30.6.11

Νέο ελληνικό δράμα το Σεπτέμβριο;

Η επικύρωση των μέτρων λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο άρει μεν την μεγαλύτερη απειλή κρατικής χρεοκοπίας, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν ακόμη πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο, η προσοχή όλων θα έχει επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να συγκεντρώσουν επιπλέον βοήθεια για την Ελλάδα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει στη συνέχεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν τις 15 Ιουλίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη αποπληρωμή τίτλων.

Όταν θα περάσει ο πανικός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να εκπληρώσουν μία μακρά λίστα καθηκόντων, εκ των οποίων και την προθεσμία για την επόμενη δόση από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας το φθινόπωρο, όπου είναι πολύ πιθανό να έχουμε μία επανάληψη του δράματος.

Η δόση των 12 δισ. ευρώ
Η δόση αυτή είναι μέρος του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και η οποία είχε ως προϋπόθεση την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας από την Αθήνα. Η εκταμίευση της κάθε δόσης εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα θα πετύχει στόχους μείωσης του χρέους και του ελλείμματος ή εάν θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις για να επανέλθει το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι η σειρά του ΔΝΤ να υπογράψει την δική του συμμετοχή των 3,3 δισ. ευρώ. Η έγκριση του ΔΝΤ ήταν πιο δύσκολη. Βάσει του υπάρχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστότητα τον Μάρτιο του 2012, οπότε προβλέπεται ότι θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για να αντλήσει ρευστότητα με δικές της δυνάμεις.

Το δεύτερο πακέτο στήριξης

Οι έκτακτες κυριακάτικες συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν γίνει πλέον σχεδόν ρουτίνα. Η συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου όμως, θα είναι η πιο σημαντική, καθώς οι χώρες της ευρωζώνης που στήριξαν την Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο, αναμένεται να ψηφίσουν την εκταμίευση των 8,7 δισ. ευρώ στην Αθήνα.

Στην σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ευρωπαίοι πρόεδροι, πρωθυπουργοί και ηγέτες, δεσμεύθηκαν για «ένα νέο πρόγραμμα με κοινή στήριξη των εταίρων (της Ελλάδας) στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ» αφού η Ελλάδα εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν έχει γίνει απευθείας διαπραγμάτευση με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ για την φόρμουλα που θα ακολουθήσει το νέο πακέτο, καθώς το Ταμείο, προκειμένου να υπογράψει για την δόση των 12 δισ. ευρώ, χρειάζεται ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι θα παρέμβουν για να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης του επόμενου Μαρτίου με νέο πακέτο στήριξης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για το δεύτερο πακέτο στήριξης –όπου περιλαμβάνεται το μέγεθος του νέου πακέτου το οποίο εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ ή θα πλησιάζει τα 170 δισ. ευρώ εάν προστεθεί το υπόλοιπο από το πρώτο πακέτο στήριξης – αναμένεται να συμφωνηθούν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Κυριακής. Οι λεπτομέρειες όμως, ως προς τη δομή του πακέτου, ίσως να καθυστερήσουν κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Από το νέο πακέτο των 120 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. ευρώ θα προκύψουν από ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα θα προκύψουν από νέο δανεισμό και συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών

Ο ρόλος των ιδιωτών επενδυτών παραμένει το πιο ακανθώδες ανεπίλυτο ζήτημα. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια λήγουν ελληνικοί τίτλοι αξίας περίπου 85 δισ. ευρώ και οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν σημαντικό μέρος από το νέο πακέτο στήριξης να δημιουργηθεί από τους κατόχους αυτών των τίτλων.

Βάσει του σχεδίου που συζητούν οι γαλλικές τράπεζες – από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών ομολόγων – οι κάτοχοι του 50% εξ αυτών των τίτλων θα συμφωνήσουν εθελοντικά να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλοα όταν λήξουν αυτά που έχουν στα χέρια τους. Ένα επιπλέον ποσοστό 30% θα εξοφληθεί και το υπόλοιπο 20% θα τοποθετηθεί σε ένα περίπλοκο ταμείο ειδικού σκοπού που θα χρησιμοποιήσει σχεδόν ως οίκος αναδοχών.

Είναι αβέβαιο εάν θα επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα των ιδιωτών ομολογιούχων μέχρι την Κυριακή. Το Βερολίνο όμως ασκεί σθεναρές πιέσεις, αφού τόσο η κυβέρνηση της Γερμανίας όσο και της Ολλανδίας δεσμεύθηκαν στα κοινοβούλια τους ότι θα επικυρώσουν το νέο πακέτο στήριξης μόνο εάν υπάρξει σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών.

Η δόση του Σεπτεμβρίου

Η δόση του Ιουλίου θα περάσει γιατί η Ελλάδα δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αύξηση φορολογίας, μείωση δαπανών και σε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τι θα γίνει όμως, αν παρόλα αυτά, η Αθήνα εξακολουθεί να μην φτάνει τους στόχους για την μείωση του χρέους και του ελλείμματος;

Τον Σεπτέμβριο, οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι τα ελληνικά βιβλία και να δουν αν η Αθήνα βρίσκεται στον σωστό δρόμο ώστε να γίνει η εκταμίευση και της επόμενης δόσης, των 8,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ και των 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ορισμένοι θεωρούν πως τα μέτρα του νέου προγράμματος είναι μη ρεαλιστικά. Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να συμμορφωθεί με τους στόχους, τότε ένα ακόμη πακέτο λιτότητας – και μία ακόμη αγωνιώδης ψηφοφορία στη βουλή – μπορεί να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.




ΠΗΓΗ: FT.com

_____________________________________


 Νομίζω ότι θα είναι bye η επόμενη - το δράμα λίγο αργότερα...

Ο Murdoch πούλησε το MySpace στην Specific Media

Η News Corporation πώλησε το προβληματικό site κοινωνικής δικτύωσης, MySpace, στην εταιρία online διαφημίσεων, Specific Media.

Η News Corp, που ανήκει στον Αυστραλό βαρόνο των μήντια κ. Rupert Murdoch, πλήρωσε 580 εκατ. δολάρια για να αγοράσει την MySpace το 2005, όμως οι συνδρομητές και οι διαφημιστές «εγκατέλειψαν» την ιστοσελίδα για χάρη των ανταγωνιστικών Facebook και Twitter.
Το τίμημα της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ήταν αρκετά χαμηλή, στα 35 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με την Specific Media, που έχει έδρα στην Καλιφόρνια, ο αστέρας της ποπ Justin Timberlake θα αγοράσει τμήμα της επιχείρησης.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/646834/ArticleNewsWorld.aspx

__________________________

Αναμενόμενο να είναι χαμηλή - έχει πέσει
μπορεί όμως να είναι και υψηλό το νούμερο για ύστερα από κάνα χρόνο...

Ολέθριο το εξάμηνο για τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. χρειάστηκε τρεισήμισι μήνες για πετύχει τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (η τελευταία φορά που συμπλήρωσε περισσότερες των δύο θετικών συνεδριάσεων ήταν η περίοδος από 9 έως και 14/3), ενώ σήμερα ολοκληρώθηκε όχι μόνο ο Ιούνιος αλλά και ένα απόλυτα ολέθριο χρηματιστηριακό εξάμηνο.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, το τέλος του Ιουνίου βρήκε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαίες απώλειες 2,32% και τον Τραπεζικό οριακά μηνιαία κέρδη 0,36%

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στο -9,54% και του Τραπεζικού στο -21,83%.

Επίσης το τέλος του χρηματιστηριακού εξαμήνου βρήκε την πρώτη 10αδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,79 δισ), Εθνική (4,71 δισ), ΟΠΑΠ (3,43 δισ), ΟΤΕ (3,15 δισ), ΔΕΗ (2,29 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,99 δισ), Alpha Bank (1,85 δισ), Κύπρου (1,83 δισ), Eurobank (1,79 δισ), Αγροτική (1,72 δισ). 

ο τζίρος επέστρεψε στα γνωστά νούμερα … λιτότητας και αφ΄ ετέρου ελαχιστοποιήθηκαν σημαντικά οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές εκτός 20αρη.

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι από το ταμπλό του 20αρη ξεχωρίζει το +9,68% της Αγροτικής (μετά και την ανακοίνωση για πλήρη κάλυψη της ΑΜΚ), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το σημερινό θετικό κλείσιμο του Δείκτη είχε βασικούς χορηγούς τους ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Μόλις τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-0,96%), MIG (-3,13%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-0,35%) και Τιτάν (-0,6%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Πειραιώς και MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική (+9,68%), ΟΤΕ (+4,05%), ΟΠΑΠ (+3,97%), ΔΕΗ (+2,81%) και Εθνική (+2,49%), ενώ με σαφώς μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1285,41 μονάδες (12.45) και έκλεισε τελικά στις 1279,06 με κέρδη 1,12%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 85 εκατ. από τα οποία τα 2,3 αφορούσαν “πακέτα”. 

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/646894/ArticleMarketComment.aspx

Γενική απεργία στην Αγγλία για το συνταξιοδοτικό

Η πρώτη απεργία του δημόσιου τομέα στη Βρετανία ξεκινά σήμερα, κατά των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Στις κινητοποιήσεις αναμένεται να λάβουν μέρος πάνω από 750.000 εργαζόμενοι δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί κ.α.
Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι προχωρούν την Πέμπτη σε 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στις συντάξεις. Δικαστήρια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστά. Από την απεργία επηρεάζονται επίσης τα πανεπιστήμια και τα κολέγια. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν έχουν ήδη ενημερωθεί ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις τόσα στα λιμάνια όσο και στα αεροδρόμια.
Τα συνδικάτα, που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο κεντρικό Λονδίνο, πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησε το 2007 η κυβέρνηση των Εργατικών εγγυάται τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος συντάξεων.
Η μεταρρύθμιση των συντάξεων εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση Κάμερον μόλις ανέλαβε την εξουσία, πριν από ένα χρόνο. Ο στόχος είναι να μειωθεί δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2014, κυρίως μέσα από την κατάργηση 330.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη γιατί οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι και ζουν περισσότερο. Για το λόγο αυτό πρέπει να μετατοπιστεί η ηλικία συνταξιοδότησης και να αυξηθούν οι εισφορές.
«Απευθύνομαι σε αυτούς που θέλουν να απεργήσουν ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και τους λέω ότι η απεργία είναι λάθος, γι αυτούς, για τον κόσμο που υπερασπίζονται και για τη χώρα» δήλωσε στο Μπέρμιγχαμ. «Οι αλλαγές που προτείνουμε συνιστούν μια καλή συμφωνία. Μια δίκαιη συμφωνία για όσους κερδίζουν λιγότερα».
Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ επισήμανε την ανάγκη να γίνει μεταρρύθμιση των συντάξεων και επέκρινε την απεργία, λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στους πολίτες. «Οι απεργίες αποτελούν ένδειξη αποτυχίας και των δύο πλευρών» είπε.
«Καταλαβαίνω γιατί οι δάσκαλοι είναι τόσο οργισμένοι με την κυβέρνηση. Τους καλώ να αναρωτηθούν όμως κατά πόσον η αναταραχή στις αίθουσες διδασκαλίας θα κάνει πιο πειστικά τα επιχειρήματά τους. Δεν κερδίζεις την υποστήριξη της κοινής γνώμης για τις συντάξεις προκαλώντας αναταραχή, ιδιαίτερα την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».
Η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να είναι με το μέρος των απεργών. Δημοσκόπηση για λογαριασμό της Independent έδειξε ότι το 50% ζητά από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις απεργίες του δημόσιου τομέα αν δεν τις προσυπογράφει τουλάχιστον το 50% των υπαλλήλων. Το 32% έχει αντίθετη άποψη.
tvxs.gr

Πώς η Κίνα σώζει μυστικά το ευρώ

Υπογείως και μυστικά, η Κίνα σώζει το ευρώ από την κρίση χρέους της περιφέρειας, αποκαλύπτει το Dow Jones Newswires.

Το Πεκίνο έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι έχει συμφέρον να επιδιώξει και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, ενώ έχει δηλώσει ότι αποδεικνύει την αλληλεγγύη του έμπρακτα, αγοράζοντας ευρωπαϊκά ομόλογα. Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για το ύψος των αγορών αυτών.

Τώρα, τα στοιχεία του Dow Jones αποδεικνύουν ότι η παρέμβαση της Κίνας υπέρ του ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έως τώρα πίστευε η αγορά.

Η Κίνα διαθέτει περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθεματικά, ενώ υπολογίζεται ότι έχει τοποθετήσει το 60% από αυτά σε δολάρια.

Αυτό το διάστημα, επιχειρεί τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, μειώνοντας τις θέσεις σε δολάρια και αυξάνοντας σε ευρώ.

Παρότι τα στοιχεία δεν είναι δημόσια, αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κινεζικές θέσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον κατά 300 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με αναλύσεις, η Κίνα πουλά σε κάθε εργάσιμη ημέρα για τις αγορές αμερικανικά ομόλογα περίπου 2 δισ. δολαρίων, με το ένα τρίτο να μετατρέπεται σε ευρώ και επενδύσεις ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Faros Trading, η Κίνα θα μπορούσε να επενδύσει περίπου 500 δισ. ευρώ στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, με το 20% να δίνεται στις χώρες της περιφέρειας.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=47&artid=97764

_______________________________________________

Δεν νομίζω ο τίτλος να αντικατοπτρίζει τη πραγματικότητα...
Μπορεί η λέξη να είναι "κορόϊδα"...

Eurobank: Πώς πήρε τζάμπα 950 εκατ. από το κράτος!

Η τράπεζα του πλουσιότερου Έλληνα μεγιστάνα, η Eurobank του ομίλου Λάτση, θα συνεχίσει να κρατά τα 950 εκατ. ευρώ που έχει πάρει από το... άφραγκο Ελληνικό Δημόσιο ως κεφαλαιακή ενίσχυση, παρότι «πονάει» από την πληρωμή τόκων 95 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μια ματιά, όμως, στα «ψιλά γράμματα» των οικονομικών καταστάσεων της τράπεζες δείχνει ότι ο «πόνος» είναι πιο «γλυκός» από όσο φαίνεται, αφού τα 95 εκατ. ευρώ επιστρέφονται στην Eurobank από την εφορία και ουσιαστικά η τράπεζα έχει πάρει τζάμπα τα 950 εκατ. του Δημοσίου!
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νίκος Νανόπουλος, εξήγησε χθες στους μετόχους ότι από... φρονιμάδα και υπευθυνότητα η τράπεζα δεν πρόκειται να επιστρέψει στο ορατό μέλλον τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που έχει πάρει από το Δημόσιο: «Κρίνουμε ότι λόγω της συγκυρίας είναι φρόνιμο και υπεύθυνο από μέρους μας να τις κρατήσουμε επ’ ωφελεία των μετόχων (σ.σ.: δηλαδή, πρωτίστως του ομίλου Λάτση, που δεν δείχνει να «καίγεται» να τοποθετήσει νέα κεφάλαια στην τράπεζα)». Και θα κρατηθούν τα 950 εκατ. ευρώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Νανόπουλος, «ακόμη και εάν χρειαστεί να πληρώσουμε τον τόκο των 95 εκατ. ευρώ, ο οποίος μας πονάει».
Πριν σπεύσει κανείς να... συγκινηθεί από τον πόνο του καλού τραπεζίτη, ίσως είναι καλό να ανατρέξει στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων α’ τριμήνου της τράπεζας, για να αντιληφθεί ότι τον πόνο αυτό απαλύνει μια ισόποση έκπτωση φόρου:
n  «Την 12 Ιανουαρίου 2009», διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου 2011 της τράπεζας, «η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την έκδοση 345.500.000 προνομιούχων μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου, μη διαπραγματεύσιμων, μη μεταβιβάσιμων, μη σωρευτικής σταθερής απόδοσης 10% φορολογικά εκπιπτόμενης, με ονομαστική αξία € 2,75 έκαστη, σύμφωνα με το Νόμο 3723/2008 «Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας», οι οποίες καλύπτονται από το Ελληνικό Δημόσιο με ομόλογα ίσης αξίας.
Δηλαδή, η τράπεζα έχει καταφέρει να παίρνει πίσω ουσιαστικά από το Δημόσιο τη «σταθερή απόδοση» 10%, που έχει μεριμνήσει ο νομοθέτης να πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος για τις ενισχύσεις κεφαλαίων που λαμβάνουν. Πολύ απλά, κατατάσσει αυτή τη «σταθερή απόδοση» στις δαπάνες τόκων και εξασφαλίζει ισόποση έκπτωση φόρου, εκμηδενίζοντας το όφελος του κράτους από αυτό το δανεισμό κεφαλαίων!
Στο σημείο αυτό,  βέβαια, η Eurobank (και το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον αποδέχεται την ερμηνεία του νόμου που κάνει η τράπεζα) κινείται σε «γκρίζα ζώνη». Άλλες τράπεζες, όπως η Εθνική, δεν κατατάσσουν τη «σταθερή απόδοση» του Δημοσίου στα έξοδα τόκων, αλλά την θεωρούν ως μια μορφή μερίσματος ή πληρωμής τόκων σε μέτοχο. Προφανές είναι ότι η ίδια εκροή, σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις του ίδιου νόμου, δεν μπορεί σε μία περίπτωση να θεωρείται εκπιπτόμενη δαπάνη τόκων και στην άλλη μέρισμα, εκτός αν στην Ελλάδα ο καθένας εφαρμόζει τον φορολογικό νόμο όπως τον βολεύει. Κάποια από τις δύο εκδοχές προφανώς είναι εσφαλμένη, αλλά φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δέχεται ταυτόχρονα και τις δύο εκδοχές ως ορθές!
Για να ξεκαθαρίσει το θέμα, πάντως, θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσει η διοίκηση της Eurobank (όχι στους μετόχους της, αλλά στα φορολογικά υποζύγια της χώρας) πού ακριβώς (σε κάποια εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών, για παράδειγμα;) βασίζει αυτή την ιδιαίτερα βολική για την ίδια την τράπεζα και τους μετόχους της ερμηνεία του νόμου. Και να ανακοινώσει σε ποιο ύψος ανέρχονται ως τώρα οι εκπτώσεις φόρου που έχει εξασφαλίσει η τράπεζα με αυτή τη μέθοδο, για να έχουμε όλοι μια αντίληψη του πόσο πραγματικά «πονούν» ορισμένες τράπεζες από τους τόκους για τα κεφάλαια που έχουν λάβει από τον... τρύπιο κρατικό κορβανά.
Κατά τα λοιπά, πάντως, η διοίκηση της Eurobank εμφανίσθηκε γενναιόδωρη προς το Ελληνικό Δημόσιο σε αυτή τη δύσκολη ώρα. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ν. Καραμούζης, η τράπεζα έχει συνολικά στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα ονομαστικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ και εξ αυτών,  μέχρι τα μέσα του 2014, λήγουν ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ. Για αυτά τα ομόλογα που λήγουν, η διοίκηση της τράπεζας εμφανίσθηκε πρόθυμη να μετάσχει στην εθελοντική διαδικασία αναχρηματοδότησης του Δημοσίου από ιδιώτες πιστωτές.
Βέβαια, από τις δύο εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι (ανταλλαγή με ομόλογα διάρκειας 30 ετών ή με ομόλογα 5ετούς διάρκειας), η διοίκηση της Eurobank φαίνεται ότι προσανατολίζεται να επιλέξει αυτή με τη μικρότερη διάρκεια της νέας χρηματοδότησης. Το σενάριο που θέλει την ανταλλαγή τίτλων με ομόλογα διάρκειας 30 ετών δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τους ιδιώτες, δήλωσε ο κ. Καραμούζης, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους «ιδιώτες» αναφέρεται, αφού ήδη το σενάριο έχουν αποδεχθεί οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες (προφανώς ο «ιδιώτης» που είχε στο μυαλό του ο κ. Καραμούζης είναι η ίδια η Eurobank!).
Έστω κι έτσι, κάτι είναι κι αυτό για το πολύπαθο Ελληνικό Δημόσιο: βρέθηκε μια τράπεζα που έχει πάρει ως τώρα 950 εκατ. ευρώ ως ενισχύσεις κεφαλαίων από το κράτος και άλλα 13,6 δισ. ευρώ ως ενισχύσεις ρευστότητας, η οποία δέχεται γενναιόδωρα να διατηρήσει μια τοποθέτηση 2 δισ. ευρώ στα... ομόλογα του ευεργέτη της. 

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/eurobank----950-----2011062838535/

ΧΑ: Aδύναμος κρίκος οι τράπεζες

Η νέα αιτία των πιέσεων του τραπεζικού κλάδου, παρά το θετικό πρόσημο (1,31%) και τα χλιαρά κέρδη έχει να κάνει με την ανησυχία της αγοράς ως προς τα αποτελέσματα των επικείμενων stress tests, ότι δηλαδή μία ελληνική τράπεζα δεν θα καταφέρει να περάσει τη δοκιμασία.
Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που υπάρχει δυσπιστία διεθνώς ως προς το roll over των ελληνικών ομολόγων, αντίστοιχο κλίμα δημιουργείται και στην Ελλάδα, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Κατά την άποψη των αναλυτών ο λόγος που δεν «ξεσπαθώνει» το Χ.Α. δεν είναι άλλος από την ανησυχία πως η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ στο να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, δεδομένου ότι τα δείγματα γραφής από το Μνημόνιο δεν είναι σπουδαία.

Άλλωστε σήμερα, που εκπνέει το πρώτο εξάμηνο θα έπρεπε να είχαν έρθει στη Βουλή τα νομοθετήματα για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει καν. Πώς θα δουν οι ξένοι και οι δανειστές ότι κάτι αλλάζει, διερωτώνται παράγοντες της αγοράς. Επιπρόσθετα, το ντέρμπι για την έκτη δόση τον Σεπτέμβριο έχει ήδη αρχίσει πριν καν πάρουμε την Πέμπτη δόση (F.Τ.).
Ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στι 1.279,06 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,12%. Πρωταγωνιστές στην αντίδραση ήταν τα κρατικά χαρτιά και συγκεκριμένα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΤΕ. Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, απογοήτευσαν την αγορά.

Kατά τα άλλα, οι ΔΕΚΟ και κυρίως η ΔΕΗ ενόψει του μερίσματος κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο την Πέμπτη, 2,81%, στα 9,88 ευρώ για την Επιχείρηση, 3,97% για τον ΟΠΑΠ, στα 10,75 ευρώ, 4,05% για τον ΟΤΕ, στα 6,43 ευρώ και 9,68% για την ΑΤΕ, η αύξηση κεφαλαίου της οποίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1524604&nt=103

___________________________________

Εάν εσωτερικά υπάρχει τέτοια ψυχολογία, ίσως δε φτάσουμε πολύ μακριά - ως χώρα

Societe Generale Q&A: Mία γαλλική τράπεζα σχολιάζει το γαλλικό σχέδιο

Την Τρίτη πήραμε μια αρκετά καλή γεύση από τη λεγόμενη γαλλική πρόταση για τη διάσωση της Ελλάδας - που μοιάζει με ένα μείγμα ενός πολύπλοκου οχήματος SPV και Brady Bonds- με τις γερμανικές, τις ολλανδικές και τις αυστριακές τράπεζες να φαίνεται πως υποστηρίζουν το σχέδιο, το οποίο έχει στόχο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αποτρέποντας την ελληνική χρεοκοπία.
Η ευρωπαϊκή ομάδα των αναλυτών της Societe Generale επιχειρεί μέσω ερωταπαντήσεων να λύσει αρκετές από τις απορίες των περισσότερων επενδυτών, και όχι μόνο. Μίας και προέρχονται από μία γαλλική τράπεζα λοιπόν, σίγουρα αυτό το Q & A έχει ενδιαφέρον…
Ερώτηση 1η: Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή ύψους 30 δις ευρώ του ιδιωτικού τομέα;
Απάντηση: Μετά βίας. Eνα rollover του 49% των 85,5 δισ. ευρώ που είναι τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014, θα «δώσει» 42 δις ευρώ. Αλλά δεν θα συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι (π.χ.η ΕΚΤ κατέχει περίπου 25,5 δις ευρώ ομόλογα από αυτά τα 85,5 δις). Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση το rollover θα φθάσει τα 30 δις ευρώ. Υποθέτοντας ότι οι τράπεζες κατέχουν το 30% των ελληνικών ομολόγων, η συμμετοχή των τραπεζών θα επέφερε 13 δις ευρώ – ελάχιστα δηλαδή.! Η γαλλική κυβέρνηση, όπως φαίνεται, πιέζει για πολύ ευρύτερη συμμετοχή που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία καθώς και τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Ερώτηση 2η: Είναι το σχέδιο αρκετά… φιλικό προς τους επενδυτές, ετσι ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην «δώσουν» default στην Ελλάδα;
Απάντηση: Η SocGen εκτιμά πως ναι, δεδομένης της ελκυστικής δομή της συμφωνίας για τους επενδυτές. Οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν όμως να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δανείζεται χρήματα με επιτόκιο το οποίοι είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα της αγοράς - που μπορεί να είναι ένας λόγος για την… ταμπέλα του default. Το σχέδιο από την ομοσπονδία γαλλικών τραπεζών καθιστά σαφές, ωστόσο, ότι το deal έχει ως «όρο» το ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα το θεωρήσουν ως default.
Ερώτηση 3η: Το σχέδιο αντιμετωπίζει το πρόβλημα φερεγγυότητας της Ελλάδας;
Απάντηση: Καθόλου. Η πρόταση αναφέρει ότι η Ελλάδα θα καταβάλει 5,5% συν την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ, με μάξιμουμ το 2,5% και μίνιμουμ 0%, έτσι η Ελλάδα καταλήγει να πληρώνει μεταξύ του 5,5% και του 8%! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Ελλάδα να απορρίψει ξεκάθαρα την διάσωση νουμερο 2, σε μια τέτοια βάση. Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει χώρος για συζήτηση σχετικά με το επιτόκιο. Σε κάθε περίπτωση, το να περάσει ο μεγάλος πονοκέφαλος του Ιουλίου για τη χώρα και να προσφερθεί μια σχετικά φιλική λύση για τους επενδυτές, μπορεί να οδηγήσει σε ράλι ανακούφισης, αλλά τον Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο κ.ο.κ, η πρόοδος ή όχι της Ελλάδας θα πρέπει να αξιολογηθεί ξανά. Η αποτυχία επίτευξης των στόχων θα οδηγήσει σε νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία κάποια στιγμή θα δουν την άρνηση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Έτσι, οι κίνδυνοι εκτέλεσης θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Οπως έχει τονίσει ξανά ο διεθνής οίκος, μία λύση τύπου Πρωτοβουλίας της Βιέννης - και το έξυπνο γαλλικό σχέδιο - δεν λύνουν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Αγοράζουν απλά χρόνο και μπορεί να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα για κάποιο χρονικό διάστημα, εάν και εφόσον η Ελλάδα συμμορφωθεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ερώτηση 3η: Ποιά θα είναι η αντίδραση της αγοράς;
Απάντηση: Το σχέδιο αφοράτη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, έτσι προσφέρει τη βάση για την έναρξη της διάσωσης 2 - με έναν μάλλον «φιλικό» τρόπο. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να θεωρηθεί ως θετικό για την διάθεση ανάληψης κινδύνου προς τις τράπεζες. Η SocGen σημειώνει ότι οποιοδήποτε ράλι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα όπως και τα ομόλογα της υπόλοιπης περιφέρειας, θα είναι αρκετά περιορισμένο, λόγω του ότι – ουσιαστικά- δεν μειώνεται το χρέος της Ελλάδας, λόγω των μεγάλων κινδύνων εκτέλεσης των μέτρων κατά τα επόμενα τρίμηνα, και του κινδύνου ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μπορεί να οδηγήσει σε ένα άλλο κύμα υποβάθμισης των αξιλογήσεων των χωρών της περιφέρειας. Επίσης, αν ο κίνδυνος μετάδοσης δεν κλιμακωθεί, η ΕΚΤ θα είναι ελεύθερη να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1524362&nt=103

Greece Set to Get Next Aid Payment

Euro-area finance ministers are set to approve the next aid payment due Greece and outline a second rescue after banks lined up behind debt-rollover plans and Greek lawmakers approved a budget-cutting package.
The endorsements by Greece’s creditors and parliament met European Union conditions for preventing a default. Finance chiefs descend on Brussels in three days before a scheduled session July 11-12, where they aim to close this chapter of the debt crisis that has raged for more than a year.

Fifth Tranche

The July 3 finance ministers’ meeting will focus on releasing the fifth tranche of aid from last year’s 110 billion- euro bailout, Luxembourg’s Jean-Claude Juncker, the group’s chairman, said June 29.
A second package may require about 45 billion euros in new loans, 30 billion euros in Greek asset sales and a contribution of about 30 billion euros from creditors, who have indicated a willingness to roll over some of their holdings, people familiar with the matter have said.
A second package can’t be organized before a report being prepared by the International Monetary Fund, the European Commission and the European Central Bank gives an indication of how much progress Greece has made on overhauling its economic governance, Reynders said.
“We need a very good report from the troika on implementation before any new package can be put in place,” he said.
Finance ministers are also likely to discuss progress the region’s banks and insurers are making toward an agreement on how much Greek debt to roll over in response to politicians’ pressure.

German Banks

German banks have agreed to roll over the Greek bonds they’re holding that mature through 2014, which amount to about 2 billion euros, Finance Minister Wolfgang Schaeuble said today in Berlin. The country’s so-called bad banks will provide 1.2 billion euros as well, he said.
Deutsche Bank AG Chief Executive Officer Josef Ackermann, at a conference in Berlin yesterday with Chancellor Angela Merkel, predicted that financial companies would contribute to help avert a “meltdown.” German and French lenders are the biggest foreign holders of Greek debt and their participation would help the EU meet a goal of getting banks to roll over at least 30 billion euros of bonds.
Under a French proposal, bondholders would agree to roll over 70 percent of their maturing debt into new 30-year Greek bonds with the principal on the new debt guaranteed through Greece investing in zero-coupon bonds of similar maturity. Under a second option, investors would roll over 90 percent of their debt into new five-year bonds with no guarantee.

http://www.bloomberg.com/news/2011-06-30/greece-set-to-get-aid-payment-as-banks-lawmakers-fall-in-line-on-crisis.html

Οι γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα

ι μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας συμφώνησαν με την κυβέρνηση της χώρας να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών συναντήθηκαν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμμετοχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικου κλάδου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,2 δισ. ευρώ και θα αφορά στα ομόλογα που λήγουν ώς το 2014.

Στόχος της ΕΕ από την διαδικασία είναι να ανακυκλωθούν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ που λήγουν ώς το 2014 και 4 δισ. ευρώ ώς το 2020.

Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, το 55% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι γερμανικές τράπεζες λήγουν μετά το 2020.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γ. Άκερμαν είπε ότι το γαλλικό μοντέλο θα είναι η βάση της συμφωνίας. Όπως σημείωσε, είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια και συμπλήρωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και πρόταση από τη γερμανική πλευρά για να συμπεριληφθούν στην μετακύλιση τα ομόλογα που λήγουν ώς το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (λήξεις χρέους κεντρικής κυβέρνησης), από το 2011 έως το 2015 λήγουν συνολικά τίτλοι αξίας 157,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό ανεβαίνει στα 281,2 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι στη διαδικασία του roll-over δεν θα ενταχθούν όλα τα ομόλογα αυτής της περιόδου (θα εξαιρεθούν οι βραχυχρόνιοι τίτλοι, οι μικρές σε ποσά εκδόσεις, τα δάνεια από οτν μηχανισμό στήριξης κ.ά.).

Επίσης, εξαρτάται από την απόφαση σε ποια από τις δύο εκδοχές του γαλλικού μοντέλου θα συμφωνήσουν οι τράπεζες.

Εάν, δηλαδή, ανακυκλώσουν το 70% ή το 90-100% των ομολόγων που λήγουν μέσα στην χρονική περίοδο στην οποία τελικά θα καταλήξουν.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 το κρατικό χρέος είχε ανέλθει στα 354,54 δισ. ευρώ. Τα 41,8 δισ. ευρώ έχει διάρκεια μέχρι 1 έτος, τα 157,5 δισ. ευρώ έως 5 έτη και τα 155,236 δισ. ευρώ άνω των 5 ετών.

Στη διαδικασία δεν πρόκειται να ενταχθεί το βραχυχρόνο χρέος (με διάρκεια δηλαδή μέχρι ένα έτος). Από τα 354,4 δισ. ευρώ του κρατικού χρέους διαπραγματεύσιμο είναι το 79,6%.

Τα ομόλογα και οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι είναι 282,2 δισ. ευρώ και τα δάνεια (Τραπέζης της Ελλάδος, ειδικά και διακρατικά, του μηχανισμού στήριξης κ.τλ.) είναι 72,3 δισ. ευρώ.

Oι γερμανικές τράπεζες έχουν λάβει θετικά σήματα από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία με βάση το γαλλικό μοντέλο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι το γαλλικό μοντέλο σχεδιάστηκε από τράπεζες υποδηλώνει ότι η μετακύλιση χρέους θα είναι αμιγώς εθελοντική, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην εκλάβουν την ρύθμιση αυτή ως χρεοκοπία.

Η πρώτη επιλογή της γαλλικής πρότασης προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν.

Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη, επιτόκιο από 5,5% έως 8% και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) «με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση AAA».

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.

Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=408877

______________________________________

Ορισμένες σκέψεις με βάση τα νούμερα που διαβάζω - ελπίζω να είναι σωστά

-βλέπουμε ότι το καράβι μπορεί να πάει μέχρι το α' τρίμηνο 2012
-μέχρι τότε, λογικά έως πριν τον χειμώνα 2011-12 θα έχει λυθεί το θέμα και επίσημα - μετά Τρισσέ λογικά
-τα γερμανικά νούμερα δείχνουν μικρά - ωραίοι οι γερμανοί: πούλησαν τα κοντινά και κράτησαν τα μακρινά - ποιος έχει τα κοντινά;
-με 3.2 των γερμανών θα μαζευτούν 30; (κάνω πράξεις γερμανοί περί 37/345=10,7%Χ30=3.2 BINGO!) - τα είχαν μετρήσει προ πολλού - ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν εκμεταλλευθήκαμε όσο έπρεπε τον εκβιασμό για τις παράπλευρες απώλειες από μια ενδεχόμενη πτώχευση
-η ΕΚΤ τι θα κάνει με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει;

τέλος, βλέπω ότι τα επιτόκια δεν αλλάζουν... καταδικαστικά...

Πορτογαλία: Δανεισμός από τις αγορές παράλληλα με το μνημόνιο

Η Λισαβόνα μπορεί ακόμα να δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού και τη συμφωνία παροχής δανείου 78 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτό επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (IGCP) της Πορτογαλίας προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα έκδοση ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, η Πορτογαλία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ποσό που θα κυμανθεί μεταξύ 4,5 και 6,75 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με την έκδοση τρίμηνων και εξάμηνων ομολόγων. Την ερχόμενη Τετάρτη θα δημοπρατηθούν ομόλογα τρίμηνης διάρκειας με σκοπό τη συγκέντρωση ενός δισ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν προβλέπεται να εκδοθούν τίτλοι μεγαλύτερης διάρκειας εντός του 2011. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων κυμαίνεται στο 12,3% ενώ το επιτόκιο των αντίστοιχων ελληνικών τίτλων βρίσκεται κοντά στο 16,8%. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=408896

Διέξοδος από την κρίση με βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης

Bloomberg
Η επιτυχία της υπερψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή απλώς μεταθέτει χρονικά μία επιλογή, την οποία θα κληθούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αργά ή γρήγορα. Κι αυτό είναι είτε να αφήσουν την Ελλάδα να πτωχεύσει και να θέσουν τόσο το ευρωπαϊκό πείραμα όσο και την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο, είτε να συγκροτήσουν μία βαθύτερη ένωση, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους. Η ελληνική κρίση αποτελεί το σημείο καμπής στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Σήμερα αυτό το πείραμα τελεί σε κατάσταση αμφίρροπη. Οι Γερμανοί εξοργίζονται με το ότι θα πρέπει να βοηθήσουν τους Ελληνες, που θεωρούν πως δεν κοπίασαν για όσα έχουν. Οι συνδικαλιστές στην Ελλάδα απεργούν και οι πολίτες διαδηλώνουν για τα μέτρα, τα οποία προβλέπουν αύξηση φόρων, μείωση συντάξεων και περικοπές εισοδημάτων. Οι αγορές αναστατώνονται, γιατί φοβούνται μήπως η διαμάχη μεταξύ του πυρήνα της Ευρώπης και της περιφέρειάς της οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή. Ακόμα κι αν η Ελλάδα εξασφαλίσει τη σωτηρία της και η οικονομία της ανακάμψει, η κυβέρνηση πρέπει επί 30 χρόνια να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ (δηλαδή εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους), εάν θέλει να μειώσει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ. Η επίτευξη αυτού του δημοσιονομικού στόχου ακόμα και για πέντε χρόνια είναι πάρα πολύ σπάνια για οποιαδήποτε κυβέρνηση, πόσω μάλλον για την ελληνική.
Φυσικά, οι Ελληνες φέρουν την κύρια ευθύνη για τις δυσκολίες τους. Με ψεύδη για το ύψος του ελλείμματος εισήλθαν στο ευρώ. Η χώρα κατανάλωνε περισσότερα από όσα κέρδιζε και δανειζόταν για να καλύψει τη διαφορά. Η φοροδιαφυγή θεωρείται εθνικό σπορ. Ωστόσο, δεν θα είχαν οδηγήσει σε κρίση οι ιδιορρυθμίες της Ελλάδας χωρίς τη βοήθεια Γερμανίας και Γαλλίας, οι οποίες δημιούργησαν δεδικασμένο, όταν από το 2002 και για τρία χρόνια υπερέβησαν ατιμώρητα τα όρια του ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ. Ετι περαιτέρω, Γαλλία και Γερμανία πρωτοστάτησαν στο να θέσουν τέτοιους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να παρακινηθούν γαλλικές και γερμανικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ανηθικότητα της Ελλάδας.
Είναι εύκολο να σκιαγραφήσει κανείς μία έκβαση, όπου εταιρείες χωρίς ρευστό αρχίζουν να απολύουν υπαλλήλους, οι οικονομίες οπισθοδρομούν στην ύφεση και τα επικίνδυνα δημόσια οικονομικά αποτρέπουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η οικονομική αναταραχή μπορεί να εντείνει τις πιέσεις προς την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να ακολουθήσουν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και εκτός ευρώ, κατακερματίζοντας την Ευρώπη.
H εναλλακτική είναι ελάχιστα λιγότερο άδικη και κακή. Προϋποθέτει ότι η Ευρωζώνη θα επωμισθεί μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους επ’ αόριστον και θα προετοιμαστεί να το κάνει και για το χρέος Πορτογαλίας και Ιρλανδίας. Οι Ελληνες θα πρέπει να υποστούν βαθιές περικοπές επιδομάτων και μισθών για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Για να γίνουν πιο υποφερτές οι προσαρμογές, τα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει να προσφέρουν πόρους για ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, το οποίο πιθανότατα θα δημιουργηθεί μέσω ενός ενοποιημένου υπουργείου Οικονομικών. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι μία βαθύτερη ένωση θα έλυνε την άμεση κρίση.
Η ανάληψη των χρεών θα αύξανε το κόστος δανεισμού μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, με ιδιαίτερο κόστος για χώρες με μεγάλο χρέος όπως η Ιταλία. Οσο και αν είναι παρακινδυνευμένο, η ανάληψη ευθύνης για τα προβλήματα της Ελλάδας από την Ευρώπη είναι η λιγότερο κακή λύση. Δεν πρόκειται για τη σωτηρία της Ελλάδας, αλλά για την αυτοσυντήρηση της Ευρώπης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/06/2011_447602

________________________________________

Εγώ αυτό κατάλαβα όταν είδα το σχέδιο Euro+...
είδα και σήμερα σκέψεις για τον federal ΦΠΑ...

Οχι στα μέτρα από Καταλανούς – Κοντά σε πρόωρες εκλογές η Ισπανία

Bloomberg
Ενα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση της Ισπανίας, μετά την εκδήλωση πρόθεσης εκ μέρους του εθνικιστικού καταλανικού κόμματος (CiU) να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 τον Σεπτέμβριο. Το CiU γνωστοποίησε τα σχέδιά του μέσω του Καταλανού βουλευτή Ζοζέπ Ντουράν ι Λιέιντα, κατά το προχθεσινό ετήσιο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Ο βουλευτής χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνη» την καθυστέρηση των εκλογών ώς τον Μάρτιο, ενώ η Αννα Μαρία Οράμας, βουλευτής της κεντρώας Συμμαχίας Καναρίων Νήσων, δήλωσε ότι θεωρεί πως η θητεία του κ. Θαπατέρο θα λήξει τον Σεπτέμβριο και του ευχήθηκε... «καλή ζωή».
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα υπολείπεται επτά εδρών για να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, μετά το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων τριών δεκαετιών στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου μήνα. Αν καταψηφισθεί ο προϋπολογισμός -και η κυβέρνηση δεν διατηρήσει το πρόγραμμα δαπανών του περασμένου έτους- θα προκηρυχθούν εκλογές. Ο κ. Θαπατέρο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία του, προκειμένου να μπορέσει να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Προχθές, ωστόσο, δεν απέκλεισε μια πρόωρη εκλογική διαδικασία, καθώς η ημερομηνία διεξαγωγής εξαρτάται από τον «διάλογο» με τα υπόλοιπα κόμματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το προχθεσινό διάγγελμα για να προτείνει νέα μέτρα περικοπής των δαπανών στις περιφέρειες, για τα οικονομικά των οποίων υπάρχουν «αμφιβολίες». Εξήγγειλε επίσης μέτρα για τη χαλάρωση των πιέσεων προς τους κατόχους κατοικιών που κινδυνεύουν με κατάσχεση, υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τρόπους αποτροπής των «καταχρήσεων» κατά τη δημοπράτηση των κατασχεθεισών κατοικιών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/06/2011_447573

__________________________________________

Tίποτε μα τίποτε δεν τελειώνει έτσι, επειδή η Ελλάς (οι αντιπροσώποι της) ψήφισε δις.

Γερμανική πρόταση για δεκαετή παράταση στα ελληνικά δάνεια

Haircut 45%
Προσέθεσε, δε, ότι στις γερμανικές τράπεζες η βοήθεια θα στοιχίσει ακριβά «ανάλογα με το σχέδιο που θα προκριθεί», εκτιμώντας ότι «αν επικρατήσει η γερμανική πρόταση, θα πρέπει να διαγράψουμε το 45% του χαρτοφυλακίου μας». Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Άκερμαν αποτελεί μικρή παραλλαγή της γαλλικής, προβλέποντας rollover των τίτλων που λήγουν έως το τέλος της δεκαετίας και όχι μόνο έως το 2014. Κάτι τέτοιο θα έδινε μεγάλη «ανάσα» στο ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που συμβαδίζει με όσα δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του τραπεζικού λόμπι IIF, Τσαρλς Νταλάρα: «Χρειάζεται οι επαναγορές χρέους να είναι επαρκείς, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης των τραπεζών για την Ελλάδα».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111501248

Brookings: Επιβαιώνεται η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ για την κρίση στην Ελλάδα

Το Brookings για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Η άμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών - και δη της κυβέρνησης Ομπάμα - στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους επιβεβαιώνεται διαρκώς - μολονότι οι ενδείξεις ήταν ήδη έντονες κατά την επίσκεψη της Αγγελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, αλλά φανερώθηκαν κι από το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ασυνήθιστα πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες το τελευταίο διάστημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Τώρα, η αμερικανική ανάμιξη - η οποία, όπως αναφέρουν στις Βρυξέλλες, υπαγορεύεται καθαρά από το συμφέρον που έχει η Ουάσιγκτον να υπάρχει σταθερότητα στην ευρωζώνη, να μη σημειώνει πτώση το ευρώ και να μην πυροδοτηθεί μια νέα διεθνής οικονομική κρίση εξ αφορμής της ελληνικής υπόθεσης - επιβεβαιώνεται και με έναν ακόμη τρόπο: η γνωστή δεξαμενή σκέψης (think-tank) Brookings Institution, που φημίζεται για τις σχέσεις της με το Λευκό Οίκο ανεξαρτήτως εάν ο πρόεδρος είναι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικανός, εξέδωσε δυο αναλύσεις σχετικά με την Ελλάδα σε διάστημα ελαχίστων ημερών. Στην πρώτη, με ημερομηνία 17 Ιουνίου, αναφέρεται στα κοινά συμφέροντα των κ.κ. Παπανδρέου και Ομπάμα - και φέρει το εύγλωττο τίτλο ¨Ο συνεταίρος του Ομπάμα στην Αθήνα¨. Στη δεύτερη, με ημερομηνία 29 Ιουνίου, γίνεται ανάλυση της κατάστασης μετά την ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και φέρει τον τίτλο ¨Γιατί οι Έλληνες είναι Θυμωμένοι, Φοβισμένοι και Παγιδευμένοι¨.

Κι οι δυο αναλύσεις υπογράφονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος, Ουίλιαμ Ανθόλις - ενώ τα στελέχη του εν λόγω Ινστιτούτου αποτελούν τακτικούς καλεσμένους στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα διεθνή - κυρίως στο Bloomberg και το BBC.

Στην ανάλυση για τη σχέση Παπανδρέου - Ομπάμα, ο κ. Ανθόλις αναφέρει πως ¨η μοίρα του προέδρου Ομπάμα μπορεί να εξαρτάται, εν μέρει, από τον ομόλογό του στην Αθήνα¨. Οπως εξηγεί, πριν από ένα χρόνο, η αμερικανική οικονομία ήταν έτοιμη να πάρει το δρόμο της ανάκαμψης - αλλά συνάντησε το εμπόδιο της πρώτης κρίσης δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Και τώρα, η υπόθεση επαναλαμβάνεται. ¨θα έπρεπε να εκπλαγούμε ελάχιστα, ως εκ τούτου, που κατά πάσα πιθανότητα ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε ταχύρυθμη κλήση στο τηλέφωνο του Λευκού Οίκου¨, γράφει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο συντάκτης αναφέρεται στους δεσμούς του κ. Παπανδρέου με τις ΗΠΑ, στις σχετικές σπουδές του και στις άριστες σχέσεις του με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, λόγω της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών.
Για το συντάκτη οι ομοιότητες είναι πάρα πολλές μεταξύ των δυο ηγετών - κι οι δυο εξελέγησαν με το σύνθημα της ¨ελπίδας¨, παραλαμβάνοντας από συντηρητικές κυβερνήσεις που είχαν ρίξει τις χώρες τους στην ύφεση κι είχαν συσσωρεύσει τεράστια χρέη. Κι οι δυο έπρεπε να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της περικοπής των ελλειμμάτων και της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών. Κι οι δυο, μολονότι ανήκοντες στην κεντροαριστερά, είναι αντιμέτωποι με την αναμόρφωση του κοινωνικού συστήματος και με περικοπές σε αυτόν τον τομέα - την ίδια ώρα που αντιμετωπίζουν υψηλή ανεργία. Κι οι δυο έδειξαν από την αρχή πολιτικό θάρρος. Όμως - όπως αναφέρει - κι οι δυο άρχισαν να χάνουν την επαφή τους με την κοινή γνώμη, ενδεχομένως διότι υπήρξαν πολύ επαγγελματίες και δε μπόρεσαν να μεταφέρουν στον κόσμο το μήνυμά τους. Επιπλέον, ουδείς εκ των δυο έχει τη συμπαράσταση των πολιτικών του αντιπάλων - ανεξαρτήτως του ποιός ευθύνεται για αυτό.
Κι ο διευθυντής του Brookings καταλήγει: ¨Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά; Διότι ο Παπανδρέου κι ο Ομπάμα χρειάζονται ο ένας τον άλλο. Ο Ομπάμα χρειάζεται τον Παπανδρέου για να ηρεμήσει τις διεθνείς αγορές, εφαρμόζοντας ένα βιώσιμο σχέδιο για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Δε μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη στις ΗΠΑ όσο οι αγορές είναι εξαιρετικά αβέβαιες για τη μοίρα του δεύτερου σε σημασία νομίσματος στον κόσμο. Κι ο Παπανδρέου χρειάζεται τον Ομπάμα, διότι μια αμερικανική στήριξη - και μερικές φορές πίεση - υπήρξε ουσιαστική για την υποστήριξη του ΔΝΤ και της Ένωσης, που απαιτείται για να ξεπεραστεί η κρίση...

Η δεύτερη ανάλυση
Στο έτερο κείμενο, ο συντάκτης αναφέρεται στις αντιδράσεις των πολιτών για τα μέτρα λιτότητας - και στη συνέχεια έρχεται στην Ευρώπη: ¨...η Ευρώπη έχει κουραστεί να βοηθά την Ελλάδα, έχοντας κάνει το ίδιο ήδη μια φορά. Στην ολλανδία και τη Φιλανδία, εθνικιστικά κόμματα έχουν ζητήσει ακόμη και την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ, οργισμένα διότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις τους είπαν ψέμματα για το ύψος του ελλείμματος. Αυτό το χρέος επέτρεψε στην Ελλάδα να εκτοξεύσει το μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα, με περισσότερους από έναν στους πέντε Ελληνες απασχολούμενους να εργάζεται στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα¨.
¨Όμως - συνεχίζει ο κ. Ανθόλις - αυτό το χρέος επέτρεψε επίσης στην Ελλάδα να εξαπολυθεί σε ένα όργιο αγορών σε ευρωπαϊκά αγαθά. Οι Έλληνες κατασκεύασαν νέους αυτοκινητόδρομους και μετρό και λεωφορεία με φυσικό αέριο, για να μην μιλήσουμε για ακριβό στρατιωτικό υλικό - κατά μεγάλο μέρος εισαγόμενο από βορειοευρωπαϊκές χώρες και εργολάβους¨.
Τα συσωρευμένα απλήρωτα χρέη της Ελλάδας οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει αυτές τις πληρωμές, οι τράπεζες της Ευρώπης θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οπότε η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή - να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ώστε να κάνει αυτές τις πληρωμές ή να αρνηθεί να πληρώσει και να θέσει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης¨.
¨Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τώρα έχει ως επί το πλείστον κάνει το σωστό πράγμα¨, υποστηρίζει ο συντάκτης, σημειώνοντας και την έγκριση του μεσοπρόθεσμου από το κοινοβούλιο.
Εν τούτοις - σημειώνει - ¨πολλοί έξωθεν παρατηρητές (κι αρκετοί εντός) αμφιβάλλουν πως η λιτότητα θα παράξει αρκετά έσοδα για να επαρκέσουν για την πληρωμή των χρεών μακροπρόθεσμα. Χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, είναι δύσκολο για τους περισσότερους ξένους οικονομικούς αναλυτές να αντιληφθούν πώς οι Έλληνες θα βρεθούν με το ρευστό που απαιτείται για τις πληρωμές των χρεών τους¨.
Ο αναλυτής του Brookings εμφανίζεται να δικαιολογεί πλήρως την οργή των Ελλήνων για τη λιτότητα που υφίστανται και την ανασφάλεια που νοιώθουν. ¨Πολλοί Έλληνες είναι διατεθειμένοι να κάνουν στάση πληρωμών μέχρις ότου η Ευρώπη επεξεργαστεί περισσότερα δάνεια ή ίσως αναπτυξιακά πακέτα¨, διότι ¨γνωρίζουν πως η Ευρώπη φοβάται μια χρεοκοπία¨.
Όμως, σύμφωνα με τον κ. Ανθόλις, ¨αυτό που δεν κατανοούν αυτοί οι Έλληνες είναι πως ο τρόπος που κρατούν όμηρο την Ευρώπη είναι απειλώντας να αυτοκτονήσουν¨. Κι αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι οι ελληνικές τράπεζες, που εάν χρεοκοπήσουν θα συμπαρασύρουν τις καταθέσεις κάθε Έλληνα, ενώ θα χαθεί και κάθε εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πολλά από τα κέρδη των 25 ετών παραμονής στην Ένωση θα εξανεμιστούν, περιλαμβανομένης της μετατροπής της Ελλάδας από τριτοκοσμική οικονομία σε σύγχρονη - με όλα της τα ελαττώματα.
Για τον αναλυτή του Brookings, η κρίση θα τελειώσει όταν οι πολιτικοί και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναλάβουν από κοινού τις ευθύνες τους, γεγονός που απαιτεί ¨από κοινού θυσίες κι από κοινού προσήλωση στη μεταρρύθμιση. Οταν οι πολιτικοί αντιμετωπίσουν την αλήθεια της τραγωδίας που αντιμετωπίζουν, όλοι επιτέλους θα βάλουν κάτω το πιστόλι¨.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2011_396559 


____________________________________________

Eίναι μακριά και ίσως τα βλέπουν πιο ψύχραιμα, από την άλλη τα τηλεφωνικά καλώδια μας έχουν φέρει όλους πιο κοντά

DJ: Συμφώνησαν οι γερμανικές τράπεζες στο σχέδιο για το ελληνικό χρέος

Σε συμφωνία για το σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους κατέληξαν σήμερα οι γερμανικές εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου και η κυβέρνηση Μέρκελ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones.
Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της ημέρας. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα προβεί σε μια σύντομη ανακοίνωση για την Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε είχε σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των γερμανικών χρηματοοικονομικών εταιρειών.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2005616

Συμφωνία γερμανικών τραπεζών για εθελοντική επιμήκυνση ελληνικού χρέους
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, οι Γερμανοί τραπεζίτες φέρονται να ζήτησαν πρόσθετες εγγυήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στο σχέδιο, λέει το Bloomberg.
Σε συμφωνία για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο εθελοντικής επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους κατέληξαν σήμερα οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ξένα πρακτορεία (Bloomberg).
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, οι Γερμανοί τραπεζίτες φέρονται να ζήτησαν πρόσθετες εγγυήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στο σχέδιο, ωστόσο ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες καθώς οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές, ενώ παράλληλα τα όποια σχέδια υπόκεινται σε αλλαγές.
Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να γίνουν σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι ή απόγευμα οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου θα καθοριστεί και το ύψος του χρέους που επιμηκυνθεί και τους όρους με τους οποίους αυτό θα γίνει.
Τρισέ: Δεν συμμετέχει η ΕΚΤ
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν συμμετέχει στις συζητήσεις επέκτασης των δεσμεύσεων ιδιωτών πιστωτών έναντι της Ελλάδας, που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
«Μιλάμε για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και όχι για τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα. Έχω ήδη πει ότι δεν προβλέπεται συμμετοχή μας στη διαδικασία αυτή», δήλωσε ο κ. Τρισέ απαντώντας σε ερώτημα μέλους της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Τρισέ κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια «ανακύκλωση» του ελληνικού χρέους, μολονότι αυτή είναι μια επιλογή στην οποία διάκειται ευμενώς.
Αντίθετα, απορρίπτει κάθε πιθανή λύση που θα μπορούσε να εμφανιστεί ως στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας.
Σήμερα, ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ στέκει αντίθετη σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε κάποιο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, παρά μόνο εθελοντικά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠE
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2011_396533

Την Κυριακή η απόφαση για 5η δόση και δεύτερο πακέτο

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βέλγος υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η ζώνη του ευρώ πρόκειται να αποφασίσει την Κυριακή να αποδεσμεύσει την επείγουσα βοήθεια, που είναι απαραίτητη για να αποφύγει η Ελλάδα την άμεση χρεοκοπία, και να προσδιορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το δεύτερο σχέδιο στήριξης της χώρας, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατό να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη πληρωμή» στο πλαίσιο του δανείου των 110 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια που χορηγήθηκε τον Μάιο του 2010 από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Ρέιντερς.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνεδριάζουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη να πάρει την πέμπτη δόση της βοήθειας αυτής, δηλαδή 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κύριος όρος, δηλαδή η ψήφιση από το ελληνικό κονοβούλιο ενός νέου προγράμματος λιτότητας, εκπληρώνεται: το πρόγραμμα υιοθετήθηκε χθες και ο εφαρμοστικός νόμος υποβάλλεται σήμερα προς ψήφιση στους βουλευτές.
«Έχουμε μια πρώτη καλή απάντηση από την Ελλάδα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Βέλγος υπουργός.
Η Αθήνα έχει επίσης ζητήσει μια νέα στήριξη με ποσό που πλησιάζει το πρώτο, δηλαδή 110 δισεκατομμύρια. Όμως οι Ευρωπαίοι θέλουν να συμμετάσχουν σ' αυτή οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας (τράπεζες, ασφάλειες, επενδυτικά ταμεία...) σε εθελοντική βάση.
Οι γαλλικές τράπεζες και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχουν προτείνει ένα σχέδιο που υποβλήθηκε στις άλλες χώρες.
«Είναι πιθανό να μην λάβουμε απόφαση την Κυριακή» για το σχέδιο αυτό, εξήγησε ο Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Πρέπει να διατυπώσουμε μερικές αρχές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μερικές κατευθυντήριες γραμμές», αλλά «ίσως να μην λάβουμε τις τεχνικές αποφάσεις», διευκρίνισε.
Η επίσημη απόφαση αναμένεται συνεπώς για την επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 11 Ιουλίου, δήλωσε ο Ρέιντερς στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο Ντιντιέ Ρέιντερς έκανε λόγο για «πρόοδο» στις συζητήσεις που διεξάγονται με τους ιδιώτες πιστωτές στις διάφορες πρωτεύουσες, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες «είναι πολυ ανοικτές» στις συζητήσεις.
«Η δυσκολία είναι να βρεθεί ο τρόπος για να οργανωθεί αυτό (...) με τους ίδιους κανόνες παντού», κυρίως με «όλους τους συμμετέχοντας, όχι μόνο με τις τράπεζες», εξήγησε.
Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, οι τράπεζες δεσμεύονται, όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος που έχουν στην κατοχή τους λήξει και πρέπει συνεπώς να αποπληρωθεί, να επανεπενδύσουν το ήμισυ των ποσών που ανακτούν σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα, και επιπλέον 20% σε ένα είδος ταμείου εγγύησης.
Ο βέλγος υπουργός επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι μία από τις κύριες οδούς που διερευνώνται. «Έχουμε πολλές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για να δούμε ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις», πρόσθεσε πάντως.
Οι χώρες θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο η λύση που θα επιλεγεί να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, και συνεπώς από τις αγορές, στάση πληρωμών της Ελλάδας.
«Θα το δούμε με τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο Ντιντιέ Ρέιντερς, επιβεβαιώνοντας ότι διεξάγονται συνομιλίες μαζί τους για να αναλυθούν οι διάφορες επιλογές.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2011_396526

Ευρωζώνη: Σταθερός στο 2,7% ο πληθωρισμός

Σταθερός στο ετήσιο ποσοστό του 2,7% ήταν τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, παραμένοντας σε αρκετά υψηλότερο ποσοστό από τον πάγιο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για έως 2%.
Έτσι, κατά τους ειδικούς, ενισχύονται οι προσδοκίες των αγορών για αύξηση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, κατά 0,25%, στο 1,5%.
Η ΕΚΤ είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που άνοιξε τον χορό της ανόδου των επιτοκίων από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που είχαν μειωθεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Αναλυτές πάντως αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο, καθώς θα πρέπει να επιφέρει ισορροπία μεταξύ της ισχυρής ανάκαμψης, όπως της Γερμανίας, με τις χαμηλές επιδόσεις που παρουσιάζουν ορισμένες χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2011_396519

Τρισέ: «Διόρθωση» και όχι θεραπεία λιτότητας στην Ελλάδα - Αντίθετος στην επιβολή φόρου «Τόμπιν» μόνο στην Ευρώπη

Η Ελλάδα πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή μάλλον μια «διόρθωση» παλαιότερων καταχρήσεων, παρά εφαρμόζει μια θεραπεία λιτότητας, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
«Αυτό που αποκαλούμε σήμερα λιτότητα είναι η διόρθωση σε πολλές περιπτώσεις ασύνετων περασμένων εξελίξεων, που θα μπορούσαν να είχαν εμποδιστεί», δήλωσε ερωτηθείς από βουλευτή για τη θεραπεία λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ως παράδειγμα ότι «η αύξηση των μισθών σε αυτές τις τρεις χώρες ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια διόρθωση» για να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει σημαντικά την οικονομική διακυβέρνησή της για να αποφύγει δημοσιονομικές παρεκκλίσεις στο μέλλον, ιδιαίτερα καθιστώντας περισσότερο αυτόματες τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Τρισέ επανέλαβε επίσης την αντίθεση της ΕΚΤ σε όλες τις προτάσεις εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, που δεν είναι αμιγώς εθελοντικές.
«Μερικές φορές με εκπλήσσει η στενόμυαλη προσέγγιση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και τόνισε ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενεργοποίησης των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένας καλός τρόπος ενεργοποίησης ιδιωτικού κεφαλαίου και είναι κάτι το οποίο έχω ενθαρρύνει, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας», σημείωσε.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη υλοποίησης των απαραίτητων προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής «ειδικά αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα», προκειμένου να εισέλθουν οι χώρες της ευρωζώνης σε μια βιώσιμη τροχιά.
«Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους είναι η εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικής αποκατάστασης», τόνισε, προσθέτοντας πως «σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητη η εθνική ενότητα και η διακομματική συναίνεση».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2005438

Την αντίθεσή του στην επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα αποδειχθεί τελικώς επιζήμια για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ένας φόρος που θα επιβληθεί μόνο στην Ευρώπη και όχι αλλού, μεταφράζεται ως μια σημαντική απώλεια δραστηριότητας για την Ευρώπη», εκτίμησε ο κ. Τρισέ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι «η χρηματοοικονομική βιομηχανία η οποία πρέπει να ρυθμίζεται και να ελέγχεται, παραμένει μια σημαντική βιομηχανία για όλες τις περιοχές», της υφηλίου, τόνισε ο κ. Τρισέ απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών γνωστού και ως «φόρου Τόμπιν», και την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού ΦΠΑ για τη χρηματοδότηση του προσεχούς προϋπολογισμού της ΕΕ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2011_396518

_________________________________________


Ο Τρισσέ μάλλον έχει δίκιο για το "φόρο Tobin" αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει

Ο "ευρωπαϊκός ΦΠΑ" είναι federal state tax

Αισιόδοξες ενδείξεις για το γαλλικό σχέδιο

Την αισιοδοξία ότι η γαλλική πρόταση για τη διάσωση της Ελλάδας μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς να πυροδοτηθεί κάποιο πιστωτικό γεγονός εξέφρασαν χθες πολιτικοί και τραπεζίτες, εξέλιξη που αίρει ένα βασικό εμπόδιο στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, όπως αποκάλυψαν πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι διεθνών ομίλων διαχείρισης κεφαλαίου που μίλησαν στο Reuters, μεταξύ των οποίων ο Τζέιμς Τσάρινγκτον της BlackRock, θεωρούν αναπόφευκτη τη μετακύλιση για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «πραγματικά ενδιαφέρουσα ιδέα», επειδή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια «στάση πληρωμής χρέους που δεν θα πυροδοτήσει όμως πιστωτικό γεγονός».
«Οι μόνοι που θα επενδύσουν σε ελληνικό χρέος είναι αυτοί που έχουν επενδύσει και σήμερα, κατά συνέπεια θα είναι λογική γι' αυτούς μια μετακύλιση παρά μια στάση πληρωμών», δήλωσε ο Μάρτιν Γκίλμπερτ της Aberdeen Asset Management.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2005385

Nέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο

Ισραηλινή εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε δύο νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Σύμφωνα με την εταιρία Hacharat Energia, "υπάρχουν τουλάχιστον 50% πιθανότητες" τα αποθέματα των δύο αυτών κοιτασμάτων που ονομάζονται Σάρα και Μίρα και βρίσκονται 70 χλμ. ανοικτά της πόλης Χαντέρα, βόρεια του Τελ-Αβίβ, να ανέρχονται σε 184 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Τα αποθέματα αυτά αναμένεται να προστεθούν σε εκείνα των πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ταμάρ και Λεβιάθαν που ανακαλύφθηκαν 130 χλμ. από το λιμάνι της Χάιφας (βόρειο Ισραήλ).

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2005482

Μεγάλη κάμψη 8,8% στο λιανεμπόριο τον Απρίλιο

Νέα μεγάλη μείωση κατά 8,8%, σημείωσε τον Απρίλιο εφέτος ο όγκος των πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, στο λιανικό εμπόριο της χώρας. Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις πωλήσεις, σημειώθηκαν στα καταστήματα επίπλων- ηλεκτρικών ειδών- οικιακού εξοπλισμού (19%), στα φαρμακευτικά- καλλυντικά (18,6%), στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (11,6%) και στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (3,1%).
Στον αντίποδα, αυξήθηκε κατά 15,5% ο όγκος των πωλήσεων στα καταστήματα βιβλίων- χαρτικών- λοιπών ειδών.
Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δημοσιοποιήθηκαν τα εξής:
Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), με τα καύσιμα, στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε μείωση 8,8% τον Απρίλιο 2011 σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2010, έναντι μείωσης 5,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009.
Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 4,8% τον Απρίλιο 2011 σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2010, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009.
www.kathimerini.gr
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2011_396510

ρΠοβλέψεις Γερμανού καθηγητή για διάλυση της Ευρωζώνης…λόγω Ελλάδας

Ο Γερμανός καθηγητής δημόσιων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου, Στέφαν Χόμπουργκ, προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διαλυθεί η Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Χόμπουργκ σημειώνει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης θέτει λανθασμένα κίνητρα και ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι ισχυρές χώρες εγκαταλείψουν το ευρώ.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα στοιχίσει στη Γερμανία 3 δισ. ευρώ, ενώ θα της στοιχίσει πολύ περισσότερο η συμβολή της σε περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκία: Θεαματική ανάπτυξη πρώτου τριμήνου, στο 11%

Η τουρκική οικονομία γνώρισε ανάπτυξη 11% το πρώτο τρίμηνο του 2011, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις του 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Στατιστικής (Tuik).
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας είχε ήδη ανέλθει στο 8,9% το 2010, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης που υπολόγιζε ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 7%.
Η Τουρκία, χώρα περίπου 73 εκ. κατοίκων και 17η οικονομία παγκοσμίως, διατηρεί ένα από τα ισχυρότερα ποσοστά ανάπτυξης στον κόσμο.
Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν ήταν 10.079 δολάρια για το 2010, σύμφωνα με το Tuik, έναντι 8.590 δολαρίων το 2009.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2011_396495

Γερμανία: Απρόσμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων - Μικρή υποχώρηση της ανεργίας, στο 6,9%

Απρόσμενη μείωση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία το Μάιο, υποχωρώντας κατά 2,8% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα τεσσάρων ετών και ενδεχομένως να υποδηλώνει επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο δείκτης θεωρείται ιδιαίτερα ευμετάβλητος και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία έδειξαν άνοδο των λιανικών πωλήσεων κατά 2,2%. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία άνοδό τους κατά 0,5% και ετήσια άνοδο 2,3%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2005331


Στο επίπεδο του 6,9% μειώθηκε τον Ιούνιο το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καθώς η αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας ενισχύει τον κλάδο της απασχόλησης. Ωστόσο, η υποχώρηση της ανεργίας είναι οριακή, καθώς μειώθηκε από το 7% του Μαΐου.
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται στα 2,893 εκ., μειωμένος κατά 67.000 σε μηνιαία βάση και κατά 255.000 σε ετήσια.
Στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης συντελούν οι ισχυρές εξαγωγές και η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2011_396494

Ιταλία: Εγκρίνεται σήμερα ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Φόρο 0,15% επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Ιταλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος λιτότητας που προωθεί, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται επίσης αύξηση υφιστάμενου φόρου επί των κερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες από τις δραστηριότητές τους στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Τα μέτρα αυτά, το οποία αναμένεται να αποτελέσουν νέες πηγές εσόδων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας, σημειώνονται στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρώπης για την εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου, τόνισε η κυβερνητική πηγή.
Φόρος αυτού του τύπου υπήρχε και κατά το παρελθόν στην Ιταλία, αλλά καταργήθηκε το 2007, η εφημερίδα «Il Sole 24 Οre».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τετάρτη να προτείνει τη θέσπιση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, (φόρος Τόμπιν) προκειμένου να τροφοδοτήσει το μελλοντικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία συνέρχεται σήμερα για να υιοθετήσει πρόγραμμα λιτότητας, πρέπει να εγκρίνει επίσης την αύξηση ενός φόρου επί των κερδών από τις τράπεζες των δραστηριοτήτων τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είπε η ίδια πηγή.
Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να φορολογούνται με συντελεστή 35%, ενώ σήμερα ήδη φορολογούνται με δύο διαφορετικούς φόρους, που φτάνουν περίπου το 31%.
Το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ, όπως και εκείνο που υιοθετήθηκε προ έτους, αξίας 25 δισ. ευρώ, στοχεύουν στην επίτευξη μηδενικού ελλείμματος για την Ιταλία το 2014 και στον εφησυχασμό των αγορών για την οικονομική ευρωστία της χώρας.
Η Ιταλία διαθέτει σήμερα χρέος που αντιστοιχεί περίπου σε 120% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση των αγορών και των οργανισμών αξιολόγησης.
Η Moody's ανακοίνωσε στις 17 Ιουνίου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης του Ιταλικού αξιόχρεου, μόλις ένα μήνα μετά από αντίστοιχη ανακοίνωση της Standard & Poors.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/06/2011_396484

Σχέδιο Σαρκοζί: Ενα μικρό βήμα για την Ελλάδα, ένα άλμα για τις γαλλικές τράπεζες

Του Πάνου Παναγιώτου, χρηματιστηριακού τεχνικού αναλυτή (XrimaNews.gr)
Στα τέλη του 2008, πριν ακόμη ξεσπάσει αυτό που αργότερα ονομάστηκε “ελληνική κρίση”, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ήδη φροντίσει να δημιουργηθεί μία ομάδα για την προστασία του ευρώ και είχε προλάβει να ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο προστασίας χωρών του ευρωπαϊκού Νότου από μία επίθεση των αγορών.

Ένα χρόνο αργότερα, η ελληνική κρίση ήταν γεγονός και η Μέρκελ είχε αποτύχει να κάνει το παραμικρό για να την προλάβει, επιτρέποντας να ξεσπάσει ένας βάναυσος νομισματικός πόλεμος στην Ευρώπη, ο οποίος μετρά ήδη ως θύματα του την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, απειλεί καίρια την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα αξιοπιστίας ακόμη και το ίδιο το ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας εύρεσης 'λύσης' στο ελληνικό πρόβλημα ο Νικολά Σαρκοζί είχε, μεταξύ άλλων, το σαφή στόχο να προστατέψει τις γαλλικές τράπεζες.

Με υψηλού επιπέδου οικονομική διπλωματία πέτυχε να κερδίσει τη συνεργασία του Γάλλου διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και να τον πείσει να παρακάμψει κάθε σχετική ρύθμιση ώστε να επιτρέψει την αγορά ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ απορροφώντας το από τις γαλλικές τράπεζες και προκαλώντας, τελικά, έντονες αντιδράσεις από τη γερμανική πλευρά.



Παράλληλα, μέσω του πακέτου 'στήριξης' προς την Ελλάδα ξεκίνησε η μεταφορά χρέους από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα με ειδικές εκθέσεις διεθνών τραπεζών να προβλέπουν ότι, αν το σχέδιο ολοκληρωθεί, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία ο ευρωπαϊκός και διεθνής ιδιωτικός τομέας θα έχει 'καθαρίσει' από το τοξικό ελληνικό χρέος και η Ελλάδα θα χρωστά μόνο σε οργανισμούς και ευρωπαϊκά κράτη.

Ακόμη νωρίτερα, το 2014, αν έχει προχωρήσει επιτυχώς το δεύτερο πακέτο ΄στήριξης' της Ελλάδας, οι δανειστές θα έχουν απαλλαγεί από ελληνικό χρέος ύψους, περίπου, 170 δις ευρώ και ο Σαρκοζί θα έχει διασώσει τις γαλλικές τράπεζες. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, όμως, είναι η επίτευξη συμφωνίας με τη Μέρκελ, η οποία προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να εξασφαλίσει την αναγκαστική συμμετοχή των δανειστών στο κόστος της ελληνικής ΄διάσωσης', έχοντας προκαλέσει, ωστόσο, προς το παρόν κυρίως την εξάπλωση της νομισματικής μόλυνσης

Και ακριβώς στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή και ενώ οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο μεταξύ κυβέρνηση και τραπεζών βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος πέρασε και πάλι ένα βήμα μπροστά από τη Μέρκελ, ανακοινώνοντας πρώτος ότι η κυβέρνηση της χώρας του και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο συμμετοχής των τραπεζών στο κόστος της ελληνικής διάσωσης, το οποίο και πρότεινε ως μοντέλο τόσο για τη Γερμανία όσο και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με έκθεση σε ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με το σχέδιο Σαρκοζί:

Τα ομόλογα που κατέχουν οι γαλλικές τράπεζες και λήγουν μεταξύ 2011-2014 θα αποπληρωθούν στην ώρα τους και στην ονομαστική τους τιμή, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στη σημερινή της θέση και παρά το ότι στην αγορά τα συγκεκριμένα ομόλογα κοστίζουν περίπου στα 50 σεντ στο ευρώ. Το αποτέλεσμα θα είναι οι γαλλικές τράπεζες να μη γράψουν καθόλου ζημίες στους ισολογισμούς τους, να μην υπάρχει λόγος επανακεφαλαιοποίησης τους και να διαφύγουν, χάρη και στις μέχρι τώρα ενέργειες, αλώβητες της κρίσης.

Από τα έσοδα της αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν και τα οποία θα λάβουν οι γαλλικές τράπεζες, το 50% θα επανεπενδυθεί σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα, μεγαλύτερης διάρκειας, που σύμφωνα με το γαλλικό σχέδιο θα είναι 30 χρόνια αλλά που οι Γερμανοί πιέζουν να είναι 7, 10 ή 15 χρόνια. Τα νέα αυτά δάνεια θα έχουν επιτόκιο κυμαινόμενο το οποίο θα είναι τουλάχιστον 5 με 5,5% και που θα διαμορφώνεται με βάση το επιτόκιο του ευρώ (euribor). Έτσι το επιτόκιο θα μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στο 10% αν, για παράδειγμα, η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ στα επίπεδα του 2008. Ακόμη, το επιτόκιο θα αυξάνεται μέχρι και κατά 2,50% (250 μονάδες βάσης) επιπλέον, ανάλογα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ. Όσο περισσότερο αυξάνεται το ελληνικό ΑΕΠ τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και το επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων μέχρι του 'πλαφόν' των 250 μονάδων βάσης. Έτσι, σε μία ελληνική οικονομία που θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και μέσα σε ένα πληθωριστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον που θα 'υπαγορεύει' τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ, το επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων θα μπορεί να ξεπερνά το 10%.

Τα νέα αυτά ομόλογα που θα αγοράσουν οι γαλλικές τράπεζες , σύμφωνα τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες πληροφορίες, είναι πιθανόν να έχουν την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ή της Τράπεζας Ευρωπαϊκών Επενδύσεων. Δηλαδή, αν η Ελλάδα δε μπορέσει να τα αποπληρώσει οι γαλλικές τράπεζες θα λάβουν τα χρήματα τους από έναν από τους δύο παραπάνω οργανισμούς και η Ελλάδα θα χρωστάει πλέον σε αυτούς.

Πέραν των ευρωπαϊκών εγγυήσεων τα ομόλογα αυτά θα εξασφαλίζονται και με έναν δεύτερο τρόπο. Θα χρησιμοποιηθεί το 20% του κεφαλαίου που θα αντλήσουν οι γαλλικές τράπεζες από την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2014 ώστε να αγοραστούν ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ με επιτόκιο κοντά σε αυτό των γερμανικών ομολόγων. Τα έσοδα από αυτά τα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν ως περαιτέρω εξασφάλιση σε περίπτωση μη αποπληρωμής ενώ αν η πληρωμή γίνει κανονικά τότε θα αποτελούν, απλά, επιπλέον έσοδα για τους δανειστές.

Ακόμη και με αυτήν τη διπλή εξασφάλιση, ωστόσο, οι γαλλικές τράπεζες φαίνεται πως δε θέλουν με τίποτα να διακρατούν ελληνικά ομόλογα γι' αυτό και το νέο σχέδιο έχει φροντίσει να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό όχημα του οποίου το περιουσιακό στοιχείο θα είναι τα ελληνικά ομόλογα (διάρκειας 7 με 30 ετών ανάλογα με την τελική συμφωνία). Έτσι οι γαλλικές τράπεζες θα μεταφέρουν τα ελληνικά ομόλογα στο όχημα αυτό και θα καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από αυτά ενώ στο ενεργητικό τους θα περάσουν τις μετοχές τους στο επενδυτικό όχημα που θα είναι ίσης αξίας με τα ομόλογα.

Το υπόλοιπο 30% των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, οι τράπεζες θα τα λάβουν σε ρευστό.



Τί σημαίνει το γαλλικό σχέδιο α) για τη Γαλλία, β) την Ελλάδα

α) Διάσωση, εξασφάλιση & εγγυημένα κέρδη για τις γαλλικές τράπεζες
Έτσι, με βάση το γαλλικό σχέδιο που και η Γερμανία σχολίασε ότι το βλέπει θετικά, οι γαλλικές τράπεζες στην πράξη θα απαλλαγούν από το 100% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν από το 2011 μέχρι το 2014 και αυτό που θα μείνει στον ισολογισμό τους θα είναι ρευστό ίσο με το 30% της αξίας των ομολόγων που λήγουν σε αυτό το διάστημα , ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ αξίας ίσης με το 20% των ομολόγων που θα λήξουν και μετοχές σε ένα επενδυτικό όχημα το οποίο θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα αξίας ίσης με το 50% αυτών που λήγουν στο εν λόγω διάστημα αλλά με 'συνεταίρους', ως εγγυητές, είτε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είτε την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων.

Δηλαδή, με το σχέδιο Σαρκοζί οι γαλλικές τράπεζες προστατεύονται τόσο που προκειμένου να χάσουν χρήματα θα πρέπει είτε να χτυπήσει τη γη μετεωρίτης είτε να γίνει πυρηνικός πόλεμος.

Επιπροσθέτως, θα λάβουν το 30% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων 'στο χέρι', κάτι που αντιστοιχεί στο 60% περίπου της συνολικής αγοραίας αξίας των ελληνικών ομολόγων σήμερα (αφού διαπραγματεύονται στα 50 σεντ στο ευρώ) αλλά και τους τόκους από τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, οι οποίοι δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι. Όταν δε η Ελλάδα καταφέρει να περάσει στην ανάπτυξη ( μετά τα άπειρα μέτρα και την ψυχολογική και οικονομική καταστροφή και αφού το ΑΕΠ της θα έχει ήδη συρρικνωθεί, αθροιστικά, κατά 10% και πλέον) οι γαλλικές τράπεζες θα λάβουν μπόνους μέχρι 2,50% στο επιτόκιο των ομολόγων, για τη μεγάλη 'θυσία' που έκαναν και το ρίσκο που ανέλαβαν.

β) Επιμήκυνση, αποφυγή της άμεσης πτώχευσης αλλά και νέα δάνεια, επιπλέον τόκοι, αύξηση του χρέους και νέα εξαιρετικά σκληρά μέτρα για την Ελλάδα

Και μένει αναπάντητο το ερώτημα τί κερδίζει η Ελλάδα από το γαλλικό σχέδιο (αν υιοθετεί και από τη Γερμανία). Εν συντομία, λίγο χρόνο. Με περισσότερα λόγια δύο βασικά πράγματα: κατ' αρχήν την αποφυγή της πτώχευσης στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (η οποία επέρχεται ακόμη και με τη μη αποπληρωμή ενός ομολόγου που λήγει όποιο και είναι το ύψος του). Κατά δεύτερον την επιμήκυνση τμήματος του χρέους, το οποίο θα παράσχει μία ανακούφιση που θα είναι τόσο πιο ουσιαστική όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα της επιμήκυνσης και όσο μικρότερο το επιτόκιο νέων ομολόγων.

Τα παραπάνω, όμως, συνοδεύονται από νέα δάνεια, νέα μέτρα, περαιτέρω αύξηση του χρέους, περισσότερη ύφεση αλλά και για ακόμη μία φορά υψηλά και κυμαινόμενα επιτόκια και τελικά τη συντήρηση ενός μηχανισμού μεταφοράς πλούτου από την 'πτωχή' Ελλάδα προς τους εύπορους δανειστές.

Προϋποθέσεις για ένα σχέδιο που θα βοηθούσε ουσιαστικά την Ελλάδα

1) Ύψος επιτοκίου στο επίπεδο που δανείζεται το EFSF

Σε μία έκθεση της η Morgan Stanley αναλύει διεξοδικά γιατί η χρέωση υψηλών επιτοκίων στα δάνεια 'στήριξης' της Ελλάδας αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αποτελεί άδικη, καταστροφική και παράλογη πρακτική. “Για ποιο λόγο δε μειώνεται το επιτόκιο στο μέγιστο δυνατό βαθμό, δηλαδή στα επίπεδα που μπορεί να δανειστεί το Ταμείο Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;” αναρωτιέται η Morgan Stanley. Η επιχειρηματολογία που συνοδεύει τη σχετική πρόταση της Morgan Stanley είναι πολύ καλή καθώς αντικρούει όλα τα επιχειρήματα που έχει θέσει η Γερμανία και ουσιαστικά στηρίζει απόλυτα τη θέση της Ελλάδας με έναν τρόπο που μέχρι στιγμής η ίδια δε φαίνεται πως έχει καταφέρει να κάνει. Η Morgan Stanley εξηγεί πως είναι συμφέρον και απολύτως απαραίτητο τόσο για την Ελλάδα ( την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) όσο και για τους δανειστές, τα δάνεια στήριξης να παρασχεθούν με το μικρότερο δυνατό επιτόκιο (μπορείτε να 'κατεβάσετε' την έκθεση από το xrimanews.gr/download/ms.pdf).

Έτσι, μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις οποιουδήποτε σχεδίου στήριξης της Ελλάδας με δάνεια είναι αυτά να συνοδεύονται από το ελάχιστο δυνατό επιτόκιο.

2) Χρονική διάρκεια δανείων όχι μικρότερη των 30 ετών

Μία άλλη βασική προϋπόθεση είναι τα δάνεια να έχουν μεγάλο χρονικό ορίζοντα, όπως αυτός των 30 ετών που προτείνει το γαλλικό σχέδιο και απορρίπτει η Γερμανία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως αυτός ο χρονικός ορίζοντας υπάρχει μέσα σε μία γαλλική πρόταση και να επιδιώξει όχι μόνο να υιοθετηθεί και από τη Γερμανία στη συμμετοχή των ιδιωτών αλλά και να επεκταθεί σε όλα τα δάνεια στήριξης. Ειδάλλως τα δάνεια μετατρέπονται σε ωρολογιακές βόμβες.

3) Το συνολικό ύψος των δανείων να καλύπτει μεγάλο ποσοστό του χρέους

Ήδη από το Φθινόπωρο του 2010 είχε διαφανεί πως το ύψος των δανείων προς την Ελλάδα θα έπρεπε να είναι τέτοιο που να την καλύπτει μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, καθώς είναι πιθανό να παραμείνει εκτός αγορών σε όλο αυτό το διάστημα. Μία τρίτη προϋπόθεση ενός ειλικρινούς σχεδίου στήριξης είναι τα δάνεια να καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού χρέους. Ήδη το δεύτερο πακέτο στήριξης έρχεται να επιβεβαιώσει το λάθος σχεδιασμό του πρώτου αλλά δυστυχώς επαναλαμβάνει σε σημαντικό βαθμό τα λάθη του.

4) Μείωση του ελληνικού χρέους εθελοντικά μέσω της δευτερογενούς αγοράς
Μία τέταρτη προϋπόθεση είναι να επιτραπεί η μείωση του χρέους μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, με ένα τμήμα των δανείων να επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα. Κανείς δανειστής δε θα υποχρεωθεί να πουλήσει ομόλογα που διακρατεί αλλά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να επαναγοράσει χρέος της από όσους επιθυμούν να το πουλήσουν στις τρέχουσες τιμές.

5) Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ναι αλλά όχι μόνο μέσω παροχής υψηλότοκων δανείων με επαχθείς όρους
Μία πέμπτη προϋπόθεση είναι το όποιο σχέδιο στήριξης να περιλαμβάνει, πέρα από έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης μέσω δανείων και έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Υποστήριξης της Ανάπτυξης, ένα Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανταλλαγής Τεχνογνωσίας
και ένα Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοδότησης Επενδύσεων στις ευπαθείς χώρες.

Αν η Ευρώπη επιθυμεί πράγματι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απόκλισης της ελληνικής οικονομίας από τη γερμανική ή από άλλες ευρωπαϊκές, τότε τα υψηλότοκα δάνεια, η πώληση περιουσίας και τα εξαιρετικά σκληρά δημοσιονομικά μέτρα δεν επαρκούν. Στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Βουλγαρία και δε μπορώ να φανταστώ ότι αυτό είναι το όραμα της Ευρώπης για το ελληνικό μέλλον.

6) Ρεαλιστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Ένα από τα πρώτα πράγματα που προσπάθησε να κάνει ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομίας ήταν να εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η νομική ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο αποκρατικοποιήσεων είναι τέτοια που κάνει αναγκαία την εξέταση και έγκριση τους κατά περίπτωση σε μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ως εκ τούτου κάνει το τρέχον χρονοδιάγραμμα μη ρεαλιστικό. Η ανταπόκριση που έλαβε από την Ευρώπη ήταν στην καλύτερη περίπτωση αρνητική. Ωστόσο, ο κύριος Βενιζέλος δεν είπε ψέμματα αλλά φώτισε την αλήθεια. Αν το, ήδη αμφισβητούμενο σε πολλούς τομείς, πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παραμείνει μη ρεαλιστικό, τότε θα έχει, μοιραία, αυξημένες πιθανότητες να αποτύχει.

7) Οριστικό και τελικό χρονοδιάγραμμα στα μέτρα λιτότητας
Με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου άδικα και επαχθή αλλά αναγκαία για την 5η δόση και με την αντιπολίτευση να τα έχει καταδικάσει ξεκάθαρα αλλά το κυριότερο με την ίδια την οικονομική πραγματικότητα να δείχνει περίτρανα πως ο δρόμος στον οποίο σπρώχνουν την Ελλάδα οι δανειστές της είναι άκρως επικίνδυνος, είναι λογικό πως θα πρέπει να μπει ένα οριστικό και τελικό χρονοδιάγραμμα στα μέτρα λιτότητας, από το οποίο δε θα υπάρξει σε καμία περίπτωση παρέκκλιση. Με άλλα λόγια όχι άλλη επιμήκυνση στα μέτρα λιτότητας.

8) Κατανόηση του χρηματοοικονομικού συστήματος και του τρόπου εκμετάλλευσης των αδυναμιών του
Υπάρχουν και άλλα πολλά που μπορούν να γίνουν αλλά τα παραπάνω είναι μεταξύ των βασικότερων ενώ κάποια είναι απολύτως απαραίτητα. Σε ένα παλαιότερο άρθρο με τίτλο “Μην πολεμάς το σύστημα – εκμεταλλεύσου τις αδυναμίες του” (συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση – Περίεργες Συμπτώσεις”, εκδόσεις Λιβάνη), υποστήριξα ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει να επιβιώνει μέσα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακαλύπτοντας τις αδυναμίες του και μαθαίνοντας να τις εκμεταλλεύεται. Είναι, μάλλον, ουτοπικό να ελπίζει κανείς πως μπορεί να ζήσει εκτός συστήματος αλλά είναι αυτοκτοκτονικό να επιχειρεί να ζήσει εντός αυτού χωρίς να το κατανοεί και χωρίς να είναι ικανός να πάρει από αυτό όλα όσα έχει να του δώσει.

Το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης βοήθησε πολλούς Έλληνες πολιτικούς να δουν πλευρές του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος που, ίσως, αγνοούσαν και να αντιληφθούν πόσο συνδεδεμένη και εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από αυτό που ονομάζεται διεθνής χρηματιστηριακή / χρηματοπιστωτική αγορά. Καθυστέρησαν, όμως, να περάσουν στο επόμενο στάδιο, της κατανόησης της λειτουργίας αυτού του συστήματος και τελικά της ικανότητας να επιβιώνουν μέσα σε αυτό. Η Ελλάδα φαίνεται να παραδίνεται ολοένα και περισσότερο στο σύστημα και να πιστεύει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την πειθήνια συμπεριφορά.

Στην πορεία, όμως, το πιθανότερο είναι πως θα αντιληφθεί ότι όσο πιο αδύναμος είναι κάποιος εντός του συστήματος τόσο καλύτερα θα πρέπει να κατανοήσει τις αδυναμίες και τις ανάγκες των υπολοίπων συμμετεχόντων σε αυτό και τόσο σκληρότερος και ικανότερος διαπραγματευτής να γίνει. Αν σήμερα , 21 μήνες μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, όλος ο κόσμος συζητά για το αν η Ευρώπη ή και η διεθνής οικονομία είναι έτοιμες να αντέξουν μία ελληνική πτώχευση, τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως 21 μήνες νωρίτερα, μία τέτοια εξέλιξη θα τίναζε τα πάντα στον αέρα. Και αυτό ήταν, τότε, το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί Είναι μαθηματικά βέβαιο πως ακόμη και αν η Ελλάδα αδιαφορούσε πλήρως για την κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί και αποφάσιζε να οδηγηθεί στην πτώχευση, θα ήταν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του συστήματος που θα την προσέγγιζαν για να την 'προστατέψουν'. Αυτό, γιατί απλούστατα δεν είχαν άλλη επιλογή. Το ίδιο, όχι στον ίδιο βαθμό, πλέον, ισχύει και σήμερα.

Η Γαλλία και η Γερμανία δεν πασχίζουν να σώσουν την Ελλάδα αλλά το ευρώ, τις τράπεζες και τις οικονομίες τους. Η ευρωπαϊκή 'αλληλεγγύη' αρχίζει και τελειώνει εκεί που απειλούνται τα συμφέροντα των βασικών εκπροσώπων του συστήματος. Είναι δουλειά της 'απέναντι πλευράς' να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τα συμφέροντα της. Αλλά δουλειά της Ελλάδας να προστατεύσει τα δικά της. Και αυτό, μέχρι στιγμής, μάλλον δεν έχει συμβεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1523710&nt=103

29.6.11

Exclusive: S&P to deeply cut U.S. ratings if debt payment missed


(Reuters) - The United States would immediately have its top-notch credit rating slashed to "selective default" if it misses a debt payment on August 4, Standard & Poor's managing director John Chambers told Reuters.
Chambers, who is also the chairman of S&P's sovereign ratings committee, told Reuters on Tuesday that U.S. Treasury bills maturing on August 4 would be rated 'D' if the government fails to honor them. Unaffected Treasuries would be downgraded as well, but not as sharply, he said.
"If the U.S. government misses a payment, it goes to D," Chambers said. "That would happen right after August 4, when the bills mature, because they don't have a grace period."
Fears of a technical default have been rising after budget negotiations between Democrats and Republicans fell apart in Washington earlier this week. Even a brief default by the United States would immediately increase the country's borrowing costs, weighing on the fragile economic recovery and eroding the dollar's status as a reserve currency.
On August 4, the Treasury Department is due to pay off $30 billion in maturing short-term debt.

http://www.reuters.com/article/2011/06/29/us-usa-debt-sandp-idUSTRE75S5GV20110629

WSJ: Απολύσεις σε Credit Suisse, Barclays και Goldman Sachs

Σε περικοπές θέσεων εργασίας προχωρούν ορισμένοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στις συναλλαγές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας, η Credit Suisse πρόκειται να απολύσει 600 υπαλλήλους της, ενώ σε περικοπές 100 θέσεων εργασίας προέβη αυτό το μήνα και η Barclays μετά τις 600 απολύσεις του Ιανουαρίου.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την WSJ, σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές αναμένεται να προχωρήσει και η Goldman Sachs, πέραν της ετήσιας μείωσης του προσωπικού της κατά 5%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2004725

Βρετανία: Δεν πυροδοτεί πιστωτικό επεισόδιο το γαλλικό σχέδιο, εκτιμά η αγορά

Πολιτικοί και τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι η γαλλική πρόταση για τη διάσωση της Ελλάδας μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς να πυροδοτηθεί κάποιο πιστωτικό επεισόδιο, γεγονός που αίρει ένα βασικό εμπόδιο στην «ανακύκλωση» (rollover) του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Ένας αναλυτής υποστήριξε ότι υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι οι αγορές παραγώγων ασφάλισης χρέους (CDS) θα εγκρίνουν το γαλλικό σχέδιο. «Δεν είναι πυρηνική επιστήμη για ένα δικηγόρο να καταλάβει ότι η επαναγορά χρέους δεν θα πυροδοτήσει ένα πιστωτικό επεισόδιο», δήλωσε η πηγή αυτή.
Οι τράπεζες έχουν επίσης λάβει θετικές ενδείξεις από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα χαρακτηρίσουν το γαλλικό σχέδιο «χρεοκοπία», αίροντας άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο που θα μπορούσε να μπλοκάρει το σχέδιο.
Οι γαλλικές τράπεζες έχουν προτείνει την εθελοντική μετακύλιση του χρέους, με τους ιδιώτες επενδυτές να επανεπενδύουν το 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Η πρόταση αυτή συζητείται πλέον και στη Γερμανία.
Η διαβεβαίωση από τους παράγοντες της αγορές ότι η «ανακύκλωση» αυτή δεν θα πυροδοτήσει τα CDS είναι ένα βασικό βήμα και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι τράπεζες συμμετέχουν σε αυτήν χωρίς να εξαναγκάζονται.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/06/2011_396413

Τρισέ: «Η Ευρώπη χρειάζεται νέο όραμα»

«Η αναζωογόνηση της Ευρώπης σημαίνει να μην μετατίθενται τα σημερινά βάρη στις επόμενες γενιές», ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Προτροπή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν νέα πνοή στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε ομιλία του χθες βράδι στις Βρυξέλλες.
«Στις μέρες μας», ανέφερε, «η Ευρώπη και τα καλά που έχουν καταλήξει να θεωρούνται δεδομένα». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «χάρη στην επιτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η απειλή του πολέμου αποτελεί σήμερα μια ανάμνηση του παρελθόντος για πολλούς Ευρωπαίους, και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτικό να αναπτυχθεί ένα νέο όραμα για το είδος της Ευρώπης που θέλουμε και έχουμε ανάγκη - ένα όραμα που θα είναι κατανοητό και κοινό για όλους τους πολίτες της ΕΕ».
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης τόνισε ότι «η κάθε γενιά πρέπει να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της προς την Ευρώπη», καθώς η αναζωογόνηση της Ευρώπης σημαίνει να μην μετατίθενται τα σημερινά βάρη στις επόμενες γενιές.
Ο κ. Τρισέ, μετά από 8χρονη θητεία στο τιμόνι της ΕΚΤ, αποχωρεί από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη στα τέλη Οκτωβρίου 2011, θέση που θα πάρει ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/06/2011_396384

__________________________________________

μένει να πουληθεί κιόλας

Μιας και οι προϋπολογισμοί 2011 (αναθεωρήθηκε)-2012-2013-2014-2015 πέρασαν

καλύτερα θα ήταν να διαβάσουμε ακόμα μία φορά

Το σχέδιο των γάλλων τραπεζιτών για το ελληνικό χρέος

πριν ξεσκονίσουμε τις νέες εκτιμήσεις των οίκων, για το εάν θα μας θεωρήσουν ή όχι υπό πτώχευση ή σε "επιλεγμένη πτώχευση".


Η δική μου σημερινή εκτίμηση για τη δική τους εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη
1. τις πιέσεις προς τους οίκους (αλήθεια, τους "πείσανε" ή "μαζί τους πείσαμε;")
2. το ύψος του - καταδικαστικού για την Ελλάδα - επιτοκίου (και των δύο επιλογών που έχουν)
είναι ότι θα το δεχτούν.

υ.γ. το σημερινό του ΧΑ "sell the news" μένει να αποδειχτεί εάν θα μείνει μόνο εκεί

Πουλιούνται στο ΧΑ τα 155 ΝΑΙ - πέφτουν λίγο σπριέεντ και CDSs


Υπερψηφίστηκε με 155 ψήφους από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο. Ψηφίστηκε από 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την Ε. Παπαδημητρίου (ΝΔ). Από το κυβερνών κόμμα δεν το ψήφισε ο Π. Κουρουμπλής, o oποίος διεγράφη από την Κ.Ο.

Ο Γ.Δ. έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων και πιο συγκεκριμένα έως τις 1.299,95 μονάδες και λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης κινείται μέσα στη σκληρή ζώνη αντίστασης 1.295-1.300 με κέρδη που ξεπερνούν τις 3 ποσοστιαίες μονάδες.  

Σχετικά τσιμπημένος και ο τζίρος - τώρα €100δισ. @ 1.269,68
Αρνητικός ο τραπεζικός

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/646564/ArticleMarketComment.aspx 

Υποχωρούν οριακά τα spreads 1308 μ.β. και τα CDS 2075 μ.β.

We present the S&P performance in the week just before the May 9th announcement, and the two weeks later (incidentally, it is truly pathetic that $900 billion worth of QE2 can only buy not even 200 ES points in the past year). As can be seen in the highlighted candlestick, the market stages a nearly 30 point relief rally that Monday...only to fizzle two days later and to drop by over 100 point in the next 10 days (what happens next is irrelevant but ultimately was the reason for the launch of QE2).

So, now that we are in an identical situation, with just two more QE2 POMOs remaining, with comparable volume technicals (surge on escalator vapor, plunge on iceberg elevator), and with a Greek bailout catalyst, will the next two weeks see the S&P proceed to rise modestly to the 1,300 levels only to plunge immediately after down to the 1,200 level... and probably far lower since the Fed is now actively conspiring what is the best way to breach QE3/OT2 to the public.

http://www.zerohedge.com/article/what-first-greek-bailout-can-predict-about-markets-direction-over-next-few-days