5.5.11

Μνημόνιο α λα ελληνικά και για την Πορτογαλία

Στα πρότυπα της Eλλάδας και της Iρλανδίας βασίστηκαν οι όροι του πορτογαλικού πακέτου στήριξης ύψους 78 δισ. ευρώ, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι της Ε.E. Το πορτογαλικό Μνημόνιο προβλέπει αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα, κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας μετά την πάροδο 18μήνου και μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων. Δεν θα υπάρξουν, όμως, μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ή περικοπές προσωπικού σε φορείς, μείωση του βασικού μισθού, κατάργηση των επιδομάτων για τις εορτές των Χριστουγέννων και της αδείας, ή αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_05/05/2011_440924

H δήλωση Σόκρατες ότι πέτυχε μια καλύτερη συμφωνία δυσαρέστησε κύκλους της Ε.Ε.

Associated Press, Reuters
Οι όροι του πακέτου διάσωσης της πορτογαλικής οικονομίας είναι «σκληροί» και καθόλου ευνοϊκότεροι από αυτούς που περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα πακέτα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας, δήλωσαν εμφατικά χθες αξιωματούχοι της Ε.E. Στο μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση στην Πορτογαλία δήλωνε χθες ότι θα εξετάσει εάν θα στηρίξει την υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά τις εκτιμήσεις ότι τα νέα μέτρα θα παγιδεύσουν την οικονομία σε διετή ύφεση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Zοζέ Σόκρατες, ανακοίνωσε το βράδυ της Tρίτης τους όρους του δανειοδοτικού προγράμματος, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ για την Πορτογαλία, συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ. Από αυτά, δώδεκα δισ. ευρώ και πλέον πρόκειται να διοχετευθούν στις εγχώριες τράπεζες μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου κατά το επόμενο 18μηνο.
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο κ. Σόκρατες υποστήριξε ότι πέτυχε μια «καλή συμφωνία» συγκριτικά με τα αυστηρά δανειοδοτικά προγράμματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, μια δήλωση που δυσαρέστησε κύκλους της Ε.Ε. «Πρόβαλε τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο», δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. που τήρησε στην ανωνυμία του. Οι γενικές εκλογές είναι δρομολογημένες για τις 5 Ιουνίου.
Οι λεπτομέρειες του τριετούς δανειοδοτικού προγράμματος θα παραμείνουν εμπιστευτικές μέχρι σήμερα, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως. Το ύψος των επιτοκίων αποτελεί ένα από πλέον φλέγοντα ζητήματα. Μέχρι χθες ήταν γνωστό ότι τίθεται στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013, από το 9,1%, φέτος. Η Λισσαβώνα κέρδισε πίστωση χρόνου κατά ένα έτος λόγω μεγαλύτερου του αναμενομένου ελλείμματος το 2010. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το έλλειμμα θα πρέπει να έχει μειωθεί στο 5,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010 και στο 4,5% μέχρι το 2012.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα, στις πωλήσεις και στην παροχή υπηρεσιών υγείας, η κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας μετά την πάροδο 18μήνου και η μείωση των συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ. Δεν θα υπάρξουν, όμως, μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ή περαιτέρω περικοπές προσωπικού σε κρατικούς φορείς, μείωση του βασικού μισθού, κατάργηση των επιδομάτων για τις εορτές των Χριστουγέννων και της αδείας, ή αλλαγές στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Δρομολογείται, όμως, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τον κρατικό αερομεταφορέα TAP Air Portugal, την εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων ΑΝΑ και την κρατική εταιρεία ταχυδρομείων CTT. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται η πώληση μεριδίων στις εταιρείες ενέργειας EdP και REN.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100034_05/05/2011_440892

No comments: