10.5.11

Ζητούνται όπλα κατά εξαγορών ιταλικών εταιρειών από ξένους

Reuters
Οι εξαγορές μεγάλων ομίλων αποτελούν ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στην Ιταλία, όπως καταδεικνύει άλλωστε η έκκληση της Αρχής εποπτείας των αγορών στην Ιταλία, Consob, στο Κοινοβούλιο για την ψήφιση νόμου που θα προφυλάσσει στρατηγικής σημασίας εταιρείες από ξένα συμφέροντα. Ο λόγος που επανήλθε το ζήτημα στην επιφάνεια είναι η αποτυχία της Ρώμης να μπλοκάρει την εξ ολοκλήρου εξαγορά της Parmalat από τη γαλλική Lactalis, αντί 3,4 δισ. ευρώ. Προηγουμένως, συγκεκριμένα τον Μάρτιο, ο όμιλος κοσμημάτων Bulgari είχε εξαγοραστεί από τον γαλλικό κολοσσό LVMH.
Ο Τζουζέπε Βέγκας, πρώην υφυπουργός της Ιταλίας που ανέλαβε τα ηνία της Consob τον Νοέμβριο, δήλωσε ότι ορισμένες εξαγορές στοχεύουν στο να αποκτήσουν οι ξένες εταιρείες κυρίαρχη θέση στην εγχώρια αγορά, παροτρύνοντας τα μέλη του Κοινοβουλίου να λάβουν τα μέτρα τους. «Οι εξαγορές ιταλικών εταιρειών από ξένους μπορούν να αποφέρουν οφέλη στην οικονομία της χώρας», δήλωσε ο κ. Βέγκας στην πρώτη ομιλία που έδωσε ενώπιον παραγόντων του κλάδου. «Ωστόσο, αυτές οι εξαγορές δεν στοχεύουν πάντα στην ενίσχυση της αξίας μιας εταιρείας. Κατά συνέπεια είναι μείζονος σημασίας να χαραχθούν νομικά πλαίσια για τις εξαγορές εγχώριων εταιρειών που θα καλύπτουν κάθε κίνδυνο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Consob.
Η Ρώμη είχε αντιδράσει στη σταδιακή αύξηση του ποσοστού που κατείχε η Lactalis στο μετοχικό κεφάλαιο της Parmalat, δίνοντας στην εταιρεία πίστωση χρόνου για την εξεύρεση λευκού ιππότη που θα την έσωζε από τον έλεγχο των Γάλλων – κάτι που τελικά δεν κατάφερε. Φέτος ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στην κρατική εταιρεία συμμετοχών Cassa Depositi e Prestiti να αποκτά μερίδια στο μετοχικό κεφάλαιο μιας υγιούς εταιρείας με στρατηγικό ρόλο στην εγχώρια οικονομία. Ωστόσο, ο νόμος δεν προσδιορίζει τι εταιρείες έχουν ρόλο στρατηγικής σημασίας στην οικονομία.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ρώμη έθεσε σε εφαρμογή, παραδόξως, ανάλογο καθεστώς που ισχύει στη Γαλλία με νόμο που ψηφίστηκε ήδη από το 2005, προσδιορίζοντας ως στρατηγικής σημασίας για την οικονομία τους κλάδους της ενέργειας, των τροφίμων, της άμυνας και των τηλεπικοινωνιών. Μετέπειτα, με απόφαση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ιδρύθηκε το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Γαλλίας, FSI, με διαθέσιμα της τάξεως των 20 δισ. ευρώ, ως μέτρο για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η Lactalis είχε ήδη αυξήσει από τον Μάρτιο το μερίδιό της στο 29% του μετοχικού κεφαλαίου της Parmalat. Στις αρχές Μαΐου, υπέβαλε πρόταση για εξαγορά του υπολοίπου 71% της Parmalat, ενώ ομάδα ιταλικών εταιρειών απέσυρε, εντέλει, σχέδια για την υποβολή αντιπρότασης. Η διοίκηση της Lactalis είχε αντιδράσει τον Μάρτιο εντόνως στην κριτική της κοινής γνώμης στην Ιταλία για την απόκτηση του ελέγχου της Parmalat. O πρόεδρος του γαλλικού ομίλου στην Ιταλία, Αντόνιο Σάλα, είχε δηλώσει ότι «δεν μπορούν να αλλάζουν οι κανόνες στη διάρκεια του παιχνιδιού».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/05/2011_441516

No comments: