11.5.11

νάγκη για νέες εγγυήσεις στις τράπεζες

Στην περίπτωση υποβάθμισης άνω των τεσσάρων βαθμίδων από τον οίκο Fitch

Εντείνονται οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα ενόψει του νέου γύρου υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που άνοιξε προχθές, Δευτέρα, η Standard & Poor’s (S&P). Αν και η υποβάθμιση της S&P δεν έχει απτή επίπτωση στα οικονομικά των τραπεζών, ωστόσο οι επαπειλούμενες υποβαθμίσεις από την Moody’s και την Fitch είναι πιθανό να επιδεινώσουν σημαντικά τις συνθήκες ρευστότητας.
Οι επιτελείς των εμπορικών τραπεζών αναμένουν με αγωνία το μέγεθος των υποβαθμίσεων (πόσες βαθμίδες) από την Fitch και την Moody’s, οι οποίες αναμένονται από μέρα σε μέρα. Σημειώνεται ότι η Moody’s προειδοποίησε χθες πως είναι πιθανό να προχωρήσει στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, άνω των δύο βαθμίδων, εξαιτίας της διόγκωσης του ελλείμματος του 2010, της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η Fitch. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, μια υποβάθμιση από την Fitch έως 4 βαθμίδες δεν θα έχει αξιόλογη επίπτωση. Ωστόσο, αν η υποβάθμιση ξεπεράσει τις 4 βαθμίδες, τότε θα «χτυπήσουν» τιτλοποιήσεις και καλυμμένες ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται στα 30 δισ. ευρώ. Ετσι, οι τράπεζες θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετη ρευστότητα λόγω της περικοπής της αποτίμησης, σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται σε οριακό επίπεδο. Οι ανάγκες «επιστροφής» ρευστότητας στο ευρωσύστημα εξαιτίας της περικοπής των αποτιμήσεων μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα αν προχωρήσουν σε υποβάθμιση πολλών βαθμίδων τόσο η Fitch όσο και η Moody’s.
Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό να απαιτηθεί και νέο πακέτο στήριξης του Δημοσίου υπό την μορφή των εγγυήσεων καθώς το νέο πακέτο των 30 δισ. ευρώ (στο πλαίσιο της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων) δεν επαρκεί. Καθοριστική θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία βρίσκεται σε φάση απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ρευστότητας (από τα οποία είναι απόλυτα εξαρτημένες οι ελληνικές τράπεζες) και ασκεί ισχυρές πιέσεις στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για την εφαρμογή δράσεων που θα οδηγήσουν στη μείωση της εξάρτησής τους από το ευρωσύστημα. Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ βρίσκεται σε διαβούλευση με τις τράπεζες για τα σχέδια μεσοπρόθεσμων αναγκών χρηματοδότησης (τα οποία θα περιλαμβάνουν τρόπους και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ) τα οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου. Ετσι, για να μπορέσουν οι τράπεζες να απορροφήσουν χωρίς αναταράξεις τις επιπτώσεις των νέων υποβαθμίσεων θα πρέπει η ΕΚΤ να αναστείλει ή έστω να μεταθέσει χρονικά την εφαρμογή της πολιτικής απόσυρσης των μέτρων έκτακτης ρευστότητας, σε μια περίοδο που το κλίμα για την χώρα (αυτή τη στιγμή είμαστε εκτός στόχων περίπου σε όλα) έχει βαρύνει ιδιαίτερα. Αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η αδυναμία αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης οδηγεί σε γρήγορη μετάδοση των ασθενειών στο τραπεζικό σύστημα (με τις εκροές καταθέσεων να εντείνουν τις πιέσεις) αυξάνοντας την αστάθεια.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 9 Μαΐου η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες (Β μακροπρόθεσμο χρέος, C βραχυπρόθεσμο χρέος), προειδοποιώντας παράλληλα ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας που βρίσκεται σε ιδιώτες. Μάλιστα, η S&P εκτίμησε ότι απαιτείται απομείωση (haircut) του χρέους άνω του 50% ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_11/05/2011_441708

No comments: