20.5.11

Επικεφαλής ΔΝΤ στην Ιρλανδία: Συστήνει αναβάθμιση Μηχανισμού Στήριξης και επ΄ουδενί αναδιάρθρωση

Μεγαλύτερο νοικοκύρεμα και συνέπεια στα μέτρα καθώς και τη διοχέτευση μεγαλύτερης ρευστότητας στις αγορές συστήνει στις ευρωπαϊκές αρχές το ΔΝΤ προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την κρίση χρέους στην περιοχή.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την Ιρλανδία, ο κ. Α. Τσόπρα, που ήταν επικεφαλής της αποστολής στη χώρα, σημειώνει ότι είναι κρίσιμης σημασίας η συνέχιση της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ σε χώρες των οποίων ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα.

«Σημείο κλειδί για μία αποτελεσματική ευρωπαϊκή λύση είναι ένα ισχυρότερο για όλη την περιοχή πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης, και να τεθεί ταχύτατα σε εφαρμογή ένας αναβαθμισμένος Μηχανισμός Διάσωσης στην Ευρωζώνη, ο οποίος και θα μπορεί να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ευελιξία τη σημερινή κρίση.

«Το μέγεθος του ταμείου διάσωσης και οι όροι χρηματοδότησης θα πρέπει να είναι τέτοιοι ώστε οι ιδιώτες επενδυτές να πεισθούν ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο ενώ η αναδιάρθρωση είναι εκτός διαπραγμάτευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον κ. Τσόπρα, θα πρέπει να επιταχύνουν την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.  Στο πλαίσιο αυτό τα τεστ αντοχής που θα ακολουθήσουν, όπου χρειάζονται, θα δείξουν ποιές τράπεζες χρειάζονται να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους δομή ή να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή ακόμη και να διακόψουν τη λειτουργία τους.

ΔΝΤ για Ιρλανδία: Ζητά από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα
«Απαιτείται μία συνολικότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση, για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην περιοχή ώστε η Ιρλανδία να λάβει βοήθεια στην επιδίωξή της να ξαναβγεί γρήγορα στις αγορές", ανέφερε σήμερα στο Δουβλίνο ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, κ. Ατζάι Τσόπρα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι "για τα θέματα πολιτικής που έχουν υπό την εποπτεία τους οι ιρλανδικές αρχές έχουν δείξει αποφασιστικότητα και κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να ξεπεράσουν τα υφιστάμενα προβλήματα... όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε επίσης ότι αυτό το «γίνεται ό,τι είναι δυνατόν' μπορεί στην πορεία να αποδειχθεί απλά ότι δεν επαρκεί... Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο
δηλώνουμε με έμφαση ότι χρειάζεται μία συνολικότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση, για να αντιμετωπιστεί στην περιοχή αυτή η κρίση χρέους».

Το ΔΝΤ αναμένει πλέον η αναλογία του εξωτερικού χρέους της Ιρλανδίας προς το ΑΕΠ της να φθάσει το 120% μέσα στο 2013. Το ΔΝΤ εκτιμά σήμερα ότι η προοπτική του εξωτερικού χρέους της Ιρλανδίας «παραμένει ευάλωτη».

Όσον αφορά την πιθανότητα οι ιρλανδικές τράπεζες να ενισχυθούν στο άμεσο μέλλον με 24 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσό μικρότερο από τα 35 δισ.ευρώ που προβλέπονταν αρχικά) μέσω του εξωτερικού δανεισμού, ο ίδιος αξιωματούχος σχολίασε ότι «έτσι, θα υπάρξει η 'κάλυψη' του σεναρίου σύμφωνα με το οποίο η Ιρλανδία θα ξαναβγεί στις αγορές με καθυστέρηση σε σύγκριση με ό,τι νομίζαμε σε έναν πρώτο χρόνο ότι θα της ήταν επιτρεπτό».

Διπλωματικές πηγές στην ευρωζώνη έλεγαν πρόσφατα ότι «η Ιρλανδία μπορεί να πετύχει τη μείωση του επιτοκίου των δανείων της από την ΕΕ, αν η κυβέρνησή της επιταχύνει τη λήψη των μέτρων λιτότητας, αντί να φορολογήσει περισσότερο τις επιχειρήσεις της» (όπως τής ζήτησαν οι Βρυξέλλες).

Το 2011 η ιρλανδική οικονομία εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6%, ενώ νωρίτερα εκτιμάτο ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός θα ήταν 0,5%. «Χρειάζεται δυναμικότερος ρυθμός ανάπτυξης για να εξυπηρετείται αποτελεσματικά το ιρλανδικό εξωτερικό κρατικό χρέος», έλεγαν άλλες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1496565&nt=103

No comments: