8.2.11

Bruegel: βιώσιμο το χρέος μετά το «κούρεμα»

Παρά τα σημαντικά μέτρα που έλαβε η Ευρωζώνη το 2010 η κρίση δημοσίου χρέους συνεχίζεται, αναφέρεται σε έκθεση του ευρωπαϊκού think tank Bruegel που παρουσιάστηκε χθες και στην οποία προτείνεται μια συνολική στρατηγική, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στις αγορές. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στον κόσμο, η Pimco, θα πει ότι για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει η Ευρώπη να το μειώσει κατά 50% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το Bruegel η νέα προσέγγιση της Ευρώπης για να επέλθει η ισορροπία στις αγορές ξανά, πρέπει να βασίζεται στα εξής τρία βασικά στοιχεία: ενίσχυση της προσαρμογής και της ανάπτυξης μέσω της προώθησης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας.
Αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και αναδιάρθρωση των τραπεζών.
Οι συντάκτες της έκθεσης (Sapir, Pisani-Ferry, Darvas) εκτιμούν ότι είναι αδύνατο το χρέος της Ελλάδας να γίνει βιώσιμο ακόμη και αν εφαρμοστεί με επιτυχία το Μνημόνιο και αν αποφασιστούν μέτρα «ήπιας αναδιάρθρωσης» (αφορά το χρέος προς κυβερνήσεις/ ΔΝΤ), όπως μείωση του επιτοκίου δανεισμού από την Ε.Ε. στο 3,5%, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής (10 χρόνια ΔΝΤ-30 χρόνια Ε.Ε.), επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Ευρωζώνη (EFSF) και μείωση του επιτοκίου στις αγορές κατά 100 μονάδες βάσης (1%).
Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από το 2014 μέχρι το 2034 για να μειώσει το χρέος της από το 160% στο 60% (όριο Συμφώνου Σταθερότητας) ανέρχεται στο 8,4% του ΑΕΠ σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, και 14,5% σύμφωνα με το συντηρητικό, υποστηρίζει το think tank. Υπολογίζοντας την επίδραση που θα είχε η «ήπια αναδιάρθρωση» οι αναλυτές του Bruegel εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα την περίοδο 2014-2034 διαμορφώνεται στο 6% του ΑΕΠ ή το 10,9% του ΑΕΠ (συντηρητικό σενάριο).
Ακόμη και με εφαρμογή της ήπιας αναδιάρθρωσης οι αναλυτές του Bruegel εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα γίνει βιώσιμο μόνο μετά από «κούρεμα» του χρέους προς ιδιώτες σε ποσοστό 30%. Σύμφωνα με το Bruegel είναι προτιμότερο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να γίνει σύντομα μέσω ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, αποστολή που θα αναλάβει το EFSF ύστερα από απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί στην εαρινή σύνοδο κορυφής. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος όπου δείξουν τα τεστ αντοχής τραπεζών ότι απαιτείται.
Ωστόσο, η εκτίμηση του Bruegel περί «μη βιώσιμου» (insolvent) ελληνικού χρέους βασίζεται σε δύο εκτιμήσεις. Η πρώτη είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το χρέος της από το 160% του ΑΕΠ σε 60% σε 20 χρόνια. Η δεύτερη εκτίμηση είναι ότι το 2013 θα υπάρξουν πολύ έντονες αντιδράσεις στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί νέα βοήθεια. Είναι βέβαιο ότι αν χρειαστεί και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το Μνημόνιο, το 2013 θα λάβει νέα βοήθεια από την Ευρωζώνη. Δεύτερον, το χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο και στο 80%-90% αρκεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco (επενδυτικό fund που διαχειρίζεται πάνω από 1,1 τρισ. δολάρια), κ. Μοχάμεντ Ελ Εριάν, δήλωσε στο γερμανικό Der Spiegel ότι για να εξέλθει της κρίσης η Ελλάδα, θα πρέπει η Ευρώπη να μειώσει το χρέος της από το 140% του ΑΕΠ στο 90% του ΑΕΠ. Επίσης, σημείωσε ότι για να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, θα πρέπει η οικονομία να εμφανίσει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό θα γίνει με «ένα διάλειμμα από το ευρώ».
Μέσα στο κλίμα αυτό, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα εκδώσει σήμερα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 6 μηνών. Το Δημόσιο ζητάει 300 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να αναμένεται χαμηλότερο από την τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Σε εκείνη το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,9% και δεν αποκλείεται σήμερα να υποχωρήσει στα επίπεδα του 4,8%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_65_08/02/2011_431690

No comments: