5.5.11

Deutsche Bank: Οι πέντε λόγοι που οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν το «πράσινο φως» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

«Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν το 2013; Ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;». Τα ερωτήματα πολλά γι’ αυτό το ζήτημα στην Ευρώπη, αλλά ο επικεφαλής της Deutsche Bank στο Λονδίνο, Mark Wall, εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο και βρίσκει πέντε λόγους που είναι δύσκολο να συμβεί.
αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Εάν η ΕΕ, που διαρκώς απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χωρίς να έχει προετοιμάσει πριν τους πιστωτές, προχωρήσει μία τέτοια λύση για την Ελλάδα, τότε η αξιοπιστία της θα πληγεί σημαντικά. Δεν είναι σωστό να ξεκινάς τη συζήτηση σε ένα μήνα για αναδιάρθρωση και τον επόμενο μήνα την πραγματοποιήσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Wall.
- Η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα: Μία αναδιάρθρωση θα πλήξει σημαντικά τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης. Αν και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει, τα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS) δείχνουν ότι ακόμη 154 δις. ευρώ ελληνικών ομολόγων κατέχονται από ξένους. Εάν αποφασιστεί αναδιάρθρωση, θα πρέπει ο κλάδος να αναζητήσει σημαντικά κεφάλαια από τις αγορές για την ενίσχυση του και για την εναρμόνιση στους νέους κανόνες της Βασιλείας, σε μία στιγμή μάλιστα που οι αγορές θα βρίσκονται σε εξαιρετική μεταβλητότητα για το μέλλον της Ζώνης.
-Η έκθεση των ευρωπαϊκών κρατών στην Ελλάδα: Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, εκτός των τραπεζών, πιθανές είναι και οι ζημιές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία, μαζί με το ΔΝΤ, έχει δανειστεί μέσω του προσωρινού μηχανισμού η Ελλάδα. Όσο, μάλιστα η Ελλάδα επαναχρηματοδοτεί το χρέος της με το ποσό των 110 δις. ευρώ που έλαβε μέσω του μηχανισμού, τόσο οι επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης αυξάνονται για την ΕΕ.
-Η έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα: Μία άλλη σημαντική παράμετρος σε περίπτωση αναδιάρθρωσης είναι το πολιτικό κόστος στο ενδεχόμενο να χρειαστεί η ΕΚΤ κεφαλαιακή ενίσχυση. Ήδη η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της 77 δις. ευρώ κυβερνητικών ομολόγων, τα οποία είναι είτε από την Ελλάδα, είτε από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αν και αγόρασε τα εν λόγω ομόλογα κάτω από την ονομαστική τους αξία, ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα προκαλέσει κεφαλαιακή ανεπάρκεια, η κάλυψη της οποίας θα επιβαρύνει περαιτέρω τα κράτη.
-Η έγκριση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης: Οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν εγκρίνει τις λεπτομέρειες του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013, και ο οποίος προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους. Η τελευταία αυτή παράμετρος θα οδηγήσει τις αγορές σε ένα νέο κύκλο μεταβλητότητας, με σοβαρό το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης.
Η Deutsche Bank εν ολίγοις συνδέει τη «μοίρα» της Ελλάδας με αυτή των ευρωπαϊκών πολιτικών αποφάσεων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της όμως, για να καταφέρει η Ελλάδα να σταθεροποιήσει το χρέος της θα πρέπει να καταγράψει ήδη το 2011 πρωτογενές πλεόνασμα 10,2%. Πράγμα δύσκολο.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/15554-deutsche-bank-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B5-%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82

No comments: