7.5.11

Δραματικό παρασκήνιο με επιμήκυνση

Νυχτερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων κρατών - μελών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας
Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ταυτόχρονα με την παράταση κατά δύο έως τέσσερα χρόνια της περιόδου για τη μείωση του ελλείμματος, ώστε να ανακάμψει ταχύτερα η ελληνική οικονομία, φέρεται ότι συζητήθηκε χθες σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Η συνεδρίαση επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική, αλλά έγινε γνωστή με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel. Η πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει η Γερμανία αφορά την επιμήκυνση των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που λήγουν το 2012 σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, η επιμήκυνση δεν επιλύει το ταμειακό πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει φέτος η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας το έλλειμμα είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο κατά 5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, ή ακόμη και περισσότερο. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μετά τη σύσκεψη, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας χρειάζεται προσαρμογή, που θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 16 Μαΐου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100030_07/05/2011_441369

Παράταση εθελοντικά για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν το 2012 και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή

Την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα την επιμήκυνση του Μνημονίου, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα και όχι το 2015, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, συζητούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σ' ένα έκτακτo Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο και η αρχική πρόθεση ήταν να κρατηθεί μυστικό. Εκτός του Ελληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου συμμετείχαν οι ομόλογοί του από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, δηλαδή τις χώρες που έχουν την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ) και συνεισφέρουν με τα μεγαλύτερα ποσά στο πακέτο στήριξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Γερμανίας αφορούσε την επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012, δηλαδή ένα ποσό τουλάχιστον 27 δισ. ευρώ από 35,2 δισ. ευρώ που έχουν συνολικά στην κατοχή τους ελληνικές και ξένες τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες επενδυτές και λήγουν τον επόμενο χρόνο. Το υπόλοιπο ποσό καθώς και τα προβλεπόμενα ελλείμματα του 2012 θα καλυφθούν από τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιμήκυνση θα γίνει σε εθελοντική βάση, δηλαδή θα συμμετάσχουν στην προτεινόμενη συμφωνία μόνον όσοι από τους κατόχους ομολόγων το επιθυμούν. Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία έλεγαν ότι οι νομικοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση θεωρούν ότι μια εθελοντική επιμήκυνση δεν θεωρείται πιστωτικό γεγονός (credit event) και συνεπώς δεν ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS). Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, η συμφωνία θα προβλέπει, εκτός από την επιμήκυνση, μια περίοδο χάριτος, δηλαδή τη μη καταβολή τόκων για τα συγκεκριμένα ομόλογα για δύο χρόνια και ως αντάλλαγμα οι ομολογιούχοι θα πάρουν ένα καλύτερο επιτόκιο.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν τελικά σε κάποια άλλη συμφωνία, δεδομένου ότι, όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, η επιμήκυνση θα ήταν αποτελεσματικότερη εάν περιελάμβανε τα ομόλογα που λήγουν από το 2013 έως το 2014.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές ποιος ζήτησε τη σύγκλιση του έκτακτου Eurogroup για να συζητηθεί το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση βασίζεται σε δύο δεδομένα:
1. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους για το έλλειμμα του 2011 και του 2012. Επίσης, οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ακόμη ασαφές. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας. Είναι μάλιστα πιθανό να αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα ακόμη και φέτος λόγω των αποκλίσεων στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
2. Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει νέα βοήθεια καθώς η κοινή γνώμη είναι εχθρική απέναντι στα σχέδια διάσωσης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Τούτων δοθέντων, η εθελοντική επιμήκυνση ήταν η λύση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά διεκδικεί μια επιμήκυνση του Μνημονίου, δηλαδή μια παράταση δύο έως τέσσερα χρόνια για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Με την ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, εκτιμάται ότι η οικονομία θα βγει ταχύτερα από την ύφεση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100023_07/05/2011_441359

Ζήτημα που χειρίστηκαν αποκλειστικά ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν η όλη πορεία που οδήγησε στη χθεσινή συζήτηση στο Λουξεμβούργο για μερική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους πέραν του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Eνωση και το ΔΝΤ.
Ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί που βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν με τη δημοσιοποίηση της χθεσινής μετάβασης του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο: ανέμεναν τις όποιες αποφάσεις τον Ιούνιο, καθώς τις συνέδεαν με την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 - 2015 που θα είχε διασφαλίσει το «πράσινο φως» της τρόικας, αλλά και με τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Eνωσης στα τέλη του ίδιου μήνα.
Oμως, τελικώς, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν δραματικά. Κατά μια εκδοχή, αυτό το ζήτησε η ελληνική πλευρά, που θεωρούσε ότι η παράταση της εκκρεμότητας ήταν πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρότατες παρενέργειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Καθώς και ότι η συνεχιζόμενη φιλολογία για «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος θα είχε τελικώς καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα, ενώ επιπροσθέτως «ένιωθε» την πίεση που δημιουργούσε το ταμειακό πρόβλημα του 2011.
Μάλιστα, κατά ορισμένες πληροφορίες, το θέμα έθεσε ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου στις επαφές που είχε με τους «κορυφαίους» παίκτες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, αναφέροντας πως με την τροπή που λαμβάνουν οι εξελίξεις, η Ελλάδα πιέζεται για έξοδο από το ευρώ, καθώς τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα» των ομολόγων δεν συνιστά λύση, αφού θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία και το τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως αυτή η επισήμανση του πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκε ως «εργαλείο» για την «προβοκατόρικη», όπως την χαρακτηρίζουν, διαρροή προς το Spiegel, ενώ είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός ποτέ δεν θα έθετε ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση της μετάβασης του κ. Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο και η συνάντηση με τους ομολόγους του προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στην Αθήνα.
Kύρια πηγή ανησυχίας ήταν το ενδεχόμενο στην κοινή γνώμη να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι τυχόν συμφωνία για την επιμήκυνση δεν είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά ότι αυτή υποχρεώθηκε να ζητήσει εσπευσμένα μια όποια λύση προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Επίσης, εκφράζονταν φόβοι το χθεσινό θρίλερ στο Λουξεμβούργο να μην καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες το πολιτικό κλίμα να επιβαρυνθεί υπέρμετρα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100026_07/05/2011_441356

Επανακαθορίζονται οι στόχοι για το έλλειμμα του 2011
Οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού φέρνουν καινούργιο πακέτο βοήθειας

Σε νέο πακέτο βοήθειας, νέο Μνημόνιο και νέους ρεαλιστικότερους δημοσιονομικούς στόχους, τουλάχιστον για το 2011, οδηγούν οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.
Αν και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε ολοκληρωθεί από την τρόικα η συλλογή των στοιχείων για το σύνολο του δημόσιου τομέα, ώστε να μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το εύρος της δημοσιονομικής εκτροπής φέτος, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπέρβαση πολύ μεγαλύτερη των 3 δισ. ευρώ που προέβλεπε έως πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι τα επιπλέον μέτρα που θα απαιτηθούν ίσως ξεπεράσουν τελικά τα 4 ή ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις οφείλονται:
1. Στην υστέρηση των εσόδων, που δεν αναμένεται να ανακάμψουν καθώς η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθυστερεί, ενώ η ύφεση επιτείνει το πρόβλημα.
2. Στις ανάγκες δημόσιων φορέων για περισσότερες πιστώσεις. Ηδη ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ θέλουν επιπλέον πιστώσεις 1,2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ, που θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση.
Από την άλλη μεριά, οι αποκλίσεις αυτές είναι πλέον τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν πλήρως, παρά μόνο με δραματικές περικοπές δαπανών, που πολιτικά και κοινωνικά είναι δυσβάστακτες και οικονομικά θα επιτείνουν την ύφεση.
Αυτά τα δεδομένα οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ είναι πλέον ανέφικτος. Ακόμη χειρότερα, δημιουργείται μια ταμειακή τρύπα, ένα μεγαλύτερο ταμειακό έλλειμμα που δεν μπορεί να καλυφθεί από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Η καταβολή των δόσεων του δανείου έχει προγραμματιστεί να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει το προβλεπόμενο έλλειμμα (17 δισ. ευρώ) και την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν. Οποιαδήποτε υπέρβαση στο έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί με περικοπές δαπανών ή με μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Δεδομένου όμως του εύρους της απόκλισης, οι περικοπές δαπανών δεν αρκούν, ενώ μεγαλύτερες από τις προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων (11 δισ. ευρώ φέτος) θα εξαντλήσουν τις ελληνικές τράπεζες και θα οξύνουν περαιτέρω το ήδη οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Ηδη το Δημόσιο έχει δανειστεί μέσω εντόκων 9,3 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, το Δημόσιο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου με τις γνωστές μεθόδους θα έχει υψηλό τίμημα για την οικονομική δραστηριότητα. Ετσι, η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσουν πλέον το ενδεχόμενο μιας συνολικότερης λύσης. Δηλαδή, ένα νέο πακέτο βοήθειας, που θα συνοδεύεται όμως με νέο Μνημόνιο, δηλαδή με νέους όρους και προϋποθέσεις και με στόχους για τη μείωση του ελλείμματος προσαρμοσμένους στην πραγματικότητα που δημιουργούν το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2010 και οι εξελίξεις το 2011.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε βολιδοσκοπήσει την τρόικα για αλλαγή του δημοσιονομικού στόχου του 2011 ήδη κατά την αξιολόγηση του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν οι ξένοι εμπειρογνώμονες είχαν εκτιμήσει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ. Η απόκλιση ήταν μικρή και θα μπορούσε να καλυφθεί σχετικά εύκολα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων.
Ωστόσο, τότε επικράτησε η άποψη να περιμένουν ώστε να διαπιστώσουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως στο θέμα της Πορτογαλίας, ενώ υπήρχε και η προσδοκία ανάκαμψης των εσόδων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100027_07/05/2011_441296

No comments: