20.5.11

Αντίθετη η Bundesbank σε χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων

Η γερμανική Bundesbank προειδοποίησε σήμερα ότι η ελαστικοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί το βαρύ φορτίου του χρέους και θα στερήσει την αξιοπιστία από τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα. 

Για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς είναι επίσης κρίσιμο τα μέλη της ζώνης του ευρώ να ενισχύσουν την επιθυμία τους για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων σε ανεξάρτητη βάση αντί να μοιράζονται τα προβλήματα χρέους με άλλα κράτη, αναφέρει η Bundesbank στο μηνιαίο δελτίο του Μαΐου.

Οι προειδοποιήσεις της Bundesbank ακολουθούν την αναζωπύρωση των ανησυχιών για τον ρυθμό των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τις εικασίες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και πιθανώς να επιδιώξει νέο δάνειο 60 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκτός από τις προειδοποιήσεις για τις "ειδικές προκλήσεις" που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η Bundesbank τονίζει ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το δικό της δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Στην Ιρλανδία, όπου ήδη εφαρμόζονται μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος, η αδύναμη οικονομία ενέχει κινδύνους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση. Ακόμα πιο σοβαρά είναι τα πιθανά δημοσιονομικά βάρη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την ιρλανδική κυβέρνηση καθώς συνεχίζει τη διαδικασία αναμόρφωσης του τραπεζικού συστήματος, αναφέρει η Bundesbank.

Στη Γερμανία, η ισχυρή ανοδική τάση στην οικονομική ανάπτυξη αυτό το έτος αναμένεται να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν αναμένεται να συνεχιστεί με την ίδια υψηλή ταχύτητα που έχει εμφανίσει μέχρι στιγμής το 2011.

Όσον αφορά την ταχεία ανάκαμψη, η Bundesbank προειδοποιεί για "σημαντική" επιδείνωση στο περιβάλλον των τιμών στη Γερμανία καθώς οι επιχειρηματικές, οικονομικές και μισθολογικές προσδοκίες πλησιάζουν τα ανώτατα επίπεδα αρκετά νωρίς στον υφιστάμενο οικονομικό κύκλο.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, γνώρισε αύξηση 1,5% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο με την οικονομία της που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές να τροφοδοτείται από την ισχυρή ζήτηση στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου ωστόσο έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία μειώνει την εξάρτιση της στις εξαγωγές και εξαρτάται περισσότερο στην εγχώρια καταναλωτική ζήτηση και τις επενδύσεις.

© Dow Jones Newswires

No comments: