28.6.11

Τρισέ: Υπό εξέταση η γαλλική πρόταση για την Ελλάδα (οι δύο προτεινόμενες επιλογές)

Η γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος εξετάζεται, ωστόσο είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να συζητήσουν την όποια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη γαλλική πρόταση περί μετακύλισης μέρους του χρέους του ιδιωτικού τομέα, ο Τρισέ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η ΕΚΤ εξετάζει το θέμα αυτό, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων».
«Εξετάζεται, υπάρχουν πολλές προτάσεις που εξετάζονται. Θα δούμε όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, αλλά και πάλι παρακολουθούμε τι συμβαίνει», είπε.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, που μιλούσε σήμερα σε συνέδριο στο Αμστερνταμ, υπογράμμισε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας δεν έχει αλλάξει τη θέση του.
«Η θέση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δεν έχει αλλάξει. Θα δούμε ποια θα είναι η οριστική θέση που θα προταθεί και τι είδους αξιολόγηση θα υπάρξει από τις ίδιες τις κυβερνήσεις, επειδή είναι δική τους ευθύνη και μετά θα εκφράσουμε τη δική μας θέση».


Σύμφωνα με προσχέδιο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η γαλλική πρόταση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνει δύο επιλογές για τους ομολογιούχους, τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν το διάστημα 2011-2014.

Η πρώτη επιλογή προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) «με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση AAA».

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.

Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2003951

__________________________________________

Καθώς για πρώτη φορά βλέπω τα δύο σχέδια, σημειώνω, θεωρώντας ότι είναι "ισάξια" (ή αδιάφορα για τον κάτοχο ομολόγου - εάν δεν ήταν δε βλέπω το λόγο να τα συζητάμε):
1. δεν μοιάζουν να συμφέρουν τόσο πολύ
2. το 5.5% είναι καταδικαστικό
3. όσοι θεωρούν ότι τα "μέτρα είναι σκληρά" καλύτερα να πιστέψουν ότι τέτοια μέτρα λαμβάνουν τελείως χρεοκοπημένες χώρες

No comments: