28.6.11

δεν είμαστε μόνοι: Πορτογαλία: Υποβλήθηκε το 4ετές οικονομικό πρόγραμμα

Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας υπέβαλε στο κοινοβούλιο ένα τετραετές πρόγραμμα, που υπόσχεται να εκπληρώσει αυστηρά τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη συμφωνία διεθνούς δανεισμού 78 δισ. ευρώ.
Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας σε ορισμένα αγαθά που έχουν μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, με παράλληλη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις επιχειρήσεις.
Θα πωλήσει μετοχές από εταιρείες όπως η Energias de Portugal -η μεγαλύτερη της χώρας- και η εταιρεία διαχείρισης του εθνικού ενεργειακού δικτύου REN, εφέτος. Σχεδιάζει επίσης να πωλήσει την αεροπορική εταιρεία TAP και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της κρατικής τράπεζας CGD, αν και δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για αυτές τις δύο.
«Το πορτογαλικό κράτος πρέπει να εκπληρώσει αυστηρά όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες είναι απαραίτητες για να επανακτήσει εξωτερική χρηματοδότηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρεται στο πρόγραμμα.
Τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση πιθανώς να επιταχύνει το πρόγραμμα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι πληροί το φετινό στόχο του προϋπολογισμού για το έλλειμμα του 5,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αλλά το κείμενο αυτό δεν περιλαμβάνει προθεσμίες για τα περισσότερα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε στο Ρόιτερς νωρίτερα το μήνα αυτό ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να υπερβεί τους όρους της σύμβασης του δανείου για τη δημιουργία «ενός κύματος εμπιστοσύνης στις αγορές».
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας έκλεισε πέρυσι στο 9,1%, υπερβαίνοντας το στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης που το προέβλεπε στο 7,3 %. Το Κοινοβούλιο, όπου ο κεντροδεξιός κυβερνών συνασπισμός έχει άνετη πλειοψηφία, θα συζητήσει το πρόγραμμα την Πέμπτη και την Παρασκευή και η κυβέρνηση είναι πιθανό να επεξεργαστεί το χρονοδιάγραμμα των μέτρων της τότε.
Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας παραιτήθηκε το Μάρτιο, επιτείνοντας την κρίση του χρέους της χώρας, η οποία την ανάγκασε να ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία στην αναζήτηση μιας οικονομικής διάσωσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/06/2011_396316

No comments: