Δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες από τότε που ο Πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωνε σε όλη την Ελλάδα πως η κυβέρνηση του πέτυχε τη μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων και με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα εξοικονομούσε περί τα 6 δις ευρώ από τόκους θα πλήρωνε με βάση το ισχύον επιτόκιο όταν υπογράφηκε το μνημόνιο. Ωστόσο, το XrimaNews.gr είχε ήδη αποκαλύψει πολύ νωρίτερα πως το επιτόκιο των ελληνικών δανείων είναι κυμαινόμενο και εξαρτημένο από το euribor το οποίο όταν η Ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο τιμών και έτσι ήταν 'μοιραίο' να ακολουθήσει ανηφορική πορεία αυξάνοντας και το επιτόκιο των ελληνικών δανείων.
Έτσι, παραδέχτηκε ο κύριος Σαχινίδης, δεν υπάρχει δυνατότητα για ακριβή πρόβλεψη των μελλοντικών δαπανών τόκων που θα προκύψουν από τα δάνεια αυτά, παρά μόνον ο προσδιορισμός τους εκ των υστέρων.
Με μία σειρά ενημερώσεων μετά τη θριαμβευτική αλλά ανακριβή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, είχαμε θίξει ξανά το θέμα σημειώνοντας πως το euribor είχε περάσει σε δυνατή ανοδική τάση 'τρώγοντας' καθημερινά τμήμα του ποσοστού της μείωσης του επιτοκίου των ελληνικών δανείων, που προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στο πακέτο αποκρατικοποιήσεων των 50 δις ευρώ.
Η επιβεβαίωση του XrimaNews.gr ήρθε, τελικά, δια στόματος του υφυπουργού Οικονομικών, κυρίου Σαχινίδη, ο οποίος απαντώντας σε σχετική επερώτηση στη Βουλή ανέφερε πως οι τόκοι για τα δάνεια του πακέτου στήριξης υπολογίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο προσδιορίζεται από την κυμαινόμενη βάση του τρίμηνου Euribor για τα ποσά που προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (80 δισ. ευρώ) και από την κυμαινόμενη βάση του τρίμηνου SDR για αυτά που προέρχονται από το ΔΝΤ (30 δισ. ευρώ).
Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, οι προαναφερόμενες κυμαινόμενες βάσεις καθορίζονται κάθε φορά δύο εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της κάθε τρίμηνης τοκοφόρου περιόδου και αφορούν τον υπολογισμό των τόκων μόνον της περιόδου αυτής. Τα επιτόκια αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς αγορές και δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν επακριβώς εκ των προτέρων.Έτσι, παραδέχτηκε ο κύριος Σαχινίδης, δεν υπάρχει δυνατότητα για ακριβή πρόβλεψη των μελλοντικών δαπανών τόκων που θα προκύψουν από τα δάνεια αυτά, παρά μόνον ο προσδιορισμός τους εκ των υστέρων.
Επομένως, ο Πρωθυπουργός δε μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι σίγουρος για το αν η Ελλάδα θα πληρώσει 6 δις ευρώ λιγότερα σε τόκους απ' ότι είχε υπολογιστεί με το ισχύον την ημέρα της υπογραφής επιτόκιο των δανείων του πακέτου στήριξης. Μάλιστα, με το euribor να κυμαίνεται σήμερα στο 1,435% έναντι 0,65% όταν η κυβέρνηση υπέγραψε το μνημόνιο, το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι πως το επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 80 μονάδες βάσης και έτσι έχει ήδη χαθεί το 80% της μείωσης που πέτυχε η κυβέρνηση. Αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων όπως έχει πει, τότε σύντομα θα έχει χαθεί το 100% της μείωσης και θα αρχίσει η επιπλέον επιβάρυνση.
http://www.xrimanews.gr/oikonomia/8141-o-yfypoyrgos-oikonomikwn-akyrwnei-ton-prwthypoyrgo-gia-ta-6-dis-kerdoys-apo-th-meiwsh-toy-epitokioy
_______________________________________
Tα έγραφε ο gr αλλά ήταν ..μπακαλίστικα... των υπολοίπων ήταν τα σωστά! τότε!
σήμερα;
Σήμερα διαβάζουμε ότι είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα...
η πραγματικότητα είναι ότι μας πιέζουν, μας πιέζουν πολύ... πάρα πολύ...
Διαβάστε τη πραγματικότητα στον greek rider
Διαβάστε τη πραγματικότητα στον greek rider
4 comments:
Αυτό που έλεγε ο GR τότε ήταν εντελώς λάθος και το ξέρεις. Δύο λόγοι:
1. Ο υπολογισμός ήταν άκυρος γιατί κανείς δε θα μας δάνειζε αυτά τα χρήματα ούτε με 10%. Το spread έχει να κάνει τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τα υπάρχοντα ελληνικά ομόλογα στις αγορές. Αυτό δε σημαίνει πως αν εξέδιδε καινούρια με αυτή την απόδοση θα τα αγόραζε κάποιος. Οπότε αυτοί οι υπολογισμοί δεν έχουν πρακτική αξία.
2. Ακόμα κι αν το σενάριο ήταν ρεαλιστικό, έχει τεράστια διαφορά να πρέπει να αποπληρώσεις 18 δις σε 3 χρόνια και 19 δις σε 7,5. Η δεύτερη επιλογή είναι πολύ πιο συμφέρουσα και σε σένα ειδικά δε νομίζω πως χρειάζεται να εξηγήσω γιατί. Πήγαινε σε μια τράπεζα, ζήτα ένα ποσό, ζήτα να σου δώσουν ανάλυση των πληρωμών για 5 και για 10 χρόνια για το ίδιο ποσό και κάνε το άθροισμα να δεις τι θα πληρώσεις στο τέλος σε κάθε περίπτωση.
Το άρθρο λέει κάτι εντελώς διαφορετικό. Εντάξει ο ΓΑΠ μας είπε πως έκανε καλή συμφωνία στα επιτόκια, κάτι που δεν είναι αλήθεια γιατί τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα και την εποχή που το είπε απλά τον ευνοούσε η συγκυρία. Μπορεί να το έκανε από άγνοια μπορεί να το έκανε υπολογίζοντας τη δική μας άγνοια. Δεν μπορούμε να κρίνουμε αν η συμφωνία ήταν συμφέρουσα χωρίς να γνωρίζουμε τι περιθώρια υπήρχαν. Καμία σχέση μ' αυτό που έλεγε ο GR. Για να είμαι ειλικρινής με κάτι τέτοιες αναρτήσεις απογοητεύτηκα και σταμάτησα να διαβάζω τον GR.
ο υπολογισμός του ήταν χοντρός αλλά ήθελε να δείξει ότι ο ισχυρισμός "πετύχαμε" ήταν λάθος
και αυτό ήταν σωστό - φαντάζομαι δε διαφωνείς
πλέον, βλέπουμε ότι τα πράγματα (τόκοι) είναι ακόμα χειρότερα
Στο συγκεκριμένο θέμα το xrimanews (που από τα άρθρα που ανέβασες το βρίσκω πολύ sensationalist για τα γούστα μου κι αυτό το στυλάκι "εμείς τα λέγαμε" που έχει σε όλα τα άρθρα το βρίσκω πολύ απωθητικό) κάνει την τρίχα τριχιά και πιθανότατα λέει μπούρδες.
Κατ' αρχήν όπως μας λέει το επιτόκιο ήταν συνδεδεμένο με το euribor από την αρχή. Έτσι κι αλλιώς λοιπόν η άνοδος του euribor θα ανέβαζε τα επιτόκια. Αν στην πρόσφατη συμφωνία καθορίστηκε μικρότερη διαφορά από το euribor τότε η συμφωνία είναι σε κάθε περίπτωση θετική και το όφελος δεν μειώνεται καθώς ανεβαίνει το euribor. Αυτό που λέει θα ίσχυε αν είχαμε πάει από σταθερό επιτόκιο σε κυμαινόμενο. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έγινε αλλά νομίζω πως πήγαμε από κυμαινόμενο σε κυμαινόμενο με μικρότερο spread έναντι του euribor, στην οποία περίπτωση ο υπολογισμός που κάνει στο τέλος του άρθρου είναι για τα μπάζα.
Στην πραγματικότητα το μόνο που μας λέει το άρθρο είναι πως το όφελος μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο όσο μας είπε ο ΓΑΠ. Οκ, ο ΓΑΠ πέταξε ένα νούμερο που μπορεί να ίσχυε με τις συνθήκες που ίσχυαν τότε αλλά όχι με τις σημερινές. Εκμεταλλεύτηκε δηλαδή μια συγκυρία για επικοινωνιακούς λόγους. Big fucking deal λέω εγώ, πολιτικός είναι, αυτή είναι η δουλειά του. Και επιμένω πως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις αντιμνημονιακές υστερίες του GR.
το χρημανιους το δοκιμάζω καθώς προσπαθεί να πάει λίγο πιο πέρα - θα δείξει
από όσο θυμάμαι από το περίπου (1/3 σταθερό:ΔΝΤ + 2/3 κυμαινόμενο + σπρεντ =) 5.2-5.5 πέσαμε με ίδιο υπολογισμό (όπως γράφεις)σε περίπου 4.9 ή κάπου εκεί [εάν ψάξουμε στο αρχείο μου θα το βρούμε]
θα είδες τη τελευταία τοποθέτηση gr για εντός ΕΕ - είχα βάλει κάτι λινκ
(εγώ είμαι που αρχίζω και εκνευρίζομαι με το τι ζητάνε οι εταίροι μας...)
υγ. το ΘΕΜΑ πλέον είναι ότι,
ενώ πχ οι Ιρλανδοί πήραν περίπου 5.9 και εμείς 4.9,
και "αγοραία" πχ οι Πορτογάλοι έφτασαν στο 6.5-7%?? πριν μπουν ΜΗΧ,
τελικά η αγορά, μέσω γιουριμπορ, ξαναστέλνει στα ύψη το επιτόκιο δανεισμού μέσω του μηχανισμού!!!
βλέπουμε λοιπόν ότι και αυτή συμφωνία χωλαίνει καθώς ΕΙΝΑΙ εντός αγοράς και όχι μεσω ΕΚΤ απευθείας!)
(αυτό μόνο εδώ θα το διαβάσεις - ποιος να το πει; - ίσως σε 5 μήνες ανόδου του γιουριμπορ - ίσως να είναι και ο πραγματικός λόγος που προσπαθούν οι ΕΕ/ΕΚΤ προς το ρεπροφιλινγκ)
υγ πραγματικά χαίρομαι τη κουβέντα μαζί σου ;)
Post a Comment