές δουλειές με την Ευρώπη με μεγαλύτερο ψάρι ..εμάς...