«Το σχέδιο (για τη μετακύλιση των θέσεων των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα) έχει κάποιες θετικές πλευρές, ειδικά για τους πιστωτές. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο ότι βοηθά την Ελλάδα και ενδέχεται να τύχει αρνητικής υποδοχής από τους οίκους αξιολόγησης», γράφει η Wall Street Journal, καθώς φαίνεται ότι η γαλλική πρόταση για τη μετακύλιση των θέσεων στα ομόλογα θα αποτελέσει σήμερα τη βάση για τις διαπραγματεύσεις στη Γερμανία.
Με τη μετακύλιση των θέσεων στα ομόλογα που λήγουν και την αγορά νέων ομολόγων, 30ετούς διάρκειας (ή 5ετούς, σύμφωνα με τη δεύτερη επιλογή που φέρεται να έχει δοθεί στις τράπεζες), η Ελλάδα καλύπτει το κενό χρηματοδότησης το οποίο αντιμετώπιζε, το οποίο οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνταν να καλύψουν με δάνεια διάσωσης.
«Για τους πιστωτές, το deal είναι κάπως ελκυστικό: Οι δανειστές θα πάρουν πίσω το 50% από τη συνολική έκθεσή τους στην Ελλάδα – ίσως ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που θα έπρεπε να υποστούν σε μία στάση πληρωμών», εξηγεί η Wall Street Journal.
Μετά, μπορούν να ελπίζουν ότι θα βγάλουν κέρδη τόσο από τα νέα 30ετή ομόλογα που θα έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ όσο και από τα ελληνικά ομόλογα, ειδικά εάν οι πληρωμές των τόκων τους συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως λέγεται.
Όμως, για την Ελλάδα, το deal δεν είναι εξίσου ελκυστικό. Σε αντίθεση με το Σχέδιο Brady που εφαρμόστηκε κυρίως στη Λατινική Αμερική μετά την κρίση της δεκαετίας του 1980, το οποίο περιελάμβανε μερική διαγραφή χρεών, η γαλλική πρόταση για τη μετακύλιση των ομολόγων δεν μειώνει το συνολικό χρέος που βαραίνει την Ελλάδα.
Το χειρότερο είναι ότι οι οίκοι ενδέχεται να θεωρήσουν τη διαδικασία χρεοκοπία, απειλώντας να κάνουν τα ελληνικά ομόλογα μη αποδεκτά ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ.
Είναι μία ακόμα προσπάθεια των Ευρωπαίων να κερδίσουν χρόνο, επομένως, η όποια αποκλιμάκωση της κρίσης θα είναι προσωρινή, προειδοποιεί η WSJ. http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=97713
No comments:
Post a Comment