«Αυτοματοποιημένο» φόρο με συντελεστές από 18% μέχρι και 45% σε οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, καταθέσεις, μετοχές, τοκομερίδια για περιπτώσεις «μαύρου χρήματος» προβλέπουν τα «ψιλά γράμματα» του εθνικού επιχειρησιακού προγράμματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής 2011-2013.
Παράλληλα, σηματοδοτεί τσουχτερές αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες κ.ά. το 2012, καθώς και κατάργηση φοροαπαλλαγών, εξπρές κατασχέσεις εισοδημάτων και πλειστηριασμούς ακινήτων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο.Το πρόγραμμα θέτει σε ζώνη υψηλού κινδύνου για «φοροταρίφα» εκείνους των οποίων τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούν την αύξηση της περιουσίας τους, είτε πρόκειται για ακίνητα, αυτοκίνητα και χρεόγραφα είτε για καταθέσεις.
Ειδικότερα στις περιπτώσεις που από τον έλεγχο προκύψει ότι η αύξηση της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές του δηλώσεις ή από άλλα παραστατικά και έγγραφα, τότε θα κληθεί να πληρώσει φόρο με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστές 18%-45%. Για την περίοδο 2011 - 2013 η κυβέρνηση προσδοκά 2,1 δισ. ευρώ από την «επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων»
Στα 2,1 δισ. ευρώ ο πήχυς των τεκμηρίων στην τριετία
Μεγάλες αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, αναψυχής κ.ά.) σηματοδοτεί το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέποντας την είσπραξη επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-13 από την «επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων».
Τα τεκμήρια για τις κατοικίες θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα μέσω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών που σταδιακά, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα εξομοιωθούν με τις αγοραίες τιμές. Η αύξηση σε ορισμένες περιοχές θα ξεπερνά το 100%, πράγμα που σημαίνει πως θα επιφέρει αύξηση του ποσού της τεκμαρτής δαπάνης που υπολογίζει η Εφορία για τη συντήρηση των κατοικιών και συνεπώς του εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνει ο ιδιοκτήτης του. Πέραν αυτού, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια για αύξηση κατά 10%-20% των τεκμηρίων που αφορούν τα αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.ά.
Πέραν των τεκμηρίων, οι νέες αντικειμενικές τιμές θα επιφέρουν αύξηση κατά 20% κατά μέσον όρο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με ταυτόχρονο ψαλίδισμα του αφορολόγητου ορίου διευρύνοντας τον αριθμό των υπόχρεων στην καταβολή του φόρου. Μεγαλύτερη δαπάνη και αυξημένους φόρους θα υπολογίζει η Εφορία και σε εκείνους που ανεγείρουν οι ίδιοι κατοικία, καθώς θα αναπροσαρμοστεί το ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομών.
Νέες ποινές και ταχείες κυρώσεις έρχονται για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Κατάργηση απαλλαγών και ελαφρύνσεων (αφορολόγητο όριο, φορο-εκπτώσεις για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα και νοσήλια, ασφάλιστρα και άλλα κ.ά.).
- Μη απαλλαγή των χρεών από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
- Τήρηση ειδικής διαδικασίας για τις κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια Πιστωτικών Ιδρυμάτων.
- Εκδοση προγράμματος πλειστηριασμού από τις αρμόδιες Εφορίες εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Μετά την παρέλευση τουλάχιστον σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση εκδίδεται πρόγραμμα πλειστηριασμού και ορίζεται ημερομηνία το αργότερο σε πέντε μήνες από την έκδοσης του προγράμματος.
- Εγκαιρη κοινοποίηση στο Δημόσιο των αιτήσεων για κήρυξη πτώχευσης και για δικαστική υπαγωγή οφειλετών, λόγω οικονομικής αδυναμίας στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε να εξασφαλίζεται ικανό χρονικό διάστημα για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων από τις Εφορίες και αντιμετώπιση του φαινομένου των δολίων πτωχεύσεων μέσω αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα ώστε να απαιτούνται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία.
Το φακέλωμα των φορολογούμενων με βάση την προσαύξηση της περιουσίας σε συνδυασμό με ένα νέο πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων θα αποτελέσουν τα εργαλεία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των επιτηδευματιών και επιχειρήσεων.
Κλίμακα
Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί διάταξη του φορολογικού νόμου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 (3888/2010) και σύμφωνα με την οποία φορολογείται με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστές από 18% μέχρι 45% η προσαύξηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Για παράδειγμα, αν η αξία της ακίνητης περιουσίας φορολογούμενου αυξήθηκε κατά 200.000 ευρώ αλλά το ποσό δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, τότε για τα 200.000 θα πληρώσει πρόσθετο φόρο με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή από 70.250 μέχρι 76.600 ευρώ ανάλογα με το έτος της προσαύξησης. Επίσης σε περίπτωση... ατεκμηρίωτης αύξήσης των καταθέσεων κατά 50.000 ο επιπλέον φόρος είναι 11.800 ευρώ.
Τα παραπάνω ισχύουν για προσαυξήσεις που προέκυψαν πριν ή μετά τις 30-9-2010 και η έκδοση των καταλογιστικών πράξεων γίνεται μετά τις 30-9.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111117167
No comments:
Post a Comment