1.5.11

Ο έλεγχος της τρόικας θα κρίνει την εκταμίευση των 12 δισ. €

Τις πιο δύσκολες “εξετάσεις” από την ημέρα που υπεγράφη το Μνημόνιο , ακριβώς πριν από ένα χρόνο, θα δώσει εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση , αρχής γενομένης με την άφιξη της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 15 Μαΐου που το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 -2015 θα κατατεθεί στην Βουλή.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής Οικονομίας, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσουν τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης από το περιεχόμενο των οποίων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου ύψους 12 δις ευρώ αλλά και αν η ελληνική κυβέρνηση χρειαστεί να προχωρήσει σε πρόσθετες κινήσεις για την διαχείριση του δημοσίου χρέους.
Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά καθώς μεταξύ των άλλων θα πρέπει να προσδιοριστούν τα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ κατά το οικονομικό επιτελείο ή 4 δις κατ΄ εκτίμηση της τρόικας για το τρέχον έτος, να αποσαφηνιστούν οι παρεμβάσεις για την τετραετία 2012 – 2015 ύψους 23 δις ευρώ μιας και στο αρχικό κείμενο του Πλαισίου δεν γίνεται αναφορά με λεπτομέρειες σε συγκεκριμένες δράσεις και να εξεταστεί η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα πρέπει να φέρει τα πρώτα έσοδα στα δημόσια ταμεία εντός του Ιουνίου .
Η τρόικα θα επιμείνει ιδιαίτερα στο ζήτημα της φοροδιαφυγής και θα αξιολογηθεί το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την πάταξη της που στοχεύει σε έσοδα 3,5 δις ευρώ έως το 2015. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν πως η υστέρηση των εσόδων οφείλεται στην αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να περιορίσει την φοροδιαφυγή.
Εξάλλου στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στην αναδιάρθρωση των εγχώριων ομίλων αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δει αποτελέσματα.
Επίσης η τρόικα αναμένεται να βγάλει “κίτρινη κάρτα” λόγω καθυστερήσεων στην παρουσίαση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία , στην κατάρτιση σχεδίου για την διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στο Δημόσιο και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Προς την ίδια κατεύθυνση πιστεύουν πως δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη ο νόμος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι έλεγχοι της τρόικας θα γίνουν σε μία περίοδο κατά την οποία έχει εκ νέου αυξηθεί η πίεση των αγορών με τα spreads του δεκαετούς ομολόγου να έχουν πετάξει στις 1.300 μονάδες βάσης και ταυτόχρονα να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου για επικείμενο “κούρεμα” του χρέους.
Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά το “κούρεμα” και πλέον αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από την τρόικα ώστε να παρουσιάσει ένα τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο .
Κι αυτό με το σκεπτικό ότι πρέπει αφενός να δείξει ότι δεν τίθεται θέμα μεταρρυθμιστικής και δημοσιονομικής... κόπωσης και αφετέρου να πείσει ότι με την πιστή εφαρμογή του σχεδίου σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ και θα μειώσει το δημόσιο χρέος έως το 2015.
Άλλωστε πέρα από την τρόικα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος διέκρινε καθυστερήσεις και ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
«Σήμερα η οικονομία βρίσκεται σε μεταίχμιο, καθώς η προσαρμογή έχει κάνει προόδους, αλλά παραμένει βραδεία σε σχέση με τη δυναμική του χρέους. Χρειάζεται τώρα μια ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας, που θα καλύψει γρήγορα τις υστερήσεις και θα δώσει νέα ορμή στη μεταρρυθμιστική πολιτική».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=110975158

Με κόκκινη κάρτα έρχεται η τρόικα
Αποφασισμένη να επιβάλει πάση θυσία την εφαρμογή παλαιών και νέων μέτρων
Του Βασιλη Zηρα
Αποφασισμένη να επιβάλει και όχι να διαπραγματευθεί την εφαρμογή του Μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και των αποκρατικοποιήσεων έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα η τρόικα. Με τις αγορές να προεξοφλούν αδιέξοδο και αναδιάρθρωση, τους Γερμανούς και άλλους Βορειοευρωπαίους να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη για τους Ελληνες και με τους περισσότερους υπουργούς να έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους περιμένοντας το θαύμα ή το μοιραίο, οι ξένοι εμπειρογνώμονες έρχονται προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, ακόμη και τη διακοπή της χρηματοδότησης.
Η απόφαση της τρόικας να χρησιμοποιήσει την κόκκινη κάρτα, εάν χρειαστεί, προκύπτει από την εξής ερμηνεία της κατάστασης:
1. Η αντίληψη ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας απέτυχε και πως η αναδιάρθρωση του χρέους -με όποια μορφή- είναι μονόδρομος και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό επικράτησε, πρωτίστως λόγω των καθυστερήσεων, της ολιγωρίας και της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Η αντίδραση των υπουργών, του πρωθυπουργού, αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος, όταν δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, ήταν καθοριστικής σημασίας για τη στάση αγορών, αναλυτών, αλλά και κυβερνήσεων στη συνέχεια.
2. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι και επικίνδυνη και ανώφελη. Επικίνδυνη γιατί θα μπορούσε να παρασύρει κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Κι αν αυτές είναι μόνο η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί. Εάν επεκταθεί στην Ισπανία, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα για όλο το ευρώ, γιατί το κόστος διάσωσης γίνεται υψηλό. Οπως παρατηρεί στέλεχος της τρόικας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες που κυριάρχησε το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ακόμη και τα spreads των ισπανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 27%. Επίσης, μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και επιπλέον θα κρατούσε την Ελλάδα εκτός αγορών για πολλά χρόνια ακόμη. Ακόμη και στην πιο ήπια εκδοχή της, π.χ. μια εθελοντική επιμήκυνση, η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας εάν, πρώτον, η Ελλάδα δεν έχει πείσει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και, δεύτερον, δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για όσο διάστημα παραμείνει εκτός αγορών. Τέλος, κατά τις εκτιμήσεις της τρόικας, η αναδιάρθρωση δεν θα έχει και ουσιαστικό όφελος, ως προς την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ακόμη και με ένα «κούρεμα» της τάξης του 70% στο υπόλοιπο χρέος, εκτός αυτού που έχουν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ αντί του 5,5% που προβλέπει το βασικό σενάριο του Μνημονίου.
3. Είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές τον Μάρτιο του 2012, οπότε τελειώνει το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, και συνεπώς θα πρέπει να βρει νέα χρηματοδότηση. Ωστόσο, κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία, με επικεφαλής τη Γερμανία) δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Στη Γερμανία, που ενδιαφέρει κυρίως, η κοινή γνώμη είναι αρνητική και οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης Μέρκελ δείχνουν να εξαντλούνται.
Τούτων δοθέντων, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα βρεθούν το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα έχουν σκοπό να μην αφήσουν να χαθεί αυτό που όλοι θεωρούν ως τελευταία ευκαιρία για να ηρεμήσουν οι αγορές και να πειστούν τα κράτη-μέλη να βάλουν το χέρι στην τσέπη, με στόχο:
- Ενα απολύτως λεπτομερές και αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας και μείωσης του κράτους έως το 2015. Θα απορρίψουν ό,τι φαίνεται αισιόδοξο ή υπερεκτιμημένο, όπως τα έσοδα από φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
- Ενα δεσμευτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πιο τολμηρό από αυτό που έχει περιγραφεί στις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
- Την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το Μνημόνιο στις αγορές εργασίας, ενέργειας κ.λπ. ώστε να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.
Αυτά, κατά την εκτίμησή τους, πρέπει να γίνουν όχι απλώς για να καταβληθεί η πέμπτη δόση του δανείου, αλλά για να μπορεί η Ελλάδα να συζητήσει νέα χρηματοδότηση το 2012.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100026_30/04/2011_440553

No comments: